Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2010

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ..ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΥΝΝΕΦΟ...

ΑΝΤΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΕΙΜΑΣΤΕ...

Υπό επιτήρηση βρίσκεται το σωφρονιστικό μας σύστημα, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διενεργεί νέα μεγάλη έρευνα για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, έπειτα από καταγγελίες γονέων και συγγενών κρατουμένων.
Συγκεκριμένα, η αρμόδια «Επιτροπή Αναφορών και Καταγγελιών» ζήτησε από την Κομισιόν να διεξαγάγει έρευνα σε βάθος για τις συνθήκες των σωφρονιστικών καταστημάτων μας, στις 13/10/2009. Είχε προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση για το θέμα (η οποία είχε διαταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23/2/2009).
Ακολούθησαν επίσκεψη των μελών της Επιτροπής σε φυλακές της χώρας μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, πρόσθετες καταγγελίες και τελικώς δόθηκε εντολή για την κύρια διερεύνηση του ζητήματος.

Αφορμή για τις παραπάνω ενέργειες στάθηκαν δύο (κατά σειρά) καταγγελίες της «Ενωσης Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», μέλη της οποίας είναι γονείς
και συγγενείς κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Συγκεκριμένα, η Ενωση Πολιτών (μέσω του προέδρου της κ. Γ. Ματαγού) είχε προσφύγει για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το οποίο ζητούσε «να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία όλων των κρατουμένων που δοκιμάζονται στις φυλακές κατά παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».
Στην καταγγελία αυτή γινόταν λόγος για «μηχανή αδικίας» και ζητούνταν η παραπομπή της Ελλάδας για «τη μη συμμόρφωσή της με τα ευρωπαϊκά σωφρονιστικά πρότυπα».

Παράλληλα επισημαινόταν η ανάγκη επίλυσης «των απάνθρωπων και απαράδεκτων συνθηκών των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων». Η «Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αναφορών και Καταγγελιών» με έγγραφό της (το οποίο υπέγραφε ο πρόεδρός της κ. Marcin Libicki) στις 23/2/2009 γνωστοποίησε την απόφασή της να ζητήσει από την Κομισιόν προκαταρκτική έρευνα «που να καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος».

Στη συνέχεια η Επιτροπή CPT (που είναι επίσημο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) επισκέφθηκε τις φυλακές της χώρας μας, από τις 17 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2009.
Μίλησε με πολλούς κρατούμενους και ακολούθως υπέβαλε σχετικό υπόμνημα προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για την απαράδεκτη κατάσταση διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές (θα ακολουθήσει προσεχώς σχετική αναφορά τους).Από την πλευρά της η Ενωση Πολιτών στις 20/6/2009 απέστειλε προς την Επιτροπή πρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τις συνθήκες των φυλακών.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν στις 13/10/2009 η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών, κυρία Erminia Mazzoni, να αποστείλει έγγραφο στην Ενωση Πολιτών, με το οποίο ενημέρωνε ότι μετά την παραπάνω επίσκεψη αποφασίστηκε η διεξαγωγή «καινούργιας έρευνας» σε βάθος, σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών φυλακών.

Παραλληλα,συνεχίζεται η απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές των Γρεβενών που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους. Η απεργία ξεκίνησε λίγο μετά τις πρόσφατες καταγγελίες δύο κρατουμένων για τον εξευτελιστικό πρωκτικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι έπειτα από κάθε «έξοδό» τους (π.χ. για κάποια δίκη) από τη φυλακή. Οι δύο κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι επιπλέον «τιμωρήθηκαν» με απομόνωση «ψυγείο» (όπως την ονομάζουν).
Οι απεργοί - κρατούμενοι υπογραμμίζουν την έλλειψη γιατρών, τον περιορισμένο χώρο προαυλισμού, καθώς και το ότι η θέρμανση λειτουργεί μόνο για μία ώρα το πρωί. Εχουν καταθέσει με υπόμνημα τα αιτήματά τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του οποίου υπήρξε η δέσμευση για επίλυση ορισμένων από αυτά.

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: