Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2009

ΟΙ ΗΠΑ,ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ...ΕΝΩ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΟΗΕ...

«Συγκλονισμένη» δηλώνει η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, από «τους νεκρούς, τους τραυματίες και τις συλλήψεις» στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ανεβάζουν τους τόνους. Στο Ιράν οργανώνονται σήμερα φιλοκυβερνητικές αντιδιαδηλώσεις, ενώ οι συλλήψεις συνεχίζονται.
Η ύπατη αρμοστής κάλεσε με ανακοίνωσή της την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση "υπερβολικής βίας εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας". "Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της βίας...οι διαθέσιμες μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και το παραστρατιωτικό σώμα των Μπασιντζί έκαναν χρήση υπερβολικής βίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Νάβι Πιλάι εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις πληροφορίες περί συλλήψεων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων παραγόντων της κοινωνίας πολιτών στο Ιράν και απαίτησε τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης για τους συλληφθέντες, όπως προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του πολίτη και τα πολιτικά δικαιώματα που έχει επικυρώσει.
"Το Ιράν είναι ένα κράτος που έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του πολίτη και τα πολιτικά δικαιώματα, η οποία προβλέπει ότι 'κανείς δεν μπορεί να συλληφθεί ή να φυλακισθεί αυθαιρέτως (άρθρο 9) και ότι όλοι έχουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 19) και το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά (άρθρο 21)", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Εντωμεταξύ στο Ιράν συνεχίζονται οι συλλήψεις, ενώ οι αρχές οργανώνουν σήμερα αντιδιαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον "ορισμένων στοιχείων της ιρανικής κυβέρνησης που ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων", σε μία ένδειξη σκλήρυνσης της στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τεχεράνη.
"Δέκα μήνες αφού ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα έδωσε προθεσμία ενός έτους στο Ιράν ώστε να αναγκασθεί να αναλάβει δεσμεύσεις ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα", η Ουάσινγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη επιλογή, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο συντάκτης του οποίου επικαλείται δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που δεν κατονομάζονται. "Η (αμερικανική) κυβέρνηση επιδιώκει να είναι προσεκτική με την στόχευση των κυρώσεων για να αποφύγει την αποξένωση της ιρανικής κοινής γνώμης, αφήνοντας ταυτόχρονα περιθώριο για τη διευθέτηση" του θέματος του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Μεταξύ των πιθανών στόχων των κυρώσεων, γράφει το δημοσίευμα, περιλαμβάνεται το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του ιρανικού καθεστώτος.
"Στόχος των κυρώσεων είναι να υποχρεωθεί η κυβέρνηση της Τεχεράνης να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά η τιμωρία της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τον λαό της", αναφέρει η Washington Post. "Δεν ήμασταν ποτέ υπέρ της ιδέας ολόκληρος ο κόσμος να απομονώσει την (ιρανική ) οικονομία ... και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε με ποιο τρόπο ο ιρανικός πληθυσμός ερμηνεύει την απομόνωση, εάν επιρρίπτει την ευθύνη στο καθεστώς ή την στρέφει εναντίον μας...πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε ανοικτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις με το καθεστώς", δήλωσε στην εφημερίδα αμερικανός αξιωματούχος.
Η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε ωστόσο έναν "σαφώς πιο αυστηρό τόνο απέναντι στο Ιράν, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης", που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων το περασμένο σαββατοκύριακο.

ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2009

3 σχόλια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Έχει να γίνει του πυρηνικού το κάγκελο. Από φίλο που υπηρέτησε λίγο καιρό στο Αφγανιστάν έμαθα πως οι φονιάδες έχουν κατασκευάσει στη χώρα 2 αυτοκινητοδρόμους. Έναν διπλάσιο της Αττικής Οδού προς Τατζικισταν και έναν 4 φορές την αττική οδό σε πλάτος που καταλήγει στο Ιράν. Τώρα τι χρειάζονται οι Αφγανοί τόσο μεγάλους δρόμους, χεχε μάλλον για αεροδιάδρομοι και για διέλευση αρμάτων μου φαίνονται.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΚΑΙ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ, Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΦΑΝΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥΣ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΜΠΑΘΕΙΣ.