Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2010

ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑ...

Ο συνασπισμός οργανώσεων προσφύγων στη Σερβία πρότεινε στη Σερβική Βουλή να υιοθετήσει μία Διακήρυξη, με την οποία θα καταδικάζονται όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν περίπου 50 οργανώσεις προσφύγων ανακοίνωσε ότι δεν στηρίζει το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, το οποίο υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι διαφωνεί με την υιοθέτηση από τη Σερβική Βουλή ξεχωριστού ψηφίσματος για τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα.
«Η επισήμανση μόνο ενός τόπου, στον οποίο διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου δεν θα συμβάλει στην εδραίωση της εμπιστοσύνης και τη συμφιλίωση των λαών της περιοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνασπισμού.
«Στους πολέμους στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διαπράχθηκαν πολλά εγκλήματα πολέμου απ’ όλες τις πλευρές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο συνασπισμός των ενώσεων προσφύγων στη Σερβία υπογραμμίζει ότι καταδικάζει οξύτατα τα εγκλήματα στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα, αναφέρει όμως ότι διαπράχθηκαν και πολλά εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων στην περιοχή του Μπρατούνατς και σε άλλες περιοχές.
Ζητεί ακόμη όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, να δικαστούν και να καταδικαστούν.
Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε προχθές ότι η Βουλή της Σερβίας πρέπει να υιοθετήσει δύο ψηφίσματα, ένα στο οποίο θα καταδικάζονται τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα και ένα στο οποίο θα καταδικάζονται τα εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων.
Όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, εκτός από το κόμμα «Ενιαία Σερβία» τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης των δύο ψηφισμάτων.
Το αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα επέμεινε στην υιοθέτηση μόνο ενός ψηφίσματος, που θα αφορά τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Ιανουαρίου του 2009 υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο η 11η Ιουλίου αναγνωρίζεται ως Ημέρα Μνήμης σε όλη την Ε.Ε. για τα θύματα της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα.

ΠΡΕΖΑ TV
15-1-2010

1 σχόλιο:

prince serengeti είπε...

ΖΗΤΑ ΖΗΤΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ