Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2019

Μηταρακης: Ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε τους χειρισμούς προκειμένου να πετύχει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με το να εισάγει τη «κεφαλαιοποίηση» στην λειτουργία του ΕΤΕΑΠ. Επιπλέον θα επιτρέπει την εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα ξεκινήσουμε από 1/1/2021 για τους νέους εργαζόμενους -δυστυχώς για να κρατήσουμε το κόστος μετάβασης απόλυτα διαχειρίσιμο δεν θα αφορά η νέα επικουρική τους παλαιότερους εργαζόμενους, τη δική μας γενιά - η βασική αλλαγή είναι ότι η νέα επικουρική θα κεφαλαιοποιείται. Δεν θα χρησιμοποιούμε τα λεφτά των νέων εργαζομένων για να τα δώσουμε για παλιές συντάξεις και αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελπίζουν ότι σε τριάντα ή σαράντα χρόνια από σήμερα το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να καλύψει τις δικές τους επικουρικές συντάξεις, αλλά θα μπαίνουν σε ατομικό λογαριασμό, στο όνομά τους, τα δικά τους λεφτά και τα λεφτά των εργοδοτών τους, τα οποία θα αυγατίζουν για τη δική τους αποκλειστική σύνταξη. Αυτό δημιουργεί μαζί με την κύρια σύνταξη που παραμένει κρατική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ένα καλύτερο πλέγμα ασφάλειας».

Σύμφωνα με το capital.gr, στη διαπραγµάτευση που διεξάγεται, οι ασφαλιστικές εταιρείες επιδιώκουν την ενεργή συµµετοχή τους στη διαχείριση του αποθεµατικού. Αρµόδιες πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι, σε αυτό το σενάριο, σε βάθος χρόνου µπορούν να αναπτυχθούν τοποθετήσεις έως 15-16 δισ. ευρώ σε ελληνικούς τίτλους µέσα από τη µεταφορά κεφαλαίων που αυτήν τη στιγµή είναι τοποθετηµένα σε ξένους τίτλους.


https://tvxs.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: