Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2009

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ,ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ "SIEMENS" ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ;;;
ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΥΛΙΚΟΥ;;;
ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΑΡΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ,ΟΣΩΝ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ;;;

Σε υπόθεση δωροδοκίας που ερευνά το αντίστοιχο βρετανικό Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εμπλέκεται άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός Ελλήνων χειρουργών ορθοπεδικών, σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Το λεγόμενο Γραφείο Σοβαρών Απατών άσκησε δίωξη σε βάρος του Βρετανού Ρόμπερτ Τζον Ντούγκαλ για την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών με σκοπό την εξασφάλιση πωλήσεων ορθοπεδικών μηχανημάτων της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson. Ο 44χρονος Ντούγκαλ ενεργούσε ως αντιπρόεδρος της εταιρείας DePuy International, θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού. Οι κατηγορίες, που βασίζονται σε έρευνα αμερικανικών αρχών, αφορούν την περίοδο Φεβρουαρίου 2002 - Δεκεμβρίου 2005.

Την άνοιξη του 2009 η «Καθημερινή» είχε αποκαλύψει ότι ο τότε αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, κ. Κυριάκος Καρούτσος, είχε παραλάβει από τον προϊστάμενό του την ίδια έρευνα που είχαν διενεργήσει οι αμερικανικές αρχές για το διάστημα 2002-2005. Η έρευνα Καρούτσου δεν έχει προχωρήσει σε προσωποποίηση των κατηγοριών, παρά την έφοδο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων σε σειρά αντιπροσώπων ιατροτεχνικού υλικού και το άνοιγμα των λογαριασμών 20 γιατρών που συνεργάζονταν με την αντιπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας. Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΥΠΕΕ δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση, εκτός από τον κατηγορούμενο από τις βρετανικές αρχές, είναι η Ελληνίδα Δ.Φ.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από τον εσωτερικό έλεγχο στη συνεργαζόμενη με την Depuy εταιρεία ορθοπεδικών προϊόντων MEDEC, που ζητούσε, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφό της, υπέρογκα ποσά, κατά τον Ντούγκαλ «μαύρα κεφάλαια», για το λάδωμα των Ελλήνων ιατρών που προωθούσαν τα προϊόντα της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι παράνομες πληρωμές αφορούσαν το σύνολο των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Των αποκαλύψεων αυτών είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση δύο συγγενικών αντιπροσώπων που έχουν αλληλομηνυθεί στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά οι υποθέσεις της έρευνας της Depuy και της διαφοράς των δύο αντιπροσώπων δεν εχουν συσχετισθεί από την ελληνική δικαιοσύνη.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς επέβαλε στην Depuy πρόστιμο 85 εκατ. ευρώ για τις παράνομες πρακτικές της. Η εταιρεία αρνήθηκε τις πρακτικές αυτές, αλλά στην απόφαση αναφέρεται επί λέξει ότι: «Η Depuy χρησιμοποίησε ή σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές οικονομικών συμφωνιών με χειρουργούς για να μεγαλώσει το μερίδιό της στην αγορά, προωθώντας προϊόντα για μηρούς και γόνατα με τη μορφή των μετρητών έναντι της χρησιμοποίησής τους».

ΠΡΕΖΑ TV
3-12-2009


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: