Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΥΡΟΚΛΗΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΦΩΤΙΕΣ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ...

Ακόμη περιμένουν οι κάτοικοι σε Αττική και Εύβοια που έζησαν τις πυρκαϊές του καλοκαιριού τις ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαϊές του περασμένου Αυγούστου μετρώντας τα αντανακλαστικά της διοίκησης στην Ελλάδα στη σκιά της γραφειοκρατίας των κανονισμών των Βρυξελλών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είδαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- με την προτροπή και στήριξη των ελλήνων ευρωβουλευτών- να υιοθετεί ψήφισμα (8.9.2009) για τις πυρκαϊές αυτές με το οποίο ζητούσε την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εκτοτε η μεσολάβηση των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου προκάλεσε το «πάγωμα» των ενεργειών της κυβέρνησης της ΝΔ και στο... τσακ κατατέθηκε το αίτημα από τη νέα κυβέρνηση για αποζημιώσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά χρήματα δεν έχουν εκταμιευθεί για τους πληγέντες του περασμένου καλοκαιριού. Οι διαδικασίες που είχαν μείνει «στον αέρα» ξεκόλλησαν όταν μετά τις εκλογές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής γνωστοποίησε στο γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ως την 1η Οκτωβρίου 2009 η Ελλάδα δεν είχε στείλει ακόμη το απαραίτητο αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης». Και αυτό παρ΄ όλο που για να ενεργοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές οφείλει το κράτος-μέλος που επλήγη να υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις «εντός 10 εβδομάδων από την ημερομηνία κατά την οποία συνέβη η πρώτη καταστροφή». Με άλλα λόγια, η διορία έληγε στο τέλος Οκτωβρίου.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημερώθηκε το γραφείο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, που σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις ημερομηνίες. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, τελικά το αίτημα αποζημίωσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις πυρόπληκτες περιοχές Αττικής και Ευβοίας εστάλη στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ. Ωστόσο, όπως έλεγαν παράγοντες του υπουργείου, το αίτημα έγινε παρ΄ ότι ο προϋπολογισμός των ζημιών στις περιοχές δεν είναι εντός του ορίου που θέτει ο κανονισμός για παροχή οικονομικής ενίσχυσης- σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού, ορίζεται ότι οι ζημιές πρέπει να είναι «3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε τιμές 2002, είτε άνω του 0,6 % του ΑΕΠ τού εν λόγω κράτους». Επομένως, «το υπουργείο δεν περιμένει να ικανοποιηθεί το αίτημααλλά πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει μια ενισχυμένη στήριξη από τους ήδη υπάρχοντες πόρους ή σε περίπτωση μελλοντικής αναθεώρησης των όρων να υπάρχει το αίτημα της χώρας» επεσήμανε στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας. Βεβαίως η δύναμη της διαπραγμάτευσης παραμένει ζητούμενο, μια και στο άρθρο 2 του Κανονισμού ορίζεται ότι μόνο υπό εξαιρετικές περιστάσεις, ακόμη και όταν δεν πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια, «μια περιοχή μπορεί επίσης να απολαύει ενίσχυσης από το ταμείοεφόσον η εν λόγω περιοχή επλήγη από τεράστια καταστροφή, ιδίως φυσική, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της και είχε σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής».

ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2009


tovima

1 σχόλιο:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Καλά να πάθουν ρε Πρέζα!!!ΜΠΑΤΣΟΚ και ΝΔ δεν ήθελαν???

Στο διάολο να πάνε και να μη πάρουν φράγκο!!!

Δε θα ασχολούμαστε μια ζωή με τους μαλάκες. Στα δυσκολα ψάχνουν την Αριστερά, στα εύκολα πανηγυρίζουν με το ΜΠΑΤΣΟΚ.

Ε, στο διάολο!