Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2010

ΚΥΚΛΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕ ΤΖΙΡΟ 50ΕΚ.ΕΥΡΩ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΑΠΘ,ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2009...ΑΚΡΩΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ!!!

Κόντρα στο αρνητικό οικονομικό ρεύμα του 2009 κινήθηκε η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, που εν μέσω κρίσης -και παρά τις περιορισμένες ροές κοινοτικών κονδυλίων- κατόρθωσε πέρυσι να πραγματοποιήσει τζίρο 50 εκατ. ευρώ, προσβλέποντας μάλιστα σε κύκλο εργασιών ύψους 65 εκατ. για το 2010.
Ταυτόχρονα, η ερευνητική δραστηριότητα του ΑΠΘ προσφέρει απασχόληση -έστω προσωρινή- σε περίπου 6.000 νέους επιστήμονες ετησίως, ενώ διοχετεύει εκατομμύρια ευρώ στην τοπική αγορά, με αγορές υλικών, οργάνων και υπηρεσιών για την υλοποίηση ερευνητικών έργων.
Βασικό "όπλο" της Επιτροπής Ερευνών, είναι το ανθρώπινο δυναμικό: κυρίως νέοι άνθρωποι, με υψηλή κατάρτιση και όρεξη για έρευνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επιτροπής ανήλθε την τελευταία τριετία στα 150 εκατ. ευρώ, με μέσο ετήσιο τζίρο 50 εκατ. (ποσό μεγαλύτερο από τον τακτικό προϋπολογισμό συνολικά του ΑΠΘ), όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του φορέα, Σταύρος Πανάς, αντιπρύτανης του ΑΠΘ.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι κοινοτικοί "κρουνοί" για τη χρηματοδότηση της έρευνας έχουν προσωρινά κλείσει, μέχρι τουλάχιστον να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013.
"Το 2009, η Επιτροπή πέτυχε κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήταν χρονιά που δεν υπήρξε αξιόλογη συνεισφορά πόρων από πλευράς ΚΠΣ (π.χ., μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης-ΕΠΕΑΕΚ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Το 2007, ο τζίρος ήταν 60 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση 20% από το ΕΠΕΑΕΚ, ενώ το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 2%. Παρόλα αυτά, ο όγκος των ερευνητικών κεφαλαίων δεν μειώθηκε, χάρη στις συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κεφάλαια ιδιωτικών φορέων, που υπερκάλυψαν την απώλεια των πόρων από το ΚΠΣ. Για το 2010 και με την προσδοκία ότι θα ξεκινήσουν οι εισροές από το ΕΣΠΑ, ελπίζουμε ότι θα έχουμε τζίρο 65 εκατ.", σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη Γραμματείας της Επιτροπής Ερευνών, Χριστίνα Μπέστα.

Τα οικονομικά μεγέθη της Επιτροπής επιτυγχάνονται χάρη κυρίως στους ερευνητές του πανεπιστημίου, που κερδίζουν σημαντικές συμμετοχές σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, αντισταθμίζοντας έτσι την πενιχρή δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα, υποπολλαπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη στα ΑΕΙ άλλων χωρών.
"Το περίπου 60% των ερευνητικών κεφαλαίων του ΑΠΘ προέρχονται από την ΕΕ, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, σχεδόν το 30% από οργανισμούς και εταιρίες και μόνο το 10% από δημόσιους εθνικούς πόρους. Το ποσοστό αυτό πρέπει να συγκρίνεται με τα αντίστοιχα ποσά δημόσιας χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα ξένα πανεπιστήμια σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ, που ανέρχεται σε 50%-60% των ερευνητικών χρηματοδοτήσεων", υπογράμμισε ο κ.Πανάς και πρόσθεσε ότι την τριετία 2006-2008 υλοποιήθηκαν 3.500 ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με 1.800 εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με συμμετοχή 1.340 μελών προσωπικού του ΑΠΘ και 18.000 εξωτερικούς συνεργάτες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενώ το 2009 4.183 "τρίτοι" ερευνητές εργάστηκαν σε 1.608 έργα.

Ο κ.Πανάς υπενθύμισε ότι η εθνική δαπάνη για την έρευνα, αντί να αυξάνεται (ο στόχος για κεφάλαια ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ το 2010 μετατοπίστηκε στο 2015), μειώνεται: από 0,61% το 2004 σε 0,54% το 2007.
Σύμφωνα με τον κ.Πανά, το ΑΠΘ περιμένει ταχεία θεσμοθέτηση των ζητημάτων της έρευνας, που θα τού δίνουν πλήρη αυτοδυναμία στη στρατηγική για την ανάπτυξη της έρευνας, με παράλληλη "γενναία" χρηματοδότηση, με κονδύλια για τη δημιουργία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ).
Προ διετίας, η Επιτροπή ξεκίνησε την εκπόνηση μελέτης, που θα καταλήγει στην πρόταση για τη δημιουργία του ΚΕΔΕΚ, αποτυπώνοντας πρώτα με δείκτες την υφιστάμενη κατάσταση και τις δυνατότητες διεπιστημονικής έρευνας στο ίδρυμα. Η πρόταση έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο και θα παρουσιασθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα στο τέλος Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, στην περίοδο 2007-2009, η επιτροπή χρηματοδότησε 26 πατέντες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα προηγούμενα έτη. Το πανεπιστήμιο διατηρεί δε, επαναλαμβανόμενη συνεργασία με πολλές επιχειρήσεις, παράγοντας -μεταξύ άλλων- εμπλουτισμένα τρόφιμα, νέες συνθέσεις λιπασμάτων, νανοϋλικά σε οπτικές εφαρμογές και συσκευές μετρήσεων.

ΠΡΕΖΑ TV
18-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: