Τρίτη, Μαρτίου 30, 2010

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 80% ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ...

Μεγάλες διαφορές τιμών, που ξεπερνούν ακόμη και το 80% για τα ίδια προϊόντα σε ίσες ποσότητες, αναλόγως του σημείου πώλησης, διαπιστώνονται και φέτος στο κόστος των εδεσμάτων για το πασχαλινό τραπέζι.
Σύμφωνα με τιμοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 83,23%, από το αντίστοιχο των κατώτερων. Κατά συνέπεια, μια προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά, είναι απαραίτητη.
Το Κέντρο εκφράζει ακόμη τη δυσαρέσκειά του για τις τιμές, υποστηρίζοντας ότι "παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις επαγγελματιών ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του Φ.Π.Α., κάποιοι, σιγά-σιγά, αυξάνουν τις τιμές τους, αδιαφορώντας για το ότι το φετινό Πάσχα είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της οικονομικής κρίσης".

Κατά τους υπολογισμούς του ΚΕΠΚΑ, το φετινό πασχαλινό τραπέζι, για οκτώ-δέκα άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, ισάριθμες σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, θα στοιχίσει 85,97 ευρώ-157,51 ευρώ. Δηλαδή, κινείται σε ένα εύρος τιμών, που κυμαίνεται από το -0,33%, σε σχέση με πέρυσι, έως το +2,29%.
Με βάση την τιμοληψία, το εγχώριο κατσικάκι πωλείται φέτος προς 7,99-11,80 ευρώ/κιλό, έναντι 6,99 έως 9,80 ευρώ πέρυσι, ενώ το ελληνικό αρνί διατίθεται προς 6,99-10,60 ευρώ/κιλό, από 6,99 ως 9,80 ευρώ το 2009.
Το τσουρέκι πωλείται φέτος προς 5,33-12,50 ευρώ/κιλό, έναντι 5,75-12,50 ευρώ πέρυσι. Με άλλα λόγια, για ένα τσουρέκι δύο κιλών, ο καταναλωτής θα πρέπει να διαθέσει 25 ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: