Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2009

ΕΣΒΗΣΑΝ ΧΡΕΗ,ΥΨΟΥΣ 327000EURO,ΔΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΛΘ!!!ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ...ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ...

Την παραγραφή χρεών δύο μεταφορικών εταιρειών που ενοικίαζαν χώρους ιδιοκτησίας του ΟΛΘ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Τα χρέη από τα ενοίκια ανέρχονταν σε 364.165 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της ρύθμισης, οι δύο εταιρείες θα καταβάλουν μόνο το 10% των οφειλών τους. Στο μεταξύ, το καθεστώς των “ειδικών ημερομισθίων” που ισχύει για μέρος των εργαζομένων του ΟΛΘ προκαλεί αντιδράσεις και αναστάτωση στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της εταιρείας.

Η υπόθεση αφορά την ενοικίαση δύο οικοπέδων του ΟΛΘ έξω από την πύλη 16, 7 και 5 στρεμμάτων, από τις εταιρείες “Ηλιάδης Μεταφορές Α.Ε.” και “Σιδηρόπουλος Μεταφορική Α.Ε.” προκειμένου να γίνεται φύλαξη και διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για λογαριασμό πολυεθνικών εταιρειών όπως η COSCO, η Μediterranean Shipping Company κ.ά. Η επιλογή αυτή έγινε αποδεκτή από τον ΟΛΘ διότι, όπως αναφέρεται και στην απόφαση, “δεν υφίστατο δυνατότητα εξυπηρέτησης εναπόθεσης εγχώριων κενών ή γεμάτων εμπορευματοκιβωτίων εντός του ΣΕΜΠΟ”, διότι “η χωρητικότητα τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν υπερκορεσμένη λόγω της έλευσης μεγάλων πλοίων”.

Ωστόσο, λόγω της αυξημένης κίνησης, οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε “κατάληψη” επιπλέον χώρων από τους αρχικά παραχωρηθέντες. Οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν να χρησιμοποιούν μέχρι και 30 περίπου στρέμματα. Όπως άλλωστε αναφέρει η απόφαση, “οι μετρήσεις των επιπλέον καταληφθέντων χώρων γίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε τέλος της εβδομάδας) και υπολογιζόταν ο μέσος όρος κατάληψης κατά μήνα και ακολούθως η τιμολόγηση. Για τις ανωτέρω χρεώσεις, το αρμόδιο τμήμα προέβη στις σχετικές ενημερώσεις εγγράφως και προφορικώς προς τις δυο μεταφορικές εταιρείες. Η κατάληψη επιπλέον χώρων συνεχίστηκε μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο (2008). Η έκταση των καταληφθέντων χώρων ήταν αυξομειούμενη.

Τα ποσά που προέκυψαν από τις ανωτέρω τιμολογήσεις ανέρχονται για μεν την εταιρεία “Ηλιάδης Μεταφορές Α.Ε.” στο ποσό των 196.610 ευρώ, για δε την εταιρεία “Σιδηρόπουλος Μεταφορική Α.Ε.” 167.555 ευρώ.
Δηλαδή, η κατάληψη έγινε εν γνώσει της διοίκησης του ΟΛΘ, λόγω αυξημένης κίνησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού και υπήρξε καταγραφή της χρήσης των χώρων, η οποία ήταν αυξομειούμενη.
Οι εταιρείες ωστόσο, παρά την αυξημένη κίνηση, που καταγράφεται και τιμολογείται κάθε εβδομάδα, ζητούν “εγγράφως και προφορικώς” “να μην τους επιβαρύνουμε με το κόστος της κατάληψης των επιπλέον χώρων”.

Οι εταιρείες επικαλούνται:
- Τις ιδιαιτερότητες καθ’ όλο το έτος 2008 λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
- Τις εκπτώσεις που παρείχε ο ΟΛΘ στα αποθηκευτικά δικαιώματά του με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων στη διακίνηση φορτίων λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
- Ότι προέβησαν κατά καιρούς σε βελτιώσεις των επιφανειών.
- Ότι η κατάληψη των χώρων δεν είχε σταθερό χαρακτήρα και η έκταση ήταν αυξομειούμενη.

Τελικά, στις 17 Σεπτεμβρίου 2009, δηλαδή σε προεκλογικό χρόνο, το δ.σ. με ομόφωνη απόφαση (υπ. αριθμ. 4129) “εγκρίνει την καταβολή μόνο του 10% των οφειλομένων”. Συνολικά ο ΟΛΘ από 364.165 ευρώ εισέπραξε 36.416 ευρώ, ποσό που αφορά “τους πέραν των αρχικώς παραχωρηθέντων χώρους”. Δηλαδή, υπήρξε απαλλαγή 327.740 ευρώ και για τις δύο εταιρείες, παρότι η τιμολόγηση γινόταν κάθε εβδομάδα.
Την απόφαση υπογράφουν τα κάτωθι μέλη του δ.σ.: Λ. Καναβούρας πρόεδρος, Γ. Τσάρας διευθύνων σύμβουλος, Ι. Φραντζής αντιπρόεδρος, τα μέλη Γ. Ιωαννίδης, Χρ. Κουτίτας, Ε. Μακιός, Π. Τσιβελεκίδης και οι Π. Νάσκος μέλος, εκπρόσωπος υπαλλήλων, Δ. Θηρίου μέλος, εκπρόσωπος των λιμενεργατών, Ν. Παρπούδης μέλος, εκπρόσωπος της ΟΚΕ.
Απουσίαζε ο Απόστολος Τσουρέκας μέλος, εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσκλήθηκε και δεν παρέστη “λόγω δικαιολογημένου κωλύματος”.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
- η εν λόγω απόφαση είναι σε γνώση
των αρμόδιων υπουργών πρώην και νυν;

- γνωρίζει το θέμα ο υφυπουργός Ανταγωνιστικότητας Μ. Μπόλαρης;
- το Χρηματιστήριο και οι μέτοχοι ιδιώτες γνωρίζουν για την απόφαση;
- υπάρχουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις;
- υπάρχει άλλη, τρίτη, εταιρεία, η οποία είχε ενοικιάσει επίσης χώρο του ΟΛΘ για τον ίδιο σκοπό;
- αληθεύει ότι η τρίτη εταιρεία πλήρωσε κανονικά
τα ενοίκιά της και με αύξηση;


Φίλιππος Δεργιαδές
deriades@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: