Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2019

Ερντογαν:Η Τουρκία θα στείλει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη αν δεν υπάρξει διεθνή υποστήριξη για τους Σύριους - Από χθες η FAZ έκανε λόγο για νέο μεταναστευτικο κύμα προς την Ελλάδα

 Η Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των σύρων προσφύγων, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

«Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»
«Στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016. Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;» ανέφερε η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα Προσφυγική κρίση με προαναγγελία».


«Είναι πιθανότατα θέμα χρόνου έως ότου μεταφερθούν και πάλι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η τάση είναι σαφής: ενώ τον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 5.600. Παρά την ύπαρξη της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μια πτυχή της δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών», έγραφε η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά», σημείωνε πως «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς.

«Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: