Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2019

Στη ΝΔ εχουν βάλει στο μάτι και τον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας θα μετεξελιχθεί σε εταιρεία που θα πουλάει "πακέτα" υγείας και φαρμακευτικής κάλυψης σε μια αγορά που θα παίζουν μπάλα και οι ιδιωτικές εταιρείες. Δηλαδή δεν θα έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι τις ίδιες παροχές υγείας και φαρμακευτικής κάλυψης, αλλά ανάλογες με το "πακέτο" που θα έχουν αγοράσει.

Και αφού, σύμφωνα με το σχέδιο της ΝΔ, ο στόχος είναι ο οργανισμός να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις ιδιωτικές εταιρείες προκύπτουν σειρά ερωτημάτων και ζητημάτων.


Οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηροποιούνται στον κλάδο υγείας στα βασικά τους πακέτα δεν καλύπτουν όλες τις ασθένειες ή τα πακέτα πλήρους κάλυψης είναι πανάκριβα. Δηλαδή άλλο είναι το κόστος για το πακέτο υγείας, αν ο ασφαλισμένος, πελάτης σε αυτή την περίπτωση, έχει ιστορικό καρκίνου, σακχαρώδους διαβήτη ή και άλλων ασθενειών.

Διαφορετικό είναι το κόστος των πακέτων που προβλέπουν ιατρικά έξοδα για ατυχήματα και κυρίως απαιτούνται διαφορετικά συμβόλαια για κάθε μέλος της οικογένειας και δεν υπάρχει αυτόματη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τα ανήλικα παιδιά, ενώ θα είναι διαφορετικό το κόστος για παιδιά που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εξυπηρετεί και τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, στο σχέδιο μετατροπής του σε ιδιωτική εταιρεία οι ανασφάλιστοι πετιούνται ξανά έξω.

Κυρίως όμως ο ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτική εταιρεία στον κλάδο υγείας θα προχωρά σε αδιαφανείς συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. Και όπως διαφαίνεται από το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία, θα είναι συμβάσεις με μεγάλα ιατροδιαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια αφήνοντας έξω από το δίκτυό του τους "μικρούς" ιδιώτες γιατρούς και τις δημόσιες δομές. Ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και με το ποια φαρμακευτικά σκευάσματα θα καλύπτονται.

Και όλα αυτά μπορεί να κρύβονται στο ιλουστρασιόν της ΝΔ, αλλά αποτελούν επίσημες διακηρύξεις της. Στις 23 Φεβρουαρίου 2019 και στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος για την Υγεία το σχέδιο για την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτική εταιρεία του κλάδου υγείας μίλησε εκ μέρους του σχετικού τομέα ο Βασίλης Κοντοζαμάνη, πρώην ΓΓ του Υπουργείου Υγείας (επί υπουργίας Βορίδη).



Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και όπως προκύπτει και του κλάδου υγείας για τους ασφαλισμένους αποτελούν την ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή της ΝΔ που έχει αποτύχει παγκοσμίως και επιδιώκουν να την εφαρμόσουν σε μια χώρα που τα μνημόνια οδήγησαν εκαταμμύρια ανθρώπων εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Ένα ακραίο, ωμό και κυνικό πρόγραμμα που θα διαχωρίζει τους πολίτες στην υγεία με βάση το πόσα πληρώνουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τα χατίρια των ασφαλιστικών εταιρειών δίνοντάς του το φιλέτο της επικουρικής ασφάλισης και του κλάδου υγείας μη διστάζοντας μάλιστα σε ομιλία του σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στις 26 Φεβρουαρίου 2019 να πει ότι το κόστος της μετάβασης θα το αναλάβει το κράτος, το δημόσιο χρήμα και ο κόπος των ασφαλισμένων.

Από την άλλη χρησιμοποιεί αυτή τη "μεταρρύθμιση" για την οποία πίεζε το ΔΝΤ όλα τα χρόνια των μνημονίων ως δήθεν χαρτί της διαπραγμάτευσης για μείωση των πλεονασμάτων. Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κυνικά αποκαλύψει το νέο μνημόνιο.







Κι ενώ είναι τόσο αποκαλυπτικοί οι ίδιοι για το σχέδιό τους τα αποκρύπτουν στα σποτάκια και τα ιλουστρασιόν έντυπα και μιλάνε για ανάγκες όταν οι ίδιοι είναι που επιμένουν στην εφαρμογή του κανόνα 1:5 για προσλήψεις στο δημόσιο φανερώνοντας ότι αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν μέσα από την ιδιωτικοποίηση της υγείας. left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: