Παρασκευή, Μαΐου 22, 2020

Νομοσχεδιο του Υπ. Τουρισμου: Στα νύχια των ομίλων ακόμα και ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι και θαλάσσια οικοσυστήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές επιπτώσεις σε βάρος δασών, αιγιαλών, παραλιών, βυθών, ενάλιων αρχαιολογικών θησαυρών, ευαίσθητων ενάλιων οικοσυστημάτων, έκρουσαν ξανά την Τετάρτη επιστημονικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».
Πρόκειται για ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο που περνάει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και των άλλων Ενώσεων του κεφαλαίου, που άλλωστε έδωσαν και τα εύσημά τους στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο προβάλλοντας βέβαια και άλλες αξιώσεις.


Επιγραμματικά με το νομοσχέδιο προβλέπονται:

Η παραχώρηση, με συνοπτικές διαδικασίες, της χρήσης αιγιαλού και παραλίας για επιχειρηματική εκμετάλλευση με την προσκόμιση κάποιων απλών δικαιολογητικών.
Αυξάνεται ο χώρος σε παραλία και αιγιαλό μέσα στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αίρονται οι όποιοι περιορισμοί για την επιχειρηματική εκμετάλλευση που θα αφορά ειδικά προστατευόμενους ενάλιους χώρους, αρχαιολογικούς, Natura, σπήλαια, ευαίσθητα προστατευόμενα θαλάσσια οικοσυστήματα που παραδίδονται προς εκμετάλλευση. Ενώ περιορίζεται η παράκτια αλιεία.
Δίνεται έως και η δυνατότητα παραχώρησης βυθών για καταδυτικά πάρκα, ενώ η εκμετάλλευση μπορεί να διαρκέσει έως 30 έτη! Μάλιστα, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να ποντίσουν διάφορα αντικείμενα ως αξιοθέατα!
Επεκτείνονται οι «Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» (ΠΟΤΑ), όπως αυτές στη Μεσσηνία («Costa Navarino») του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και μία που προετοιμάζεται στην Αταλάντη, για τη δημιουργία των οποίων προβλέπονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, ενσωμάτωση δημόσιου χώρου, όπως δασικά οικοσυστήματα, ρέματα, σε ιδιωτικές εκτάσεις, η αύξηση δόμησης κ.ά.
Οι εκπρόσωποι από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Σύλλογο Δασολόγων, το Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ο καθένας για τον τομέα του, ανέδειξαν ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο «για την παραχώρηση σε ιδιώτες» ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, παραλιών, δασικών και υγρών οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας ότι όλοι αυτοί οι χώροι μοναδικής αξίας και ομορφιάς, με την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο. Ανέδειξαν ακόμα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, ότι η κυβέρνηση δεν πήρε έστω τη γνώμη τους για τα «μάτια του κόσμου», πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Ξεχωριστή ήταν η τοποθέτηση του Γ. Στεφανάκη, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και στα Επισιτιστικά Καταστήματα, ο οποίος ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν ακριβά με την άγρια εκμετάλλευση τα ρεκόρ κερδών στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό. Τώρα, όπως επιβεβαιώνεται από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καλούνται να πληρώσουν και την κρίση τους με την ανεργία, την επιδείνωση της εργασιακής ζούγκλας. Τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είναι εντελώς απροστάτευτη καθώς δεν πήρε ούτε τα 800 ευρώ, αλλά ούτε και επίδομα ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, μιλώντας χτες στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, επανέλαβε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που «στηρίζει τους στρατηγικούς στόχους του ελληνικού τουρισμού», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις των επιστημονικών φορέων ανέφερε με κυνισμό: «Είναι κρίμα να αφήνουμε τέτοια προϊόντα ανεκμετάλλευτα, αναξιοποίητα»!

Οσο για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτριά του, Κ. Νοτοπούλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πρόχειρο και αναποτελεσματικό να ανακουφίσει τους Ελληνες επιχειρηματίες»! Πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη, αλλά να βάλουμε πλάτη εφόσον νομοθετείτε σωστά», εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «δεν ακούσαμε τίποτα από αυτά που με επιμονή προτείνουμε και επιμένουμε ως ένα πακέτο διάσωσης του ελληνικού τουρισμού με κρατικές ενισχύσεις μη επιστρεπτέες, με κάλυψη των δημοτικών τελών και μια σειρά από κίνητρα»... Δήλωσε επιφύλαξη για την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα γίνουν ...βελτιώσεις. Ανάλογες επικρίσεις έκαναν και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, που επίσης επιφυλάχτηκαν.

Είναι απορριπτέο στο σύνολό του
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτιώσεις και αλλαγές. Είναι κομμένο και ραμμένο για τους επενδυτές και είναι απορριπτέο στο σύνολό του από το ΚΚΕ». Ανέδειξε ότι «το ερώτημα έρχεται και επανέρχεται: Ανάπτυξη του Τουρισμού από ποιον και για ποιον; Εσείς κάνετε την επιλογή να ταυτίζετε την ανάπτυξη με τα συμφέροντα των λίγων και όχι των πολλών. Για εσάς, ανάπτυξη και δη ο Τουρισμός είναι συνώνυμα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των λίγων. Είναι εμπόρευμα, προϊόν που πουλιέται και αγοράζεται. Τη διάσταση της αναψυχής και ξεκούρασης την αντιλαμβάνεστε ως κόστος. Το ΚΚΕ απορρίπτει αυτήν την ανάπτυξη. Εμείς υπηρετούμε μια ανάπτυξη με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση της ανάγκης και του δικαιώματος των εργαζομένων για αναψυχή και γενικότερα την ικανοποίηση των αναγκών για σταθερή δουλειά με μισθούς που να καλύπτουν αυτές τις ανάγκες».

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, ο οποίος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στο περιβόητο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στον Τουρισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «το οποίο αρχίζει και τελειώνει με τη γενναία στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων». Απαίτησε κράτος και μεγαλοεργοδοσία να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος, άνεργος και αυτοαπασχολούμενος δεν θα μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, τονίζοντας ότι δεν το εξασφαλίζουν αυτό οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον Τουρισμό.

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: