Παρασκευή, Μαΐου 22, 2020

Πρωτοβουλία φορέων στη Θεσσαλονικη εναντια στην καυση RDF απο τη ΤΙΤΑΝ για να μην γινει η πολη θαλαμος αεριων

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στη νέα προσπάθεια αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ», να εμποδίσουν όσους θέλουν να μετατρέψουν σε θαλάμους αερίων τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, διαδήλωσαν οι δεκάδες εκπρόσωποι των πάνω από 120 φορέων που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία ενάντια στην καύση, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην Πολίχνη.Μέσα από τη μαζική συνέλευση που έγινε στο ανοιχτό θεατράκι Κρύας Βρύσης, καθόρισαν και τις πρώτες κεντρικές δράσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις.


Επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το Σάββατο 30/5 οπότε προγραμματίζεται πορεία στους δρόμους της πόλης. Στις 5/6, Μέρα Περιβάλλοντος, θα γίνει μεγάλη μουσική συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη και επίσης μέσα στον Ιούνη, προγραμματίζουν αθλητικό τουρνουά, με τίτλο «Εδώ παίζουμε μπάλα εμείς!»

Από το βήμα της συνέλευσης, δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και σωματείων που πήραν το λόγο αλλά και απλοί πολίτες κατήγγειλαν τη μεθόδευση της κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, να επιχειρήσουν εν μέσω πανδημίας, να αδειοδοτήσουν την καύση RDF/SRF από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ ΑΕ», στο εργοστάσιό της στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις τους όσο και με το πλαίσιο που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση, καταγγέλθηκε ότι η καύση συνδέεται με την προσπάθεια του ομίλου να μειώσει το κόστος παραγωγής του για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του. Απέρριψαν κατηγορηματικά την πολυδιαφημιζόμενη «διαβούλευση» και τα «τραπέζια διαλόγου» που προαναγγέλλονται από όσους έστρωσαν το έδαφος για την καύση, προκειμένου να βάλουν στην άκρη τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής.

Οπως διαμήνυσαν «η δύναμη βρίσκεται στη δική μας ενότητα, στον δικό μας αγώνα! (...) Είμαστε κατά της καύσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Στις διεκδικήσεις των φορέων, εκτός από το να σταματήσει κάθε διαδικασία αδειοδότησης καύσης, περιλαμβάνονται: Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ' τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

Να συσταθεί εξειδικευμένη ομάδα ιατρών και να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό. Αμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένου στο σύστημα Υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη.

Οι δήμοι να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ό,τι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού.

Αμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του λαού.
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: