Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2020

Αγνοούνται 120 πρόσφυγες που έφτασαν στη Ρόδο - Η αστυνομία τους παρέλαβε αλλά δεν τους κατέγραψε

Δύο βάρκες με πρόσφυγες έφτασαν στη Ρόδο το διήμερο 23 και 24 Ιουλίου –γεγονός που καταγράφηκε από κατοίκους και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση– όμως δεν καταγράφηκαν ποτέ στο καθημερινό δελτίο απογραφής ● Αλληλέγγυοι είδαν αστυνομικούς να παίρνουν 120 πρόσφυγες, οι οποίοι έκτοτε αγνοούνται
Νέα περιστατικά «εξαφάνισης» νεοαφιχθέντων προσφύγων, αυτή τη φορά στη Ρόδο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η έγκυρη εφημερίδα «Ροδιακή» και το ομώνυμο site αποκαλύπτουν την άφιξη στο ακριτικό νησί τουλάχιστον 90 προσφύγων και μεταναστών την περασμένη εβδομάδα, χωρίς όμως αυτές οι αφίξεις να καταγραφούν επισήμως από τις αρχές που αρνούνται την ύπαρξή τους!


Επίσης δεν αποτυπώνονται στο καθημερινό ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (https://infocrisis.gov.gr) το οποίο, παρά το γεγονός της απόλυτης τεκμηρίωσης, επιμένει ότι οι προσφυγικές ροές σε όλο το ανατολικό Αιγαίο το επίμαχο διήμερο παρέμειναν μηδενικές! Οι «εξαφανίσεις» αυτές έρχονται να προστεθούν σε ακόμα τρεις τεκμηριωμένες περιπτώσεις που σημειώθηκαν οι δύο στη Σάμο (στις παραλίες Μουρτιά και στα Αγιωργίτικα Δρακαίων) και στη Χίο (παραλία Μονολιά).

Στη Ρόδο η πρώτη άφιξη τουλάχιστον 20 ατόμων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 23/7 στην παραλία των Κρητικών, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Ρόδου. Στο βίντεο, διάρκειας ενός λεπτού και δύο δευτερολέπτων που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής και έφερε στη δημοσιότητα η rodiaki.gr, καταγράφεται η σκηνή αποβίβασης, με τους πρόσφυγες αμέσως μετά να τρέχουν από την παραλία προς τον κεντρικό δρόμο της περιοχής περνώντας από μια πέτρινη γέφυρα.
Παράλληλα, ακούγονται τα επιφωνήματα έκπληξης πιθανόν του χειριστή της κάμερας καθώς και της συνοδού του. «Πω, πω... Τραγωδία, ε;», ακούγεται μια αντρική φωνή, ενώ μια γυναικεία φωνή ακούγεται να συμφωνεί με ένα μονολεκτικό «ναι» και κάποια άλλα λόγια που όμως δεν έχουν καταγραφεί καθαρά. Επίσης από το βάθος ακούγεται μια σειρήνα υπηρεσιακού αυτοκινήτου.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες ξεχωρίζουν και αρκετά μικρά παιδιά, ενώ μια μαυροφορεμένη γυναίκα κρατά ένα βρέφος. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας «οι οποίες τους συνέλαβαν για να ακολουθηθούν σε βάρος τους οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο».

Στο δεύτερο περιστατικό, που δημοσίευσε το ίδιο site μία ημέρα νωρίτερα, η αποβίβαση τουλάχιστον 70 ατόμων τοποθετείται την Παρασκευή 24/7 στη παραλία Κάτω Πέτρες Λαχανιάς στη νότια Ρόδο. Εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με ταχύπλοο σκάφος που απεικονίζεται σε φωτογραφικό ντοκουμέντο, ενώ δημοσιεύονται επίσης και φωτογραφίες τόσο της ομάδας προσφύγων όσο και των σκαφών του Λιμενικού Σώματος που έσπευσαν να ελέγξουν την κατάσταση. «Επί τόπου βρίσκονται στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την περισυλλογή και μεταφορά των μεταναστών στην πόλη της Ρόδου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται η καταδίωξη του «δουλεμπόρου» που μετέφερε τους περίπου 70 μετανάστες στο νησί μας από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Τουλάχιστον τρία σκάφη επιχειρούν αυτή την ώρα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του», ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το τι έχει συμβεί. Προς επικύρωση μάλιστα το ίδιο site δημοσίευσε και άλλο βίντεο, τραβηγμένο μέσα από αυτοκίνητο που δείχνει ομάδες προσφύγων να κινούνται σε δρόμους της περιοχής.

Εξαφανισμένοι
Και όμως για τις αρχές τα παραπάνω περιστατικά δεν συνέβησαν ποτέ! Αυτό αποτυπώνεται στα ανάλογα ενημερωτικά δελτία των ημερών εκείνων, ενώ επίσης καμία σχετική ενημέρωση δεν υπήρξε από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας. Παρά τις προσπάθειες της «Εφ.Συν.» να έχει ένα σχόλιο είτε από το Λιμεναρχείο Ρόδου είτε από την Αστυνομία, κανείς υπεύθυνος δεν επικοινώνησε με την εφημερίδα.

Αντίθετα με τα παραπάνω, αλληλέγγυοι πολίτες του νησιού υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις οδηγήθηκαν στην άτυπη δομή καραντίνας που λειτουργεί πίσω από τα παλιά σφαγεία της πόλης, όπως όλοι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες, και παρέμειναν έως και το Σάββατο.

«Εκείνη την ημέρα εμφανίστηκαν αστυνομικοί οι οποίοι πήραν μαζί τους 120 πρόσφυγες και από τότε αγνοούνται τα ίχνη τους», υποστηρίζουν οι μαρτυρίες. Να σημειωθεί ότι οι όποιες μετακινήσεις είτε προς Αθήνα είτε προς τα ΚΥΤ της Λέρου και της Κω, όπου καταλήγει ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που φτάνουν στη Ρόδο, αποτυπώνονται και αυτές στα σχετικά δελτία, ενώ τόσο από τη Λέρο όσο και από την Κω αρνούνται ότι υποδέχθηκαν τέτοιο αριθμό προσφύγων το τελευταίο διάστημα, πλην τεσσάρων Παλαιστινίων που έφτασαν από τη Ρόδο με το καταμαράν στην Κω.
Γιώργος Παγούδης
 https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: