Κυριακή, Ιανουαρίου 31, 2010

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΙΝΑ,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ...

Οποιος είπε ή έγραψε ότι η Goldman Sachs εξασφάλισε κινεζική βοήθεια για λογαριασμό του ελληνικού χρέους, ενόψει της επίσκεψης Παπακωνσταντίνου στο Πεκίνο, ήξερε τη μισή αλήθεια. Για την ακρίβεια, το ένα τρίτο της. Και από την Παρασκευή το απόγευμα, ούτε το ένα τέταρτο. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από αυτή που περιγράφεται, όπως δηλαδή συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Για την ακρίβεια του πράγματος, έχει ως εξής:
Κατ’ αρχήν η Goldman Sachs, που έχει αρχίσει να... θεοποιείται από τον ελληνικό αλλά και τον ξένο Τύπο, σε ό,τι έχει να κάνει με τα της εμπλοκής της στην υπόθεση, δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα του ταξιδιού του κ. Παπακωνσταντίνου σε ΗΠΑ και Ασία συζητήθηκαν -αλλά ακόμα δεν αποφασίστηκαν- κυρίως με την J.P. Morgan, κατά τη διάρκεια τριών ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα ανάμεσα στις δύο πλευρές, από τα μέσα Δεκεμβρίου έως σήμερα. Το τελευταίο από αυτά, μάλιστα, έγινε μόλις την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο. Είναι άγνωστο τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, πάντως θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι της J.P. Morgan εξέφρασαν το παράπονό τους που έμειναν εκτός νυμφώνος από την αναδοχή του 5ετούς και ο κ. Παπακωνσταντίνου τους απάντησε ότι ακολουθούν και άλλες εκδόσεις, οπότε έπρεπε να γίνει μια κατανομή. Business as usual, δηλαδή.

Το ζητούμενο, όμως, εν προκειμένω δεν είναι αυτό, αλλά το υπερατλαντικό ταξίδι. Οσοι παρακολουθούν από κοντά αυτό το κρίσιμο κεφάλαιο μπορούν να βεβαιώσουν ότι για πρώτη φορά η συζήτηση, σχετικά με το θέμα, έγινε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν στην Αθήνα υπήρχε ο φόβος ότι κανείς στην Ευρώπη δεν θα αγόραζε ελληνικό ρίσκο, σε οποιαδήποτε τιμή. Τότε, λένε οι πληροφορίες, οι της J.P., σε ένα πρώτο ραντεβού με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, έριξαν την ιδέα του «διάπλου» του Ατλαντικού. Αρεσε στον κ. Παπακωνσταντίνου και συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να βρεθούν αμέσως μετά τις γιορτές για να το ξανασυζητήσουν. Οπερ και εγένετο, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ηταν στο δεύτερο ραντεβού που τα στελέχη της αμερικανικής τράπεζας πρόσθεσαν στη συζήτηση και το ενδεχόμενο προσθήκης της Ασίας στο πρώτο road show του υπουργού εκτός Ευρώπης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγεται ότι δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα, καθώς τον ενδιέφερε κυρίως η αγορά των ΗΠΑ, σε αυτήν τη φάση. Αποτέλεσμα; Μόλις προχθές το απόγευμα διέρρευσε ότι το εκτός Ε.Ε. ταξίδι θα γίνει «σπαστά». Δηλαδή, πρώτα στις ΗΠΑ και κάποια στιγμή στο μέλλον στην Ασία. Δηλαδή, στην Κίνα.
Κρίσιμη λεπτομέρεια: Πριν γίνει το τρίτο ραντεβού, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πήρε την εντολή να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για την έκδοση του πρώτου δολαριακού ομολόγου. Λογικά, θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση του road show. Αρα, η σκέψη του ταξιδιού είχε πλέον ωριμάσει. Μόνο που σε αυτήν τη συνάντηση εστάλησαν και τα πρώτα μηνύματα σχετικά με αν και κατά πόσο είναι ώριμες οι συνθήκες για μια αποστολή, τώρα, στην Κίνα. Γι’ αυτό και από το Νταβός, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ανέκρουσε πρύμναν και άφησε να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή θα πάει Ασία, αλλά είναι άγνωστο πότε.

Ωρίμασε επίσης στο μυαλό των εμπλεκομένων ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα και με κανέναν (Κινέζο ή άλλον) για την αγορά ελληνικού χρέους. Το μόνο που έχει συμφωνηθεί είναι η πραγματοποίηση του ταξιδιού, την οργάνωση του οποίου θα αναλάβει, κατά πάσα πιθανότητα, η J.P. Morgan, που θα κλείσει τους σταθμούς της περιοδείας και τις συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Μέχρις εκεί.
Επίσης, μια άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια, που επισημαίνουν με νόημα από το οικονομικό επιτελείο, είναι ότι αν τελικώς συμφωνηθεί εξαγορά ενός μέρους του ελληνικού χρέους από τους Κινέζους ή άλλους, θα απαιτηθεί προηγουμένως διακρατική συμφωνία, την οποία καμία Goldman Sachs, J.P. Morgan ή οποιοσδήποτε άλλος ενδιάμεσος δεν μπορεί να κλείσει για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην προκειμένη περίπτωση, ούτε καν το έδαφος δεν έχει προλειανθεί, όπως θα μπορούσε κανείς να εικάσει.

Αντιθέτως, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως άλλος... Μάρκο Πόλο, θα κληθεί να διερευνήσει προθέσεις και να ανιχνεύσει το έδαφος, σε μια μάλλον άσχημη συγκυρία. Γιατί τα μηνύματα που έρχονται από το Πεκίνο δεν είναι και τα πιο αισιόδοξα. Για παράδειγμα, ο mr Cosco, που επρόκειτο να επισκεφθεί την χώρα μας τον Φεβρουάριο, με αφορμή την επένδυση στον ΟΛΠ, λέγεται ότι ανέβαλε το ταξίδι (εκτός και αν το διαρρέουν οι Κινέζοι για να πιέσουν καταστάσεις σχετικά με το λιμάνι), ενώ και τα τελευταία δημοσιεύματα των κινεζικών εφημερίδων σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών ομολόγων μόνο ενθουσιώδη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Τέλος, τα περί ενδιαφέροντος για την... Εθνική Τράπεζα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Το συμπέρασμα; Οι Κινέζοι μάλλον δεν περιμένουν τον κ. Παπακωνσταντίνου, τώρα άμεσα, για να ανοίξουν τις πύλες της Κλειστής Πόλης. Θα του δώσουν τη χαρά να τις ανοίξει, αν μπορεί, μόνος του. Κάποια στιγμή, στο μέλλον...

ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: