Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2009

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ...ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ...

Η COSCO ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ...

Μεγαλώνει το μερίδιο της Κίνας στις εμπορικές συναλλαγές με την Ε.Ε. στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, έχει μειωθεί σε σχέση με το 2008, αλλά με πολύ μικρότερο ρυθμό σε σύγκριση με αυτό των άλλων χωρών, αυξάνοντας έτσι την κυριαρχία της Κίνας, στο εμπόριο της Ε.Ε.

Ειδικότερα για το 2009, η Κίνα πήρε το 7% των εξαγωγών της Ε.Ε. και έδωσε το 17% των εισαγωγών, συγκριτικά με το 6% και το 14% του 2008.
Οι συνολικές εξαγωγές της Ε.Ε. των 27 προς την Κίνα, μειώθηκαν στα 37 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 39 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008. Ακόμη, οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν από τα 112 δισ. στα 103 δισ. ευρώ, μειώνοντας το έλλειμμα στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 73 δισ. το 2008.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο διάστημα 2000-2008 οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ε.Ε. με την Κίνα έχουν τριπλασιαστεί και πλέον είναι ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός συνεργάτης της Ε.Ε. μετά τις ΗΠΑ.
Από τις επιμέρους χώρες της ευρωζώνης, τις περισσότερες συναλλαγές με την Κίνα, είχαν η Γερμανία ακολουθούμενη από την Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, το 60% των εξαγωγών της Ε.Ε. προς την Κίνα είναι μηχανήματα και οχήματα ενώ οι εισαγωγές είναι Η/Υ, κινητά τηλέφωνα και βιντεοπαιχνίδια.

ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2009

1 σχόλιο:

yannidakis είπε...

επειδη μ' αρεσει να μιλαω για κλιμακωση & επειδη συμφωνω απολυτα μαζι σου, θα φερω ενα μικρο παραδειγμα απο εναν απο τους πιο μεγαλους και εμπορικους δρομους του Ηρακλειου, την Λ. 62 Μαρτύρων.
Καποτε ειχε ανοιξει κατα μηκος του δρομου ενα κινεζικο μαγαζακι. Ανοιξε δευτερο, τριτο, τεταρτο. Ανοιξαν περισσοτερα & προσφατα ανοιξε στο πιο ακριβως "υψος" του δρομου ενα σχεδον πολυκαταστημα (κινεζικο παντα) που διατηρει ο ιδιος κινεζος επιχειρηματιας φυσικα & που απασχολει αποκλειστικα κινεζους μεταναστες. Προκειται για μια επιχειρηση-σκανδαλο που δειχνει ποσο η κινεζικη παρα-οικονομια επηρεαζει την τοπικη αγορα (και κλιμακωτα κατ' επεκταση την παγκοσμια αγορα).
Λοιπον; Ας ψωνιζουν ολοι κινεζικα επειδη κοστιζουν 5€ λιγοτερα :[