Παρασκευή, Μαΐου 22, 2020

Τήνος: Καταστολή σε βάρος του λαού που αντιδρά στις «πράσινες» μπίζνες

Με απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των κατοίκων της Τήνου, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, απάντησε χτες η κυβέρνηση.
Η αστυνομία, σε ρόλο εργολάβου και υπερασπιστή των «επενδυτών», επιτέθηκε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψει τα εκσκαφικά μηχανήματα και τις μπουλντόζες στην περιοχή Πράσσα.


Το αποτέλεσμα του πρωτοφανούς για τους κατοίκους του νησιού κρατικού αυταρχισμού ήταν η διακομιδή στο Κέντρο Υγείας έξι διαδηλωτών, ενώ άλλοι δέκα σύρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και συνελήφθησαν! Χαρακτηριστικό της βίαιης καταστολής είναι πως παρότι οι κάτοικοι αποχωρούσαν από το χώρο, οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να τους χτυπούν και να τους σπρώχνουν με τις ασπίδες.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και η Αννα Μαραβέλια, δημοτική σύμβουλος Τήνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τη μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από άλλα νησιά, άλλωστε, είχε καταγγείλει εδώ και μέρες η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τήνου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τη βία και την καταστολή για να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε νέα της ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό να αντιπαλέψει την πολιτική που «αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον».

Αμεση ήταν η αντίδραση του λαού της Τήνου στην αστυνομική επέμβαση, αφού αργά χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση έξω από το αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων, την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το νησί και να σταματήσουν οι εργασίες για την κατασκευή αιολικού πάρκου στη θέση Πράσσα. Το κάλεσμα για τη νέα κινητοποίηση υπέγραφαν αιρετοί, το Σωματείο Λιμενεργατών Τήνου και ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Αννα Μαραβέλια και ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος, ο οποίος πραγματοποίησε και συνάντηση με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος και τον αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τις συλλήψεις και την καταστολή.Σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στον τηνιακό λαό προχώρησε την ίδια ώρα χτες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κυκλάδων, με συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης Σύρου.
Την κρατική καταστολή καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, εκφράζοντας «αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Τήνου» ενάντια «στην εγκατάσταση 100 και πλέον ανεμογεννητριών».

Λ. Νικολάου - Αλαβάνος: «Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης»
Σε δήλωσή του από την Τήνο για το όργιο καταστολής στο νησί, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος αναφέρει:

«Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Μάη βρίσκομαι στο νησί της Τήνου, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Καταγγέλλω την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, που έφτασαν στην Τήνο και από τα γύρω νησιά, εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να πάνε στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο της αστυνομικής αγριότητας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και τη σύλληψη 10 κατοίκων του νησιού. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τήνου είναι δίκαιες, γιατί αντιπαλεύουν την πολιτική που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον. Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι κάτοικοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου».
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: