Παρασκευή, Μαΐου 22, 2020

Άμεση απάντηση στα μέτρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία - Γενικευμένες κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα

«Αθλιότητα και κοροϊδία» για τους εργαζόμενους του κλάδου χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον Τουρισμό το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και καλεί σήμερα, Παρασκευή, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 12 το μεσημέρι.
Οπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους σε μισθούς 400 - 500 ευρώ, καταργούν τις ΣΣΕ και το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη, αφήνουν χιλιάδες ανέργους χωρίς επίδομα.


«Το νέο πακέτο στήριξης στους μεγαλοξενοδόχους και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων, επιδότηση μισθών, εισφοροαπαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου. Στέλνουν σε εμάς το λογαριασμό της κρίσης!», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει πως στόχος των μέτρων είναι να μεταφέρουν το βάρος της κρίσης «για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους, στο πλαίσιο του λεγόμενου "δίκαιου επιμερισμού"».

«Για τα συμφέροντα του μεγάλου τουριστικού και επισιτιστικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των αερομεταφορών, καταργούν κάθε μέτρο ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού και πρόληψης κατά του κορονοϊού, την ώρα που εξακολουθούν να κουνούν σε εμάς το δάχτυλο για την "ατομική ευθύνη" και την υπευθυνότητα», σημειώνει.

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, το Συνδικάτο δυναμώνει το κάλεσμά του για το συλλαλητήριο που οργανώνει μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία την Πέμπτη 28/5, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

Απαιτεί: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.

Σε άλλες περιοχές της χώρας
Πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα αγκαλιάσει χώρους δουλειάς και θα κορυφωθεί στις 28 Μάη, με κινητοποίηση στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, υλοποιεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, το κλαδικό Συνδικάτο προγραμματίζει μεταξύ άλλων: Σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ., παρέμβαση στα Λαδάδικα και στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας με εργαζόμενους της περιοχής. Αύριο Σάββατο, στις 11.30 π.μ., παρέμβαση στην Τούμπα. Την Κυριακή 24/5, στις 7.30 μ.μ., σύσκεψη με σπουδαστές του κλάδου, σε συντονισμό με τους αντίστοιχους συλλόγους.

Κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό οργανώνουν Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε τουριστικές περιοχές της χώρας, με αφορμή τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις επαναπροσλήψεις. Στο πλευρό των εργαζομένων παίρνουν θέση σωματεία από άλλους κλάδους και μαζικοί φορείς, στηρίζοντας τα αιτήματά τους.

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν προχτές σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ η συνέχεια θα δοθεί με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε μια σειρά από περιοχές:

-- Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» - «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar», «Sheraton» και «Mira Mare» συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έχει αποφασίσει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων σήμερα, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

-- Στην Πάτρα, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μαγείρων και Σερβιτόρων καθώς και το Εργατικό Κέντρο καλούν σε συγκέντρωση σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Κεφαλονιά, παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει σήμερα, στις 11.30 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια.

-- Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 25/5, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Δημοκρατίας 20).

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του, καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 25/5, καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις, να συγκεντρωθούν στις πύλες των ξενοδοχείων και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ. Για την προετοιμασία της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθούν οι εξής συσκέψεις: Σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Αχαράβης και στις 7 μ.μ. στο Γυμνάσιο Λιαπάδων. Αύριο Σάββατο στις 5 μ.μ. στο Γυμνάσιο Λευκίμμης, στις 6 μ.μ. στο Θεατράκι Αργυράδων, στις 7 μ.μ. στον κόμβο Μεσογγής και στις 8 μ.μ. στην Κοινότητα στον Αη Μαθιά. Επιπλέον, την 1η Ιούνη σχεδιάζει μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση σήμερα, σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και νέο συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω προχωρά αύριο Σάββατο σε παρέμβαση στην Κέφαλο και στην Αντιμάχεια, σχεδιάζει εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στο κέντρο της πόλης. Καλεί στις 28/5 σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλ. Ελευθερίας και παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων και την 1/6 σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου σχεδιάζει κινητοποίηση στις 28/5.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και τα επισιτιστικά επαγγέλματα της Σάμου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 29/5, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

    

ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πολύμορφες δράσεις απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης
Στο Εμπόριο
Διήμερο παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς όπως εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ σχεδιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 25 και 26 Μάη, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στη νέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, που ήδη ξεδιπλώνεται με απολύσεις, αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο.

Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους «με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση, με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές».

Με περιοδείες και εξορμήσεις στέλνει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να πληρώσουν τη νέα κρίση. «Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο», τονίζει.

Στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οργανώνει την Τρίτη 26/5 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.

Το Σωματείο σχεδιάζει πολύμορφες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προκηρύσσει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και καλεί σε κινητοποίηση στη Βουλή, στις 6 μ.μ.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη μέρα δράσης, θα προχωρήσει το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τον χώρο εργασίας και το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση στη Βουλή.

Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο χώρο έξω από τα γραφεία του κλαδικού Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως). Τη μέρα δράσης, αντιπροσωπείες του Σωματείου θα βρεθούν και στα τρία κτίρια της εταιρείας (Σπ. Πάτση, Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι), για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτά.

Σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 27/5, στις 6 μ.μ., καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την εργοδοσία και την κυβέρνηση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς.

Το ΣΕΤΗΠ σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψε την οποιαδήποτε σκέψη της εργοδοσίας για επιβολή της τηλεργασίας επ' αόριστον (...) Στον αντίποδα, η τηλεργασία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία ως το γιατρικό απέναντι στον ιό και εφαρμόστηκε καθολικά στον κλάδο, μετατρέποντας τη ζωή και τη δουλειά μας σε λάστιχο. (...) Υλοποιήθηκε μια πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ, ένας διακαής πόθος των ομίλων του κλάδου: Η επέκταση της τηλεργασίας, ως μιας ελαστικής μορφής απασχόλησης που αποφέρει κέρδη στον εργοδότη και μόνο δεινά για τον εργαζόμενο. (...) Τους ξεκαθαρίζουμε ότι η θέση των εργαζομένων είναι να βρίσκονται σε χώρους δουλειάς που η υγεία και η ασφάλειά τους θα προστατεύεται, και να έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

Στον κλάδο Τύπου - Χάρτου
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει σήμερα στις 5.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και σειρά αιτημάτων για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.

Στο Φάρμακο
Αύριο, Σάββατο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής καλούν σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκεντρώσεις σε όσες φαρμακαποθήκες ανοίξουν τη μέρα εκείνη, χωρίς να διημερεύουν. Η νέα κινητοποίηση είναι συνέχεια της συγκέντρωσης που οργάνωσαν την περασμένη Τρίτη στο δημαρχείο της Αθήνας, δίνοντας μια πρώτη μαχητική απάντηση «στην εργοδοσία και στη δημοτική αρχή που συντονισμένα σχεδιάζουν τη διάλυση όσων συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει, "χτυπώντας" το σταθερό 5ήμερο - 8ωρο ωράριο εργασίας, με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών της Αθήνας από Δευτέρα έως Σάββατο».

https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: