Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2010

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα, που απαντά με απεργίες στις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό αλλά και στο «πάγωμα» των μισθών. Η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ προχωρούν την Τετάρτη σε 24ωρη απεργία, ενώ τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τελωνειακοί, οι εφοριακοί και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών.
Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ μετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις εφορίες, το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι σε νομαρχίες και δήμους. Επιπλέον απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση.
Στον χορό απεργιών ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Τέλος, στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι πανεπιστημιακοί και το προσωπικό των ΤΕΙ.
Σημειώνεται πως την ίδια μέρα έχει προκηρύξει απεργία και το ΠΑΜΕ, που διοργανώνει συγκεντρώσεις σε 65 πόλεις. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα
Τη «σκυτάλη» παίρνει στις 24 του μήνα η ΓΣΕΕ, η οποία προχωρεί σε απεργιακή κινητοποίηση, με κεντρικό σύνθημα «εκτός από τα «θέλω» των αγορών, υπάρχουν και οι ανάγκες της κοινωνίας».
Μάλιστα, η Συνομοσπονδία, εκτός από τις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, έχει να αντιμετωπίσει και τη «σκληρή γραμμή» των εργοδοτών στο θέμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (με τη... μάχη να δίνεται για την ενίσχυση του κατώτερου μισθού).
Ενα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση θα σταλεί την Τρίτη, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η αποχώρηση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ (Σ. Ρομπόλη και Γ. Ρωμανιά) από την επιτροπή ειδικών για το ασφαλιστικό σύστημα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης αφήνει και η ΓΣΕΒΕΕ, σε περίπτωση που δεν δοθούν διευκρινίσεις για το «καυτό» θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην απεργία που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη κυριαρχούν ασφαλιστικά και οικονομικά αιτήματα. Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση εστιάζει την κριτική της στην κυβέρνηση σε τρία σημεία:

Το πάγωμα των μισθών και η μείωση των επιδομάτων οδηγούν σε απώλειες έως και 15% στο πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, για περίπου 50.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υψηλούς μισθούς οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν το 20%.
Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αποτελεί «αιτία πολέμου» και σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο Δημόσιο.
Τα Ταμεία του Δημοσίου πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας αναμένεται να φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αιτήσεις για το εφάπαξ εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τις 18.000.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα είναι το ότι ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του εφάπαξ βοηθήματος αγγίζει πλέον τα δύο χρόνια.
Την ίδια στιγμή σε δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), όπου η «μαύρη τρύπα» ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: