Τετάρτη, Μαΐου 20, 2020

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για εργασία, οικονομία και τουρισμό

Με τηλεοπτικό μήνυμά του σήμερα (Τετάρτη 20/5/20) το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Το πρόγραμμα για κάθε κλάδο, θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής «Καθημερινής», ο Κυρ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου.


Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την οικονομία, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει σειρά «στοχευμένων» μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου– αλλά και σχεδιασμό «οριζόντιων παρεμβάσεων».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στα άμεσης εφαρμογής στοχευμένα μέτρα προβλέπεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση, η επιδότηση των εργαζομένων που θα κληθούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, η οικονομική «αποζημίωση» των ιδιοκτητών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, η στοχευμένη και με κριτήρια επιδότηση των δανειοληπτών για χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών, αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον κορωνοϊό.

«Μισή δουλειά - μειωμένος μισθός»

Την ίδια στιγμή, υπό τον τίτλο «στήριξη της απασχόλησης», το Κράτος θα παράσχει βραχυχρόνια στήριξη (για κάποιους μήνες) σε κάποιο μέρος από το εισόδημα των εργαζομένων  μίας επιχείρησης, οι οποίοι θα απασχολούνται με πιο «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα γενικεύσει την εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση η οποία θα επιφέρει μείωση στο εισόδημα των εργαζόμενων. Κάποιο μέρος από το εισόδημα που θα χαθεί λόγω της μείωσης του χρόνου εργασίας θα καλυφθεί από κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. 

Η πολιτική συμφωνία σε επίπεδο αντιπροσώπων της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε το δρόμο, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να καταστεί λειτουργικό από τον Ιούνιο. Ωστόσο θα πρέπει να καθοριστεί και το τελικό ποσό που θα μπορέσει να λάβει η Ελλάδα καθώς με τα έως τώρα δεδομένα ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε την Τρίτη στον Αντ1 ότι κάτω από την ομπρέλα προστασίας που θα ανοίξει η κυβέρνηση θα μπουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος, οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν και οι επαγγελματίες που ανησυχούν ότι θα «μπούνε μέσα». «Θα δουν όμως ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό. Επομένως, αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το χώρο αυτό, για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα», συνέχισε. left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: