Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΒΕΡΕΛΗΣ...ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS...

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φαίνεται ότι διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με την ηγεσία του ΟΤΕ, αλλά και με το σύστημα των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το αρνείται στις καταθέσεις του στο Μόναχο. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο της γραμματέως του από τα κρίσιμα έτη 1999-2003 οπότε και υλοποιήθηκε η σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, ο κ Χριστοφοράκος διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με τους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη και Χρ. Βερελή. Ο κ. Μαντέλης ήταν ο ένας από τους λίγους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ που είχε το προνόμιο να μιλήσει σε εργαζόμενους της Siemens πριν από τις εκλογές του 2000.

Επίσης, ο κ. Χριστοφοράκος φέρεται σύμφωνα με τις καταγραφές της γραμματέως του να έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από τον κ. Αριστείδη Μαντά στις 5,6 και 7 Απριλίου του 1999. Ο κ Μαντάς εξετάστηκε από τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου ως ύποπτος για τη σύνταξη του χειρόγραφου σημειώματος που περιελάμβανε τον λογαριασμό ROKO στην Τράπεζα CIBC της Γενεύης. Ο λογαριασμός, που φαίνεται να συνδέεται με πολιτικό πρόσωπο που είχε παίξει ρόλο στην υπογραφή της συμφωνίας άνοιξε και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ποσά από αυτόν τον ανώνυμο λογαρισμό κατευθύνονται σε συγγενικά πρόσωπα τέως υπουργού.
Στις 3 Απριλίου 1999 ο κ. Χριστοφοράκος ενημερώνεται από τη γραμματέα του ότι ο «Καραβέλλας μίλησε με τον Γιάσπερ (Τηλεπικοινωνίες μητρικής) για τη σύμβαση 7750 για τα 10 δισ. «και συμφώνησαν να την απεικονίσουν στη θυγατρική, με ημερομηνία 31/3/1997».

Οι σχέσεις του Χριστοφοράκου με όλα τα σημαντικά στελέχη του ΟΤΕ της περιόδου (Μανασής, Σκαρπέλης, Αντωνακόπουλος) αποτυπώνονται στο ημερολόγιο των ραντεβού του. Οι σχέσεις αυτές αφορούν και προηγούμενους διευθύνοντες συμβούλους του Οργανισμού (Κ. Κιουλάφας, Π. Λάμπρου) σε μία «έννοια» ιστορικής συνέχειας του τμήματος τηλεπικοινωνιών της εταιρείας. Υπάρχουν και συναντήσεις τις οποίες ο κ. Χριστοφοράκος δύσκολα θα ενέτασσε στο πλαίσιο που θέλησε να παρουσιάσει και στην κατάθεσή του στο Μόναχο, όπου οι δουλειές του ΟΤΕ ήταν δουλειές «άλλων» (σ.σ. εννοεί ιδιαίτερα τον Π. Μαυρίδη). Ετσι στις 16 Ιουλίου του 1999 συναντιέται σε δείπνο με τον κ. Εμμ. Σταυριανό, τεχνικό διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών και υπεύθυνο για τις σχέσεις με το τεχνικό προσωπικό του ΟΤΕ, και με τους υπεύθυνους των «μαύρων ταμείων» φαίνεται να υπάρχει στενή σχέση.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2000 σημειώνεται με θαυμαστικό η άφιξη του Κλάους Πέτερ Νιντλ στην Αθήνα. Ο κ. Νιντλ ήταν προκάτοχος του Ράινχαρντ Σίκατσεκ στη διαχείριση των «μαύρων ταμείων» και τον Μάρτιο του 1998 είχε «εγκρίνει» το ποσό των 18 εκατομμυρίων μάρκων (9 εκατομμύρια ευρώ) να δοθεί ως «πολιτική πληρωμή» με βάση το ύψος της συμβάσεως 8002 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Siemens. Προηγουμένως, ο επικεφαλής των τηλεπικοινωνιών της μητρικής κ. Πέτερ Πριμπίλα είχε συμφωνήσει με τον κ. Χριστοφοράκο ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το 2% του τζίρου των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα για να κάνει πολιτικές πληρωμές σε κόμματα και πρόσωπα. Οι πληρωμές αυτές είχαν κριθεί απαραίτητες από τη μητρική και τη θυγατρική εταιρεία, προκειμένου να μην επαναληφθεί το κρούσμα των δικαστικών ερευνών εις βάρος της Siemens όπως είχε συμβεί με τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ το 1994.

Συχνές ήταν και οι επαφές του Χριστοφοράκου με τον «βασιλιά των μαύρων ταμείων» Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Ετσι σε μια σημείωση των ημερολογίων στις 16 Ιανουαρίου του 2002 έχει καταγραφεί το κτίριο 1758 και το γραφείο 466 στη Χόφμανστρασε του Μονάχου όπου είχε την έδρα του ο Σίκατσεκ. Δύο μέρες πριν, το όνομα του Σίκατσεκ είναι και πάλι σημειωμένο στα κατάστιχα της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου. Ο Σίκατσεκ θα έρθει και τις επόμενες χρονιές, το 2003 και 2004 στην Αθήνα και μία τουλάχιστον φορά θα φάει με τον Χριστοφοράκο στο «Πεντελικό». Και τις δύο φορές η παρουσία του στην Ελλάδα είχε να κάνει με το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά η συμμετοχή του οφειλόταν και στον ρόλο που έπαιζε σε διαπραγματεύσεις με άλλες εταιρείες που έπαιρναν μέρος στην κοινοπραξία της Saic, στην οποία συμμετείχε η Siemens.

Ο κ. Χριστοφοράκος είπε αντίθετα ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για κάτι τέτοιο.
Με τη δημοσιότητα πάντως που παίρνει και πάλι η δεκαετία του Χριστοφοράκου, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens σκέφτεται να αποσύρει στο Μόναχο την εφεσή του κατά του βουλεύματος επιβολής ποινής και να ζητήσει να ισχύσει η ποινή τού ενός χρόνου και του προστίμου των 800.000 ευρώ που έχει ζητήσει η Εισαγγελία με απόφασή της τον περασμενο Αύγουστο.

Τ.Τελλογλου

πρεζα tv
7-2-2010

2 σχόλια:

comoddor1 είπε...

ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΘΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΠΩΣ Ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ?

tdimitris - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖ. είπε...

ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΜΠΤΟ??
ΑΛΛΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗ ΜΠΙΡΙΜΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΠΛΑ, ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ??