Σήμερα, Τετάρτη 20/5/20, στις 12 το μεσημέρι διεξάγεται στην Ολομελεια της Βουλής η ψηφοφορία για επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης των 30 βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, με τις εισηγήσεις των ομιλητών των πολιτικών κομμάτων .
Με τη συζήτηση στη Βουλή επιβεβαιώνεται ότι ολόκληρη η υπόθεση της Προανακριτικής δεν ήταν παρά ένας τρόπος για να ανακοπεί οποιαδήποτε έρευνα επάνω στο πραγματικό "σκάνδαλο Νοβάρτις", το σκάνδαλο, δηλαδή, των υπερτιμολογήσεων των φαρμάκων.
Το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 δήλωσαν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.
Για «εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του» μίλησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και σημείωσε ότι θα προβεί σε πολλές και μεγάλες αποκαλύψεις για πτυχές της υπόθεσης κατά την κατάθεσή του στην «προανακριτική», ή και αν χρειαστεί και στο ειδικό δικαστήριο. «Στόχος των εμπαθών κατηγόρων μου ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα», υποστήριξε επίσης, ενώ υποστήριξε πως έγιναν «παράνομες και αντισυνταγματικές, ηθικά απαράδεκτες ενέργειες» σε βάρος τουΠροσπάθεια να «κατασκευάσει» κατηγορητήριο, αφού «δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού, δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε, υποτίθεται, σκευωρία», κατηγόρησε τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «χυδαίο αντιπερισπασμό» και «προειλημμένη απόφαση» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σχολιάζοντας: «Αφού έχετε βρει κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το διευρύνετε, σε μια πρωτοφανή διαδικασία διεύρυνσης, και θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα». Ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε την απουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ Novartis-Παπαγγελόπουλος» το οποίο «προσφέρεται για ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές συγκλίσεις» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι εδώ και δύο χρόνια με ευθύνη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων το σήριαλ αυτό δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας. Αναφέρθηκε στην στάση του ΚΚΕ που έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φωτιστούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου Novartis, αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα: η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις». Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσει με την συμμετοχή του διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν σε κουκούλωμα, συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό.
Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. Είναι επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα για διερεύνηση του κατηγορητηρίου, με ισχυρό βεβαίως, το κριτήριο αθωότητας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου: Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες και από εισαγγελικούς λειτουργούς κ.ά. [..] Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα. Στη σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση επί της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν “ τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες” του Δ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Μπακαδήμα επισήμανε ότι το ΜέΡΑ 25 τηρεί την ίδια στάση που τήρησε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία, στην οποία κυριαρχούν οι “ επικοινωνιακές συγκρούσεις” και τα “ τεχνάσματα” των μετεχόντων, που “ θρέφει την προπαγάνδα” και γεμίζει τα ΜΜΕ με παραπολιτικά.
***
«Εκδικητική πολιτική δίωξη»: Αναλυτικά όσα τόνισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ήδη διαμηνύσει, μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, ότι η σημερινή πρόταση είναι απότοκος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής αφού, από τις μέχρι τώρα εργασίες της ειδικής επιτροπής, δεν έχουν προκύψει στοιχεία για σκευωρία. Έχει εξάλλου επισημάνει ότι η διαδικασία παραβιάζει τους κανόνες της δίκαιης δίκης, την αρχή της μυστικότητας και το τεκμήριο της αθωότητας.
«Επιβεβαιώνομαι πλήρως ότι πρόκειται για εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της πλειοψηφίας της επιτροπής, οι παράνομες αξιόποινες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου, οι συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μου και του τεκμηρίου αθωότητος, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι κανένα στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος μου διότι απλά δεν υπάρχει κανένα μα κανένα στοιχείο σε βάρος μου», είπε για τις μέχρι σήμερα εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής και κατήγγειλε ότι στόχος των κατηγόρων του δεν ήταν μόνο η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του, αλλά στόχος ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο «δείλιασαν να συμπεριλάβουν στην έρευνα» και «στόχος ήταν επίσης η πολιτική επιβίωση γνωστών-αγνώστων φαύλων πολιτικών που προσπαθούν να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis ως ανύπαρκτο και ως σκευωρία Παπαγγελόπουλου».
Στην τοποθέτησή του σήμερα στην Ολομέλεια, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις κατηγορίες εναντίον του. Αποδόμησε δε, μία προς μία, τις αιτιάσεις των εισαγγελικών λειτουργιών εναντίον του, αναφερόμενος σε κάθε έναν ξεχωριστά.
Για την κ. Τσατάνη
«Η κ. Τσατάνη τιμωρήθηκε πειθαρχικά με αμετάκλητη απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και χαρακτήρισε ψευδές ότι η κ. Τσατάνη είχε αρχικά απαλλαγεί από πειθαρχικό και ότι μετά έγινε μεθόδευση για να τιμωρηθεί πειθαρχικά. Τη δράση της κατήγγειλαν και η Ελένη Ράικου και ο Ιωάννης Αγγελής, όπως είπε. Προανήγγειλε δε αποκαλύψεις για όσα του έλεγε όταν τον επισκεπτόταν ή μιλούσαν στο τηλέφωνο και αποκαλύψεις για «μεροληπτική έρευνα σε διάφορες υποθέσεις και για το πρόσωπο που την πίεζε για μια πολύ μεγάλη υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο».
Για τον Π. Αθανασίου
Για τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου είπε ότι τρία ολόκληρα χρόνια, επιθυμούσε και επεδίωκε με κάθε τρόπο, νόμιμο και παράνομο, την ανανέωση της θητείας του. «Είναι θλιβερό που πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας προσπαθεί σήμερα να ξεπλύνει το μεγάλο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ και, για να διευκολύνει τον Μιωνή, τολμά να ισχυρίζεται ότι το ταξίδι στο Παρίσι για να εξετάσουν οι εισαγγελείς τον Φαλσιανί, ήταν παράνομο», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε πως ο Παναγιώτης Αθανασίου «έχει καλές σχέσεις με τον κ. Αλαφούζο» και αφού τα στοιχεία της υπόθεσης τον ανάγκασαν να δεσμεύσει τους λογαριασμούς, σήμερα ισχυρίζεται ότι «εξαναγκάστηκε» να το κάνει. «Μήπως αυτός είναι ο τρόπος για να απολογηθεί και να δικαιολογηθεί καλύτερα στον κ. Αλαφούζο;», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα για τον Σάλλα. «Ήθελε να ασκηθούν διώξεις, λίγο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, γιατί πίστευε, ανοήτως, ότι μια δίωξη κατά του Σάλλα θα του εξασφάλιζε την ανανέωση της θητείας του. Εγώ με απόλυτη ειλικρίνεια του ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του ανανεώσει, για τρίτη φορά, τη θητεία του ο Άρειος Πάγος. Τότε άρχισε να προσεγγίζει άλλα ισχυρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθεί να διαπραγματευτεί μαζί τους», είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Όσο για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, για τον οποίο ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει δηλώσει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του είπε να στήσει στοιχεία σε βάρος του για φοροδιαφυγή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αφηγήθηκε: «Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου μου είπε ότι έχει πληροφορίες για έναν κρυφό λογαριασμό του και με ρώτησε αν η αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας θα τον βοηθούσε στην ανανέωση της θητείας του. Του διευκρίνισα για άλλη μια φορά ότι πρέπει να πάρει απόφαση ότι είναι παρεξηγήσιμη η παραμονή Οικονομικού Εισαγγελέα. Δεν παρέλειψα επίσης να του πω ότι με τον Γιώργο Παπαχρήστο είχα μια καλή σχέση. Γι΄ αυτό του είπα να κάνει τη δουλειά του και να μην τον αδικήσει».
Για την Ε. Ράικου
Για την Αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε ότι συμμετέχει στη «σατανική μεθόδευση» για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis. «Όταν ζήτησε την αντικατάστασή της, ο Ρασπούτιν δεν είχε πλημμυρίσει ακόμα τη σκέψη και τη φαντασία της», είπε και προσέθεσε: «18 μήνες, μετά την παραίτησή της και όταν αποκαλύφθηκαν σε λογαριασμό της εμβάσματα από τη Novartis πανικοβλήθηκε. Απόλυτα κατανοητό. Στον λογαριασμό εισαγγελέως που ερευνά την κορωνίδα των σκανδάλων, η Νοvartis έχει στείλει χρήματα. Όχι μια, όχι δύο αλλά τρεις φορές. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει νόμιμη αιτία, έστω κατ΄ επίφαση. Η σύμβαση που θα αιτιολογούσε τα εμβάσματα της Novartis έχει καταστραφεί από πλημμύρα στο υπόγειο της οικίας της. Έτσι πανικόβλητη άρχισε να διαδίδει ότι υπάρχει Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης».
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε επίσης ότι υπάρχουν τα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η Ελένη Ράικου, όταν παραιτήθηκε από Εισαγγελέας Διαφθοράς, είχε ήδη παραλάβει τα έγγραφα με τα ονόματα των γιατρών που είχαν πάρει χρήματα από τη Novartis».
Ο Μιωνής
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το αφιέρωσε στον Σάμπυ Μιωνή. Αναφέρθηκε ιδίως στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Νίκου Παππά. «Τον Μιωνή τον συνάντησα στο γραφείο του Νίκου Παππά, πριν 4 χρόνια. Η συνάντηση αυτή έγινε, με πρωτοβουλία και επίμονα αιτήματα του ίδιου του Μιωνή. Όπως δε με ενημέρωσε ο κ. Παππάς, είχε μεσολαβήσει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Στην αρχή αρνήθηκα. Είχα επηρεαστεί αρνητικά με όλα όσα είχαν δημοσιευθεί σε βάρος του για την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εφέρετο να έχει σχέση με μυστικές υπηρεσίες. Τελικά δέχθηκα να συναντηθούμε, επειδή ο κ. Παππάς επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος και τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και το ενδιαφέρον του Ισραηλινού πρωθυπουργού», ανέφερε
Όπως είπε, η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα. Ο Σάμπυ Μιωνής, σε έξαλλη κατάσταση και επιτακτικά, ζητούσε παρέμβαση για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. «Αρνηθήκαμε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη, όπως επιτακτικά ζητούσε. Ο Μιωνής αποχώρησε σε πιο έξαλλη κατάσταση και μας απείλησε "με λάθος Εβραίο τα βάλατε, θα δείτε τι θα πάθετε", γιατί προηγουμένως τον είχαμε διαβεβαιώσει ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε: Πώς γίνεται με δική του πρωτοβουλία ο κ. Μιωνή να συναντιέται με τον εκβιαστή του;
Αναφορά σε Κων. Μητσοτάκη
Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε μεταξύ άλλων για την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, και το σκιώδη ρόλο της στην υπόθεση Βγενόπουλου, όπως γράφει το documentonews.gr, που προσθέτει: «Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε για πρώτη φορά λεγόμενα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση. Ακολούθησε η ολιστική απάντηση του στον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου. Συνδέοντας όσα σχετικά έχει καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός, έκανε λόγο για στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, ενώ δεν έκρυψε ότι οι καταγγελίες εναντίον του από τον Π. Αθανασίου συνδέονται με την επιθυμία του εισαγγελέα να αναλάβει για τρίτη φορά τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα. Τότε, επικαλέστηκε και πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με φόντο το σκάνδαλο Siemens και τους χειρισμούς του κ. Αθανασίου.
Σειρά είχε η Ελένη Ράικου, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να συνδέει τη ραγδαία αλλαγή της συμπεριφοράς της με τα τρία και ανεξήγητα -όπως περιέγραψε- εμβάσματα της Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσε η τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τον σύζυγό της. Όσον αφορά τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο πρώην αν. υπουργός αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της τοποθέτησής του, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μήνυσης που είχε καταθέσει στις ισραηλινές Αρχές ο εκ των πρωταγωνιστών της λίστας Λαγκάρντ εναντίον του Μάκη Βορίδη και αρκετών εξ όσων (ξανά) μήνυσε ανήμερα της πρώτης του κατάθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή. Τότε, κατά τα λεγόμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο αρχηγός της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έλειπε από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή γιατί ο επιχειρηματίας τον θεωρεί -σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλο- Ναζί».
Π. Πολάκης: Η πρόταση της ΝΔ είναι η απόδειξη της συντριπτικής της ήττας
«Απόδειξη συντριπτικής ήττας» για το αφήγημα της «σκευωρίας», χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
«Έχετε ξεφτιλιστεί με το σημερινό. Το ότι προσπαθείτε να επεκτείνετε αγωνιωδώς και να στηρίξετε την υπόθεση της σκευωρίας με άλλες καταθέσεις και όχι για τη Novartis, είναι αποδοχή συντριπτικής ήττας γι΄αυτό που πήγατε να στήσετε», είπε ο κ. Πολάκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον Σάμπυ Μιωνή, στην κατάθεση του οποίου έχει βασιστεί η πρόταση διεύρυνσης: «Αν είναι «Ρασπούτιν» ο κ. Παπαγγελόπουλος γιατί όπως λέτε μπήκε μέσα σε μια ιδιωτική διαφορά του Φιλιππάκη,του Μιωνή και του Παπασταύρου, ο Αντώνης Σαμαράς τι είναι;».
Και για την Αντεισαγγελέα Εφετών όμως, την Ελένη Ράικου, ο κ. Πολάκης είπε ότι «θυμήθηκε να πει Ρασπούτιν τον Παπαγγελόπουλο» αλλά όταν της κατατέθηκαν σοβαρές υποθέσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ, περιλαμβανομένης και ανάθεσης σε εταιρεία που αφορούσε τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, δεν κινήθηκε. «Η πλημμύρα δεν είχε καταστρέψει μόνο τα της Novartis, είχε καταστρέψει και άλλα. Αυτή είναι η κ. Ράικου. Και τους διορισμούς που είχαν γίνει επί ημερών Άδωνι Γεωργιάδη, πάλι δεν τους ερεύνησε. Δεν έπαιξε πενιά», είπε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «και βέβαια, μην ξεχάσω, ο σύζυγός της τα έπαιρνε από τη Novartis, και είχε τον κατάλογο στα χέρια της! Και θέλατε να προχωρήσει την υπόθεση Novartis; Και αυτή καταγγέλλει τον Παπαγγελόπουλο για Ρασπούτιν, ένα χρόνο μετά;».
Σχολίασε επίσης και την Γεωργία Τσατάνη η οποία έχει καταθέσει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. «Η κ. Τσατάνη εξαιρετική κυρία, αξιότιμη εισαγγελέας! Καθάρισε τον Βγενόπουλο που είχε πάρει με 1 ευρώ την Ολυμπιακή, αυτός ο μεγάλος επιχειρηματίας, συγχωρεμένος πια, που ξεφόρτωνε τα μαύρα τα 5 δισ. που χρεοκόπησε την Κύπρο κλπ και βγήκαν στη φόρα οι βρωμιές του και τον καθάρισε η κ. Τσατάνη σε 72 ώρες. Και αυτή λέει Ρασπούτιν τον Παπαγγελόπουλο! Η Μάτα Χάρι!», είπε ο Π. Πολάκης.
Γ. Ραγκούσης: Ομολογία συντριβής η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου (βίντεο)
«Κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι η σημερινή σας πρόταση είναι επίσημη ομολογία συντριβής σας», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
«Αν είχε τεκμηριωθεί η ύπαρξη σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, θα είχε τεκμηριωθεί και η ύπαρξη ενός: του αρχισκευωρού, του «Ρασπούτιν». Οπότε δεν θα είχατε καμία ανάγκη ούτε για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ούτε για περαιτέρω εξετάσεις μαρτύρων, ούτε για καθυστερήσεις. Ερευνήστε όσο θέλετε και όσα θέλετε. Και για τον Παπαγγελόπουλο και για τη μάνα του και για τον πατέρα του και όλους όσους εσείς νομίζετε ότι πρέπει να διερευνηθούν μπας και κάτι στο τέλος σας προκύψει», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Δ. Παπαγγελόπουλου με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στο γραφείο του Νίκου Παππά. «Μας λένε, είναι δουλειά του υπουργού να παρεμβαίνει; Είναι δουλειά του υπουργού να μεσολαβεί, να προκύψουν διακανονισμοί; Δεν μου λέτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ας πούμε ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού. Είναι δουλειά του πρωθυπουργού; Είναι δουλειά του Αντώνη Σαμαρά να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα, λίγα χρόνια πριν, και ευχόμαστε να τα έχει κάνει και να το πει δημοσίως μετά από παρέμβαση Νετανιάχου και όχι μετά από παρέμβαση άλλων εξωθεσμικών κέντρων…».
Σπ. Λάππας: «Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα»
«Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ κσι το ΚΙΝΑΛ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.«Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».
Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή.
Οι ισχυρισμοί Πλεύρη
Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ως εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις Ράικου, Αγγελή, Τσατάνη, Αθανασίου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις της ΝΔ ότι «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους».
Μιλώντας για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επιτέθηκε στον Ν. Παππά, με τον ισχυρισμό ότι « η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά». Έκλεισε δε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία ότι «ή καλύπτετε ή φοβόσαστε».
* * *
Το ιστορικό: Πώς φτάσαμε στην πρόταση
Ύστερα από εφτά μήνες, λειτουργίας, δεκάδες ώρες συνεδριάσεων, 18 μάρτυρες, χιλιάδες σελίδες πρακτικών και έγγραφα που διαβιβάστηκαν, οι εργασίες της «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης» δεν έχουν αποδώσει απτά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες.
Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, αποτελούμενη από βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, από την αρχή είχαν στόχο να υπονομεύσουν τη διαδικασία. Απέβαλαν από τις εργασίες της τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν για να «διαφυλάξουν» την αντικειμενικότητά της, έχοντας πρώτα με ένα τέχνασμα καλέσει αυτούς ως μάρτυρες για επουσιώδη ζητήματα. Κράτησαν, βέβαια, στη διαδικασία τον Θ. Πλεύρη, κι ας είναι δικηγόρος του εγκαλούντος Α. Σαμαρά σε συναφή υπόθεση.
Στη συνέχεια, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έστησαν πέριξ της επιτροπής ένα παρασκηνιακό κέντρο διαρροής στα ΜΜΕ μόνο των στοιχείων εκείνων που θα μπορούσαν να προβληθούν ως ευνοϊκά για αυτούς, με προτίμηση στις αόριστες καταγγελίες ορισμένων μαρτύρων, τις οποίες που παρουσίαζαν ως δήθεν απτά στοιχεία.
Η επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες
Ακολούθησε λυσσώδη επίθεση στα δικαιώματα των προστατευομένων μαρτύρων, με δημόσιες απειλές για αποκάλυψη των στοιχείων τους και με διαταγές βίαιης προσαγωγής τους, προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσουν.
Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, μετά από κινητοποίηση μερίδας της κοινωνίας που αντιλαμβανόταν ότι διακυβεύεται ένας θεσμός κρίσιμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο, που προκάλεσε την παρέμβαση του αρμόδιου Αντεισαγγελέα του Α.Π. η οποία διασφάλισε την κατάθεσή τους υπό καθεστώς που αφενός δεν εξέθετε τους ίδιους σε κίνδυνο αντιποίνων και αφετέρου δεν εξέθετε το σκέλος της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας στην τακτική δικαιοσύνη για το "σκάνδαλο Νοβάρτις".
Έτσι, έχοντας αποφασίσει εκ προοιμίου ότι θέλουν πάση θυσία να καταστήσουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κατηγορούμενο, αποδύθηκαν σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις ασάφειες του κατηγορητηρίου και να προβούν σε ένα προσκλητήριο ιδιοτελών καταγγελιών. Από την επιτροπή πέρασαν πρώην και εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί, αλλά και τρίτοι, που εισέφεραν πλήθος εικασιών και αοριστιών, αλλά κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο.
Πολλοί, στο πέρασμά τους από την Επιτροπή, παραδέχονταν ρητά την ύπαρξη του "σκανδάλου Νοβάρτις". Οι περισσότεροι εμφανίζονταν να θυμούνται να καταγγείλουν στοιχεία για πράξεις που τοποθετούσαν πολλά χρόνια πίσω. Κάτι που από μόνο του αίρει την αξιοπιστία κάθε ενός από τους μάρτυρες, που είναι άλλωστε εισαγγελικοί λειτουργοί.
Δυστυχώς για αυτούς, στη διαδικασία της προανακριτικής αναδείχθηκαν μια σειρά από νέα, άλλα σκάνδαλα και πρακτικές διαφθοράς, πέραν του "σκανδάλου Νοβάρτις". Κυρίως, η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα του Α.Π. ήταν καταπέλτης για την αξιοπιστία των μαρτύρων που είχαν να καταγγείλουν κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης, ενώ ανέδειξε έως και την ύπαρξη "ξεχασμένων" σκανδάλων offshore εταιριών πρώην υπουργών της ΝΔ.
Ψάχνουν νέο λόγο ύπαρξης με άσχετες υποθέσεις
Αναγκάζονται, λοιπόν, σήμερα να μετακινηθούν σε άλλη θέση. Η προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε για τη δήθεν «σκευωρία Νοβάρτις» χρειάζεται για να αποκτήσει νομιμοποίηση και νέο λόγο ύπαρξης να αναλάβει να ερευνήσει εντελώς άσχετες υποθέσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια νέα πρόταση, που δεν αφορά τίποτα από ό,τι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ περιέγραφαν ως «σκευωρία Νοβάρτις». left.gr
Με τη συζήτηση στη Βουλή επιβεβαιώνεται ότι ολόκληρη η υπόθεση της Προανακριτικής δεν ήταν παρά ένας τρόπος για να ανακοπεί οποιαδήποτε έρευνα επάνω στο πραγματικό "σκάνδαλο Νοβάρτις", το σκάνδαλο, δηλαδή, των υπερτιμολογήσεων των φαρμάκων.
Το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 δήλωσαν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.
Για «εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του» μίλησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και σημείωσε ότι θα προβεί σε πολλές και μεγάλες αποκαλύψεις για πτυχές της υπόθεσης κατά την κατάθεσή του στην «προανακριτική», ή και αν χρειαστεί και στο ειδικό δικαστήριο. «Στόχος των εμπαθών κατηγόρων μου ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα», υποστήριξε επίσης, ενώ υποστήριξε πως έγιναν «παράνομες και αντισυνταγματικές, ηθικά απαράδεκτες ενέργειες» σε βάρος τουΠροσπάθεια να «κατασκευάσει» κατηγορητήριο, αφού «δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ό,τι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού, δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε, υποτίθεται, σκευωρία», κατηγόρησε τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «χυδαίο αντιπερισπασμό» και «προειλημμένη απόφαση» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σχολιάζοντας: «Αφού έχετε βρει κατηγορούμενο, δε θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το διευρύνετε, σε μια πρωτοφανή διαδικασία διεύρυνσης, και θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα». Ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε την απουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ Novartis-Παπαγγελόπουλος» το οποίο «προσφέρεται για ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές συγκλίσεις» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι εδώ και δύο χρόνια με ευθύνη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων το σήριαλ αυτό δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας. Αναφέρθηκε στην στάση του ΚΚΕ που έκανε «ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φωτιστούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου Novartis, αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα: η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις». Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να νομιμοποιήσει με την συμμετοχή του διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν σε κουκούλωμα, συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό.
Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάχθηκε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής. Είναι επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, και πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα για διερεύνηση του κατηγορητηρίου, με ισχυρό βεβαίως, το κριτήριο αθωότητας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου: Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες και από εισαγγελικούς λειτουργούς κ.ά. [..] Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα. Στη σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση επί της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν “ τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες” του Δ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Μπακαδήμα επισήμανε ότι το ΜέΡΑ 25 τηρεί την ίδια στάση που τήρησε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία, στην οποία κυριαρχούν οι “ επικοινωνιακές συγκρούσεις” και τα “ τεχνάσματα” των μετεχόντων, που “ θρέφει την προπαγάνδα” και γεμίζει τα ΜΜΕ με παραπολιτικά.
***
«Εκδικητική πολιτική δίωξη»: Αναλυτικά όσα τόνισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε ήδη διαμηνύσει, μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, ότι η σημερινή πρόταση είναι απότοκος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής αφού, από τις μέχρι τώρα εργασίες της ειδικής επιτροπής, δεν έχουν προκύψει στοιχεία για σκευωρία. Έχει εξάλλου επισημάνει ότι η διαδικασία παραβιάζει τους κανόνες της δίκαιης δίκης, την αρχή της μυστικότητας και το τεκμήριο της αθωότητας.
«Επιβεβαιώνομαι πλήρως ότι πρόκειται για εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της πλειοψηφίας της επιτροπής, οι παράνομες αξιόποινες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου, οι συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μου και του τεκμηρίου αθωότητος, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι κανένα στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος μου διότι απλά δεν υπάρχει κανένα μα κανένα στοιχείο σε βάρος μου», είπε για τις μέχρι σήμερα εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής και κατήγγειλε ότι στόχος των κατηγόρων του δεν ήταν μόνο η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του, αλλά στόχος ήταν να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο «δείλιασαν να συμπεριλάβουν στην έρευνα» και «στόχος ήταν επίσης η πολιτική επιβίωση γνωστών-αγνώστων φαύλων πολιτικών που προσπαθούν να εμφανίσουν το σκάνδαλο Novartis ως ανύπαρκτο και ως σκευωρία Παπαγγελόπουλου».
Στην τοποθέτησή του σήμερα στην Ολομέλεια, επί σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις κατηγορίες εναντίον του. Αποδόμησε δε, μία προς μία, τις αιτιάσεις των εισαγγελικών λειτουργιών εναντίον του, αναφερόμενος σε κάθε έναν ξεχωριστά.
Για την κ. Τσατάνη
«Η κ. Τσατάνη τιμωρήθηκε πειθαρχικά με αμετάκλητη απόφαση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Αρείου Πάγου», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και χαρακτήρισε ψευδές ότι η κ. Τσατάνη είχε αρχικά απαλλαγεί από πειθαρχικό και ότι μετά έγινε μεθόδευση για να τιμωρηθεί πειθαρχικά. Τη δράση της κατήγγειλαν και η Ελένη Ράικου και ο Ιωάννης Αγγελής, όπως είπε. Προανήγγειλε δε αποκαλύψεις για όσα του έλεγε όταν τον επισκεπτόταν ή μιλούσαν στο τηλέφωνο και αποκαλύψεις για «μεροληπτική έρευνα σε διάφορες υποθέσεις και για το πρόσωπο που την πίεζε για μια πολύ μεγάλη υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο».
Για τον Π. Αθανασίου
Για τον πρώην Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου είπε ότι τρία ολόκληρα χρόνια, επιθυμούσε και επεδίωκε με κάθε τρόπο, νόμιμο και παράνομο, την ανανέωση της θητείας του. «Είναι θλιβερό που πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας προσπαθεί σήμερα να ξεπλύνει το μεγάλο σκάνδαλο της φοροδιαφυγής της λίστας Λαγκάρντ και, για να διευκολύνει τον Μιωνή, τολμά να ισχυρίζεται ότι το ταξίδι στο Παρίσι για να εξετάσουν οι εισαγγελείς τον Φαλσιανί, ήταν παράνομο», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε πως ο Παναγιώτης Αθανασίου «έχει καλές σχέσεις με τον κ. Αλαφούζο» και αφού τα στοιχεία της υπόθεσης τον ανάγκασαν να δεσμεύσει τους λογαριασμούς, σήμερα ισχυρίζεται ότι «εξαναγκάστηκε» να το κάνει. «Μήπως αυτός είναι ο τρόπος για να απολογηθεί και να δικαιολογηθεί καλύτερα στον κ. Αλαφούζο;», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα για τον Σάλλα. «Ήθελε να ασκηθούν διώξεις, λίγο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, γιατί πίστευε, ανοήτως, ότι μια δίωξη κατά του Σάλλα θα του εξασφάλιζε την ανανέωση της θητείας του. Εγώ με απόλυτη ειλικρίνεια του ξεκαθάρισα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του ανανεώσει, για τρίτη φορά, τη θητεία του ο Άρειος Πάγος. Τότε άρχισε να προσεγγίζει άλλα ισχυρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθεί να διαπραγματευτεί μαζί τους», είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Όσο για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, για τον οποίο ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει δηλώσει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος του είπε να στήσει στοιχεία σε βάρος του για φοροδιαφυγή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αφηγήθηκε: «Ο ίδιος ο κ. Αθανασίου μου είπε ότι έχει πληροφορίες για έναν κρυφό λογαριασμό του και με ρώτησε αν η αξιοποίηση αυτής της πληροφορίας θα τον βοηθούσε στην ανανέωση της θητείας του. Του διευκρίνισα για άλλη μια φορά ότι πρέπει να πάρει απόφαση ότι είναι παρεξηγήσιμη η παραμονή Οικονομικού Εισαγγελέα. Δεν παρέλειψα επίσης να του πω ότι με τον Γιώργο Παπαχρήστο είχα μια καλή σχέση. Γι΄ αυτό του είπα να κάνει τη δουλειά του και να μην τον αδικήσει».
Για την Ε. Ράικου
Για την Αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε ότι συμμετέχει στη «σατανική μεθόδευση» για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis. «Όταν ζήτησε την αντικατάστασή της, ο Ρασπούτιν δεν είχε πλημμυρίσει ακόμα τη σκέψη και τη φαντασία της», είπε και προσέθεσε: «18 μήνες, μετά την παραίτησή της και όταν αποκαλύφθηκαν σε λογαριασμό της εμβάσματα από τη Novartis πανικοβλήθηκε. Απόλυτα κατανοητό. Στον λογαριασμό εισαγγελέως που ερευνά την κορωνίδα των σκανδάλων, η Νοvartis έχει στείλει χρήματα. Όχι μια, όχι δύο αλλά τρεις φορές. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει νόμιμη αιτία, έστω κατ΄ επίφαση. Η σύμβαση που θα αιτιολογούσε τα εμβάσματα της Novartis έχει καταστραφεί από πλημμύρα στο υπόγειο της οικίας της. Έτσι πανικόβλητη άρχισε να διαδίδει ότι υπάρχει Ρασπούτιν στο χώρο της Δικαιοσύνης».
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε επίσης ότι υπάρχουν τα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η Ελένη Ράικου, όταν παραιτήθηκε από Εισαγγελέας Διαφθοράς, είχε ήδη παραλάβει τα έγγραφα με τα ονόματα των γιατρών που είχαν πάρει χρήματα από τη Novartis».
Ο Μιωνής
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το αφιέρωσε στον Σάμπυ Μιωνή. Αναφέρθηκε ιδίως στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Νίκου Παππά. «Τον Μιωνή τον συνάντησα στο γραφείο του Νίκου Παππά, πριν 4 χρόνια. Η συνάντηση αυτή έγινε, με πρωτοβουλία και επίμονα αιτήματα του ίδιου του Μιωνή. Όπως δε με ενημέρωσε ο κ. Παππάς, είχε μεσολαβήσει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Στην αρχή αρνήθηκα. Είχα επηρεαστεί αρνητικά με όλα όσα είχαν δημοσιευθεί σε βάρος του για την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εφέρετο να έχει σχέση με μυστικές υπηρεσίες. Τελικά δέχθηκα να συναντηθούμε, επειδή ο κ. Παππάς επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος και τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ και το ενδιαφέρον του Ισραηλινού πρωθυπουργού», ανέφερε
Όπως είπε, η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα. Ο Σάμπυ Μιωνής, σε έξαλλη κατάσταση και επιτακτικά, ζητούσε παρέμβαση για εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. «Αρνηθήκαμε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη, όπως επιτακτικά ζητούσε. Ο Μιωνής αποχώρησε σε πιο έξαλλη κατάσταση και μας απείλησε "με λάθος Εβραίο τα βάλατε, θα δείτε τι θα πάθετε", γιατί προηγουμένως τον είχαμε διαβεβαιώσει ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε: Πώς γίνεται με δική του πρωτοβουλία ο κ. Μιωνή να συναντιέται με τον εκβιαστή του;
Αναφορά σε Κων. Μητσοτάκη
Ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε μεταξύ άλλων για την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, και το σκιώδη ρόλο της στην υπόθεση Βγενόπουλου, όπως γράφει το documentonews.gr, που προσθέτει: «Στο σημείο αυτό, επικαλέστηκε για πρώτη φορά λεγόμενα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα οποία προκάλεσαν αίσθηση. Ακολούθησε η ολιστική απάντηση του στον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου. Συνδέοντας όσα σχετικά έχει καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός, έκανε λόγο για στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, ενώ δεν έκρυψε ότι οι καταγγελίες εναντίον του από τον Π. Αθανασίου συνδέονται με την επιθυμία του εισαγγελέα να αναλάβει για τρίτη φορά τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα. Τότε, επικαλέστηκε και πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με φόντο το σκάνδαλο Siemens και τους χειρισμούς του κ. Αθανασίου.
Σειρά είχε η Ελένη Ράικου, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να συνδέει τη ραγδαία αλλαγή της συμπεριφοράς της με τα τρία και ανεξήγητα -όπως περιέγραψε- εμβάσματα της Novartis σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσε η τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τον σύζυγό της. Όσον αφορά τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ο πρώην αν. υπουργός αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο της τοποθέτησής του, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μήνυσης που είχε καταθέσει στις ισραηλινές Αρχές ο εκ των πρωταγωνιστών της λίστας Λαγκάρντ εναντίον του Μάκη Βορίδη και αρκετών εξ όσων (ξανά) μήνυσε ανήμερα της πρώτης του κατάθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή. Τότε, κατά τα λεγόμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο αρχηγός της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος έλειπε από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή γιατί ο επιχειρηματίας τον θεωρεί -σύμφωνα με τον Δ. Παπαγγελόπουλο- Ναζί».
Π. Πολάκης: Η πρόταση της ΝΔ είναι η απόδειξη της συντριπτικής της ήττας
«Απόδειξη συντριπτικής ήττας» για το αφήγημα της «σκευωρίας», χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
«Έχετε ξεφτιλιστεί με το σημερινό. Το ότι προσπαθείτε να επεκτείνετε αγωνιωδώς και να στηρίξετε την υπόθεση της σκευωρίας με άλλες καταθέσεις και όχι για τη Novartis, είναι αποδοχή συντριπτικής ήττας γι΄αυτό που πήγατε να στήσετε», είπε ο κ. Πολάκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον Σάμπυ Μιωνή, στην κατάθεση του οποίου έχει βασιστεί η πρόταση διεύρυνσης: «Αν είναι «Ρασπούτιν» ο κ. Παπαγγελόπουλος γιατί όπως λέτε μπήκε μέσα σε μια ιδιωτική διαφορά του Φιλιππάκη,του Μιωνή και του Παπασταύρου, ο Αντώνης Σαμαράς τι είναι;».
Και για την Αντεισαγγελέα Εφετών όμως, την Ελένη Ράικου, ο κ. Πολάκης είπε ότι «θυμήθηκε να πει Ρασπούτιν τον Παπαγγελόπουλο» αλλά όταν της κατατέθηκαν σοβαρές υποθέσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ, περιλαμβανομένης και ανάθεσης σε εταιρεία που αφορούσε τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, δεν κινήθηκε. «Η πλημμύρα δεν είχε καταστρέψει μόνο τα της Novartis, είχε καταστρέψει και άλλα. Αυτή είναι η κ. Ράικου. Και τους διορισμούς που είχαν γίνει επί ημερών Άδωνι Γεωργιάδη, πάλι δεν τους ερεύνησε. Δεν έπαιξε πενιά», είπε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «και βέβαια, μην ξεχάσω, ο σύζυγός της τα έπαιρνε από τη Novartis, και είχε τον κατάλογο στα χέρια της! Και θέλατε να προχωρήσει την υπόθεση Novartis; Και αυτή καταγγέλλει τον Παπαγγελόπουλο για Ρασπούτιν, ένα χρόνο μετά;».
Σχολίασε επίσης και την Γεωργία Τσατάνη η οποία έχει καταθέσει σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. «Η κ. Τσατάνη εξαιρετική κυρία, αξιότιμη εισαγγελέας! Καθάρισε τον Βγενόπουλο που είχε πάρει με 1 ευρώ την Ολυμπιακή, αυτός ο μεγάλος επιχειρηματίας, συγχωρεμένος πια, που ξεφόρτωνε τα μαύρα τα 5 δισ. που χρεοκόπησε την Κύπρο κλπ και βγήκαν στη φόρα οι βρωμιές του και τον καθάρισε η κ. Τσατάνη σε 72 ώρες. Και αυτή λέει Ρασπούτιν τον Παπαγγελόπουλο! Η Μάτα Χάρι!», είπε ο Π. Πολάκης.
Γ. Ραγκούσης: Ομολογία συντριβής η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου (βίντεο)
«Κι ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι η σημερινή σας πρόταση είναι επίσημη ομολογία συντριβής σας», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
«Αν είχε τεκμηριωθεί η ύπαρξη σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, θα είχε τεκμηριωθεί και η ύπαρξη ενός: του αρχισκευωρού, του «Ρασπούτιν». Οπότε δεν θα είχατε καμία ανάγκη ούτε για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ούτε για περαιτέρω εξετάσεις μαρτύρων, ούτε για καθυστερήσεις. Ερευνήστε όσο θέλετε και όσα θέλετε. Και για τον Παπαγγελόπουλο και για τη μάνα του και για τον πατέρα του και όλους όσους εσείς νομίζετε ότι πρέπει να διερευνηθούν μπας και κάτι στο τέλος σας προκύψει», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Δ. Παπαγγελόπουλου με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στο γραφείο του Νίκου Παππά. «Μας λένε, είναι δουλειά του υπουργού να παρεμβαίνει; Είναι δουλειά του υπουργού να μεσολαβεί, να προκύψουν διακανονισμοί; Δεν μου λέτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ας πούμε ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού. Είναι δουλειά του πρωθυπουργού; Είναι δουλειά του Αντώνη Σαμαρά να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα, λίγα χρόνια πριν, και ευχόμαστε να τα έχει κάνει και να το πει δημοσίως μετά από παρέμβαση Νετανιάχου και όχι μετά από παρέμβαση άλλων εξωθεσμικών κέντρων…».
Σπ. Λάππας: «Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα»
«Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ κσι το ΚΙΝΑΛ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.«Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».
Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή.
Οι ισχυρισμοί Πλεύρη
Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ως εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις Ράικου, Αγγελή, Τσατάνη, Αθανασίου και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Επανέλαβε τις γνωστές αιτιάσεις της ΝΔ ότι «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους».
Μιλώντας για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επιτέθηκε στον Ν. Παππά, με τον ισχυρισμό ότι « η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά». Έκλεισε δε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία ότι «ή καλύπτετε ή φοβόσαστε».
* * *
Το ιστορικό: Πώς φτάσαμε στην πρόταση
Ύστερα από εφτά μήνες, λειτουργίας, δεκάδες ώρες συνεδριάσεων, 18 μάρτυρες, χιλιάδες σελίδες πρακτικών και έγγραφα που διαβιβάστηκαν, οι εργασίες της «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης» δεν έχουν αποδώσει απτά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες.
Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, αποτελούμενη από βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, από την αρχή είχαν στόχο να υπονομεύσουν τη διαδικασία. Απέβαλαν από τις εργασίες της τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν για να «διαφυλάξουν» την αντικειμενικότητά της, έχοντας πρώτα με ένα τέχνασμα καλέσει αυτούς ως μάρτυρες για επουσιώδη ζητήματα. Κράτησαν, βέβαια, στη διαδικασία τον Θ. Πλεύρη, κι ας είναι δικηγόρος του εγκαλούντος Α. Σαμαρά σε συναφή υπόθεση.
Στη συνέχεια, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έστησαν πέριξ της επιτροπής ένα παρασκηνιακό κέντρο διαρροής στα ΜΜΕ μόνο των στοιχείων εκείνων που θα μπορούσαν να προβληθούν ως ευνοϊκά για αυτούς, με προτίμηση στις αόριστες καταγγελίες ορισμένων μαρτύρων, τις οποίες που παρουσίαζαν ως δήθεν απτά στοιχεία.
Η επίθεση στους προστατευόμενους μάρτυρες
Ακολούθησε λυσσώδη επίθεση στα δικαιώματα των προστατευομένων μαρτύρων, με δημόσιες απειλές για αποκάλυψη των στοιχείων τους και με διαταγές βίαιης προσαγωγής τους, προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσουν.
Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, μετά από κινητοποίηση μερίδας της κοινωνίας που αντιλαμβανόταν ότι διακυβεύεται ένας θεσμός κρίσιμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο, που προκάλεσε την παρέμβαση του αρμόδιου Αντεισαγγελέα του Α.Π. η οποία διασφάλισε την κατάθεσή τους υπό καθεστώς που αφενός δεν εξέθετε τους ίδιους σε κίνδυνο αντιποίνων και αφετέρου δεν εξέθετε το σκέλος της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας στην τακτική δικαιοσύνη για το "σκάνδαλο Νοβάρτις".
Έτσι, έχοντας αποφασίσει εκ προοιμίου ότι θέλουν πάση θυσία να καταστήσουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κατηγορούμενο, αποδύθηκαν σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις ασάφειες του κατηγορητηρίου και να προβούν σε ένα προσκλητήριο ιδιοτελών καταγγελιών. Από την επιτροπή πέρασαν πρώην και εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί, αλλά και τρίτοι, που εισέφεραν πλήθος εικασιών και αοριστιών, αλλά κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο.
Πολλοί, στο πέρασμά τους από την Επιτροπή, παραδέχονταν ρητά την ύπαρξη του "σκανδάλου Νοβάρτις". Οι περισσότεροι εμφανίζονταν να θυμούνται να καταγγείλουν στοιχεία για πράξεις που τοποθετούσαν πολλά χρόνια πίσω. Κάτι που από μόνο του αίρει την αξιοπιστία κάθε ενός από τους μάρτυρες, που είναι άλλωστε εισαγγελικοί λειτουργοί.
Δυστυχώς για αυτούς, στη διαδικασία της προανακριτικής αναδείχθηκαν μια σειρά από νέα, άλλα σκάνδαλα και πρακτικές διαφθοράς, πέραν του "σκανδάλου Νοβάρτις". Κυρίως, η κατάθεση της πρώην εισαγγελέα του Α.Π. ήταν καταπέλτης για την αξιοπιστία των μαρτύρων που είχαν να καταγγείλουν κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης, ενώ ανέδειξε έως και την ύπαρξη "ξεχασμένων" σκανδάλων offshore εταιριών πρώην υπουργών της ΝΔ.
Ψάχνουν νέο λόγο ύπαρξης με άσχετες υποθέσεις
Αναγκάζονται, λοιπόν, σήμερα να μετακινηθούν σε άλλη θέση. Η προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε για τη δήθεν «σκευωρία Νοβάρτις» χρειάζεται για να αποκτήσει νομιμοποίηση και νέο λόγο ύπαρξης να αναλάβει να ερευνήσει εντελώς άσχετες υποθέσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια νέα πρόταση, που δεν αφορά τίποτα από ό,τι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ περιέγραφαν ως «σκευωρία Νοβάρτις». left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου