Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2009

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΣΟΥΝ,ΕΙΠΕ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ EL PAIS

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τόσα ανοιχτά μέτωπα ποιος είναι ο πιο επείγον στόχος της Κυβέρνησής σας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα ήθελα να επισημάνω έναν μόνο στόχο, γιατί οι προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους πρέπει να συμβαδίσουν με τα μέτρα για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, που είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Και αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με τις κεφαλαιαγορές και τη χρηματοδότηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μιλήσει με τους συναδέλφους σας στο Eurogroup σχετικά με μια πιθανή διάσωση σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
Όχι, δεν έχουμε μιλήσει για διάσωση.
Δεν υπάρχει «σχέδιο Β».

Η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση με τα δικά της μέσα και τις δικές της αποφάσεις. Το χειρότερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να στείλουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ψάχνουμε κάποιο είδος βοήθειας. Δεν είναι έτσι. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και θα δουλέψουμε για να εκπληρώσουμε τους όρους της Ευρωζώνης. Τελεία και παύλα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αξιοπιστία που αναφέρατε περνάει μέσα από αξιόπιστες στατιστικές, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική Κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με αυτό το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει τη μεταρρύθμιση εδώ και πέντε χρόνια, αλλά η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν την έκανε ποτέ. Εμείς στείλαμε νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα σε 15 ημέρες από τότε που αναλάβαμε την εξουσία. Αλλά μια ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία δεν αρκεί. Πρόκειται να θεσπίσουμε νόμο, εντός του 2010, που θα προβλέπει την αλλαγή στην διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα συμπεριλαμβάνει μηχανισμό διπλού λογιστικού ελέγχου στους δημόσιους οργανισμούς, όπως ισχύει σε άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επενδυτές συγκρίνουν τα μέτρα της Κυβέρνησής σας με το σχέδιο προσαρμογής της Ιρλανδίας, που κερδίζουν και που χάνουν;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καθένας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν συγκρίνει χώρες. Η Ιρλανδία είχε μια ισχυρή και ταχεία ανάπτυξη, με σημαντικές αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, και με ένα τραπεζικό σύστημα εκτεθειμένο σε τοξικά ομόλογα. Η Ελλάδα έχει διαφορετικά προβλήματα, όπως η λειτουργία του δημόσιου τομέα, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή. Συνεπώς, διαφορετικά προβλήματα απαιτούν και διαφορετικές λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως η αγορά φαίνεται να ζητάει παρόμοιες περικοπές μισθών.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλήθεια, είναι ένα ακανθώδες θέμα στο οποίο εστιάζει την προσοχή του όλος ο κόσμος. Αντιλαμβανόμαστε ότι το μισθολογικό κόστος αυξάνεται πολύ γρήγορα στο δημόσιο τομέα και το αντιμετωπίζουμε. Από τη μία πλευρά με το πάγωμα όλων των προσλήψεων για το 2010 και από το 2011 θα θεσπίσουμε ένα σύστημα ώστε να γίνεται μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο τομέα. Στο μισθολογικό σκέλος, χορηγούμε μισθολογικές αυξήσεις για αμοιβές έως 2000 ευρώ ανά μήνα και περικόπτουμε τις δαπάνες για επιδόματα κατά 10%. Και αυτή η παράμετρος είναι σημαντική γιατί στην Ελλάδα τα επιδόματα μπορεί να κυμαίνονται από 30% έως 100% του βασικού μισθού. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του ονομαστικού μισθού της τάξης του 3%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πιστεύετε ότι αυτό θα είναι αρκετό ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη μείωση της βαθμολογίας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι πιθανόν να έχουμε μια μείωση από την πλευρά της Moody’s. Δεν το αποκλείω. Αλλά εάν δεν είχαμε το πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουμε, το είδος της προσπάθειας που καταβάλλουμε θα θεωρούνταν πολύ σημαντικό. Η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες μέσα σε ένα χρόνο είναι μια πολύ σημαντική διόρθωση. Από το στιγμή που θα καταστεί εμφανές ότι η ελληνική οικονομία είναι αξιόπιστη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, το ασφάλιστρο κινδύνου θα μειωθεί, η πίεση θα μειωθεί και το δεύτερο μισό του 2010 θα είναι πολύ ευκολότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανησυχείτε για τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν οι τράπεζες αν η τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα διατηρηθεί και σε ένα χρόνο δεν μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ);

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, χωρίς αμφιβολία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ. Οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, δεν έχουν επηρεαστεί από επενδύσεις σε τοξικά ομόλογα και έχουν καλή κεφαλαιοποίηση. Την ίδια στιγμή στηρίχθηκαν πολύ στην ΕΚΤ, ώστε να συνάψουν φθηνά δάνεια με εγγύηση κρατικά ομόλογα. Εάν στο τέλος του 2010 οι κανόνες της ΕΚΤ αλλάξουν και η βαθμολογία δεν έχει βελτιωθεί, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε ανακοινώσει ένα συνολικό σχέδιο που ακολουθείται από συγκεκριμένες ενέργειες άμεσου χαρακτήρα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση την οποία ανακοινώσαμε την Παρασκευή. Αυτό πρόκειται να συνεχίσουμε να κάνουμε και ελπίζουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 το σενάριο θα είναι πολύ διαφορετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε κοινωνικές αναταραχές ή διαιρέσεις στο κόμμα (το σοσιαλιστικό) εξαιτίας αυτών των μέτρων;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε μια άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, μια ευρεία στήριξη από την κοινωνία αλλά και στο κόμμα. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές απόψεις αλλά η Κυβέρνηση μιλά με μία φωνή, αυτή του Πρωθυπουργού, και υπήρξε πολύ σαφής. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και αυτό μας υποχρεώνει να αναδιανείμουμε πόρους. Για παράδειγμα, μειώνουμε τις στρατιωτικές δαπάνες και τις τρέχουσες δαπάνες και αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις και τις επενδύσεις στην παιδεία. Αυτό, αντικατοπτρίζει επίσης και τις κοινωνικές μας προτεραιότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί τι ευκαιρία, πιστεύετε ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης, αξιολογούν χειρότερα χώρες όπως η Ελλάδα ή ακόμα και η Ισπανία και είναι πιο ελαστικοί με τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θέλω να παίξω το ρόλο του κριτή των οργανισμών αξιολόγησης. Έχω τις απόψεις μου. Δεν συμμερίζομαι κατ’ ανάγκη ορισμένα από τα επιχειρήματά τους, αλλά πρέπει να ζήσω με αυτά. Οι οργανισμοί είναι εδώ και οι επενδυτές ακολουθούν έως ένα βαθμό τις εκτιμήσεις τους. Η ισότητα δεν είναι μια πολύ χρήσιμη λέξη, όταν μιλάς γι’ αυτά τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκεφτήκατε όταν δεχθήκατε να γίνετε Υπουργός ότι θα ήταν τόσο περίπλοκο; Αξίζει τον κόπο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτήστε με σε ένα χρόνο... Αυτό που σίγουρα μπορώ να σας πω τώρα είναι ότι γνώριζα ότι θα ήταν δύσκολο έργο, αλλά δεν φανταζόμουν ότι το σημείο εκκίνησης θα ήταν τόσο δύσκολο.

ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: