Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2010

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ Η ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ...

Αιφνιδιασμένοι από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην εντάξει φέτος κανένα νέο τμήμα ΤΕΙ στο μηχανογραφικό δηλώνουν πρόεδροι τεχνολογικών ιδρυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι έχουν δαπανήσει χρήματα και έχουν εξασφαλίσει υποδομές για στέγαση.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια τα οποία δεν έχουν ούτε καν τον αναγκαίο εξοπλισμό τμήματα σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, επειδή παλαιότερες κυβερνήσεις και υπό την πίεση τοπικών «αρχόντων», είχαν ιδρύσει σχολές εν μια νυχτί με προχειρότητα και χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί υποδομές και προσωπικό.
Ενστάσεις από ΤΕΙ για το μπλόκο στα νέα τμήματα
Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι τα επτά τμήματα των ΤΕΙ τα οποία θα λειτουργούσαν -στο πλαίσιο αποφάσεων και δεσμεύσεων της ΝΔ- το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν πρόκειται να ενταχθούν στο μηχανογραφικό.
Η απόφαση αιφνιδίασε τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, οι οποίες είχαν ζητήσει οι ίδιες την ίδρυση των συγκεκριμένων τμημάτων. Μάλιστα τονίζουν πως πρόκειται για τμήματα τα οποία θα είχαν ζήτηση στο μηχανογραφικό, θα «έδεναν» ακαδημαϊκά με τα υπόλοιπα τμήματα των ΤΕΙ και ως εκ τούτου δεν θα είχαν την κατάληξη άλλων σχολών της περιφέρειας που έχουν κάθε χρόνο πολλές κενές θέσεις.

Σε ακατάλληλα κτίρια χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό λειτουργούν πολλά τμήματα στην Περιφέρεια
Φοιτητές κάνουν μαθήματα μαζί με μαθητές... λυκείων σε σχολικά συγκροτήματα, σε παλιά εργοστάσια, σε ακατάλληλα κτίρια που δεν διαθέτουν ούτε τις βασικές υποδομές για την αξιοπρεπή λειτουργία ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν δύο τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας που βρίσκονται στον Πύργο, όπου οι φοιτητές κάνουν μάθημα μαζί με τους μαθητές του 4ου Λυκείου της πόλης!
Αυτή η κατάσταση αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η πολιτεία σχεδιάζει νέα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, συνήθως μετά τις σχετικές πιέσεις των τοπικών κοινωνιών και χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη στέγαση του φοιτητικού πληθυσμού που εισάγονται σε τέτοια ιδρύματα.
Στον Πύργο η καθημερινότητα είναι τραγική για τους 1.500 σπουδαστές που φοιτούν στα τμήματα Πληροφορικής - ΜΜΕ και Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, καθώς κανένα από τα δύο τμήματα δεν διαθέτει δικούς του χώρους και έτσι συστεγάζονται με το λύκειο της περιοχής. Αυτή η εικόνα είναι γνώριμη και σε πολλές ακόμη περιοχές στις οποίες λειτουργούν τμήματα τα οποία συστάθηκαν μέσα σε μια νύχτα και χωρίς κανένα σχεδιασμό.
Στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, οι σπουδαστές του ΤΕΙ που «στεγάζονται» στον Πύργο αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις, αφού, όπως λένε, είναι απαράδεκτο να κάνουν μάθημα 1.500 άτομα σε μόνο τέσσερα εργαστήρια και δέκα αίθουσες. Φυσικά ούτε λόγος για χώρους εστίασης, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι φοιτητές στρέφονται κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι «η απαξίωση και η κοροϊδία μάς έχουν φτάσει στα όριά μας».

Η διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας συμφωνεί με τα αιτήματα των σπουδαστών των δύο τμημάτων του Πύργου. Ο πρόεδρος του ιδρύματος, κ. Καπλάνης, διερωτάται μάλιστα «πώς είναι δυνατόν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ένα λύκειο, ενώ η πολιτεία τούς υποσχέθηκε ότι εισάγονται σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα».
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει δώσει λύση και έτσι 6 χρόνια το Τμήμα Πληροφορικής και δύο το Τμήμα Μουσειολογίας περιμένουν μήπως και πραγματοποιηθεί κάποια από τις υποσχέσεις του δήμου και της νομαρχίας για την αγορά ενός οικοπέδου και την ανέγερση των κτιρίων.
Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ιδρύματος, κ. Καπλάνης, «έπειτα από χρόνια προσπαθειών τώρα η νομαρχία έχει κινήσει τις διαδικασίες για την αγορά έκτασης 100 στρεμμάτων και ελπίζω να υπάρξει αποτέλεσμα. Τα δύο αυτά τμήματα είναι μοναδικά στη χώρα και πρέπει να έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση. Δεν είναι δυνατόν ένα ΤΕΙ να μη διαθέτει αμφιθέατρα, χώρους εκθέσεων κ.ά. και να μην αποτελεί πόλο έλξης για την περιοχή. Ανάλογα προβλήματα έχουμε στα παραρτήματα στο Αίγιο και στην Αμαλιάδα, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο κραυγαλέα και ήδη προχωρούν κάποια έργα».

«Το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας. Θέλουμε μια στέγαση επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι λυκείου», τονίζει και ο προϊστάμενος του Τμήματος Μουσειολογίας Νίκος Σκλάβος, ενώ ο κ. Αθανάσιος Κούτρας, προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής συμπληρώνει: «Από το 2003 ακούμε για λύσεις στο στεγαστικό, αλλά ακόμη τίποτα σίγουρο δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Ενα χώρισμα στο προαύλιο οριοθετεί τους χώρους των δύο τμημάτων από το λύκειο. Η κατάσταση σε έναν χρόνο θα φτάσει στο απροχώρητο. Οι φοιτητές αγαπούν το τμήμα, οι αίθουσες είναι πάντα γεμάτες, αλλά αυτό το κτίριο δεν αρμόζει σε ΑΕΙ. Ο χώρος πρέπει να βρεθεί άμεσα και να είναι κοντά στον ιστό της πόλης. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην Αμαλιάδα, που υπήρχε θέληση, βρήκαν τη λύση».

ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: