Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 04, 2019

Η ΝΔ θα δεχθεί την εξαγωγή αφορολόγητου χρυσού από τις Σκουριές;

Έτοιμη να συμμορφωθεί με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ και να εκδώσει τις άδειες που ζητά η «Ελληνικός Χρυσός» δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με χθεσινή απόφαση του γραφείου Τύπου η οποία εκδόθηκε πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση των τριών αποφάσεων του δικαστηρίου.

Καταλογίζει «εμμονές και ιδεοληψίες» στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία αναφέρει ότι «λειτούργησε σταθερά ως εμπόδιο για την ανάπτυξη των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».


Ο Αδωνις Γεωργιάδης, που μίλησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», θύμισε ότι η Ν.Δ. είχε προειδοποιήσει εγκαίρως πως «η συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης είναι παράνομη». Εντύπωση πάντως προκαλεί η σπουδή του υπουργού Ανάπτυξης να προαναγγείλει ότι η εταιρεία θα ζητήσει αποζημιώσεις από το Δημόσιο.

«Οι θριαμβολογίες σε σχέση με τη "δικαίωση" της εταιρείας για "άδειες ρουτίνας" δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα της κατάστασης», επισημαίνει σε δήλωσή της η Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει ότι η προσφυγή που είχε καταθέσει το 2017 στο ΣτΕ η Eldorado αφορά την άρνηση του αρμόδιου υπουργείου να αδειοδοτήσει τρία υποέργα στις Σκουριές γιατί η εταιρεία δεν υλοποιούσε τις συμβατικές δεσμεύσεις της για παραγωγή καθαρού χρυσού με καθετοποιημένη παραγωγή και προτιμά την «εξαγωγή συμπυκνωμάτων» που δεν την υποχρεώνει σε φορολόγηση της παραγωγής από το κράτος. «Η κυβέρνηση θα ανεχθεί τον μύχιο πόθο της Eldorado για εξαγωγή βρόμικων και αφορολόγητων συμπυκνωμάτων χρυσού;», ρωτά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσφυγή της εταιρείας είχε κατατεθεί στο ΣτΕ το 2017, μετά την άρνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χορηγήσει διετή παράταση στη λειτουργία της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, η οποία έληξε τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς. Ζητούσε επίσης τροποποίηση της αρχικής άδειας και μετατόπιση του χώρου των εγκαταστάσεων για λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η εταιρεία ζητά το μάξιμουμ των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά δεν προχωρά στην κατασκευή του μεταλλευτικού κέντρου στον Μαντέμ Λάκκο, που υποτίθεται ότι θα παράξει τον καθαρό χρυσό με τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης». Χαρα Τζαναβαρα 
https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: