Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΜΕΙΝΕ Η ΕΥΕΠ...ΑΝΤΙ ΓΙΑ 300 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ...ΕΜΕΙΝΕ ΜΕ 12...

ΕΔΩ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΘΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ...ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ;;;

Με 12 (!) επιθεωρητές μένει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ). Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη λήγουν οι αποσπάσεις 20 έμπειρων στελεχών της υπηρεσίας, ενώ η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που έστειλε στην Βουλή η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. Τι κι αν χρειάζονται τουλάχιστον 300 άτομα για τις ανάγκες των περιβαλλοντικών ελέγχων σε ολόκληρη την Ελλάδα;
Η υπηρεσία επιφορτίστηκε πρόσφατα και με την προστασία των καμένων δασών της Αττικής αλλά και την κατεδάφιση των εκεί αυθαιρέτων. Οι ανησυχίες για εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΕΠ είναι μεγάλες. Ακόμη κι αν αποφασιστούν καινούργιες αποσπάσεις, χρειάζονται γύρω στα τρία χρόνια για να αποκτήσουν οι νέοι επιθεωρητές την τεχνογνωσία που απαιτείται.

Από το 2003, οπότε ιδρύθηκε, οι κυβερνήσεις την αντιμετώπισαν ως αναγκαίο κακό. Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα στελεχωνόταν με 35 συμβασιούχους που ωστόσο δεν προσλήφθηκαν ποτέ. Επίσης με 43 αποσπασμένους υπάλληλους από τον δημόσιο τομέα. Ωστόσο δεν προβλέφθηκε η ανανέωση των αποσπάσεών τους, κάτι που συμβαίνει με τους επιθεωρητές υγείας και δημόσιας διοίκησης.
Το 2007 έφτασε τα 40 άτομα δυναμικό, όλοι αποσπασμένοι. Ο πρώην υπουργός Γ. Σουφλιάς αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιθεωρητών για το επερχόμενο πρόβλημα. Επιχείρησε να το λύσει η νέα υπουργός μέσω μιας τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα δάση. Ωστόσο, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες εξέφρασαν ενστάσεις επί της διαδικασίας υποβολής της, φοβούμενοι μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για εξυπηρέτηση ημετέρων. Επιπλέον ο πρωθυπουργός ζήτησε να κατατίθενται «καθαρά» από τροπολογίες όλα τα νομοσχέδια.
Ετσι απογυμνώθηκε μια κρατική υπηρεσία την οποία οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο από νομαρχίες, περιφέρειες και δήμους. Κάθε μήνα δέχεται εκατοντάδες αναφορές. Ελάχιστοι επιθεωρητές καλούνται να υποστηρίξουν στη Δικαιοσύνη σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις που εντόπισαν τα περασμένα χρόνια (Κηφισός, Ασωπός). Χωρίς νομική υποστήριξη, ενώ οι κατηγορούμενες βιομηχανίες διαθέτουν τους καλύτερους δικηγόρους. Οι λειτουργικές δαπάνες της ΕΥΕΠ καλύπτονται από κοινοτικούς πόρους κατά 75%. Αρα επιβαρύνει ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό.

πρεζα tv
7-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: