Τρίτη, Μαρτίου 02, 2010

ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ,ΕΝΩ ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ...

Με εφημεριακό κραχ απειλούνται τα νοσοκομεία: οι γιατροί όλης της χώρας αποφάσισαν να ακολουθήσουν πιστά την ισχύουσα νομοθεσία καταθέτοντας προγράμματα με μόλις τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό, διαμαρτυρόμενοι για την αθέτηση της κλαδικής σύμβασης.
Ήδη οι διοικητές των νοσοκομείων ειδοποιούν ο ένας μετά τον άλλον το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας πως τις επόμενες εβδομάδες οι κλινικές θα εφημερεύουν χωρίς... γιατρούς.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα προγράμματα που έχουν καταθέσει οι υπεύθυνοι των κλινικών στους διοικητές τους, φαίνεται πως μετά τις 15 του μηνός θα επικρατήσει μπλακάουτ στις εφημερίες. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, θα είναι εντονότερο στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου οι περιπτώσεις κλινικών που λειτουργούν με μόλις δύο γιατρούς- και μάλιστα χωρίς ειδικευόμενους- είναι συνηθισμένες.
Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός πως κάθε γιατρός κάνει 10 έως 15 εφημερίες τον μήνα ώστε να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, «η κατάθεση προγραμμάτων με τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό τον μήνα δεν συνιστά κινητοποίηση αλλά εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, δεδομένης της κραυγαλέας αθέτησης της κλαδικής συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης».

Σημειώνεται πως οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για εφημερίες. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βαρνάβας, σε αρκετά νοσοκομεία οφείλονται εφημερίες από τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Υγείας και άρα δεν μπορεί να εγκριθεί κονδύλιο, αφού δεν είναι γνωστό το ύψος του χρέους.
Μεταξύ άλλων, οι γιατροί προσανατολίζονται και σε απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς.
Οι νοσοκομειακοι γιατροί, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους απαιτούν ρητά τον απόλυτο σεβασμό και την τήρηση της κλαδικής συμφωνίας και ζητούν να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις των 1.000 θέσεων ειδικευμένων και 300 θέσεων ειδικευόμενων που έχουν παγώσει. Επίσης διεκδικούν να διοριστούν αμέσως οι διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να δρομολογηθούν οι κρίσεις των 750 νέων προκηρυγμένων θέσεων αλλά και παλαιότερων.
Επιπλέον οι γιατροί διαμαρτύρονται για την περικοπή των επιδομάτων και το ψαλίδισμα στα κονδύλια εφημεριών, με αποτέλεσμα να νοσοκομεία να απειλούνται με εφημεριακό λουκέτο. Γι΄ αυτό και ζητούν ν΄ αρχίσει η εκταμίευση των εφημεριών του 2010 προσαυξάνοντας το κονδύλιο που έχει εγγραφεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν τα ασφαλή προγράμματα εφημερίας.

Παράλληλα,επείγουσα ερευνά διέταξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη «σκανδαλώδη αδιαφορία» που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητοι 40 τόνοι πλάσματος αίματος- οι 25 σε ολλανδική εταιρεία και οι 15 στη χώρα μας. Αυτές οι ποσότητες πλάσματος θα μπορούσαν να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Όπως έγινε γνωστό, η χώρα μας αποστέλλει στην Ολλανδία πλάσμα για κλασματοποίηση, χωρίς όμως να παράγεται λευκωματίνη (ουσία που χορηγείται σε εγκαυματίες και άλλους βαριά πάσχοντες), την οποία τελικά εισάγει πληρώνοντας ακριβά. Παράλληλα ξοδεύει σημαντικά ποσά για την αποθήκευση του πλάσματος στην ολλανδική εταιρεία, κατάσταση που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών έχει επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο κατά 3 εκατομμύρια ευρώ. Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διέταξε χθες επείγουσα έρευνα με εντολή να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών εβδομάδων, ενώ παράλληλα το υπουργείο Υγείας εγείρει και ηθικό ζήτημα καθώς το πλάσμα αίματος που μένει αναξιοποίητο προέρχεται από χιλιάδες αιμοδότες. Από το 2004
Όπως εξήγησε η αρμόδια υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φώφη Γεννηματά, «τον Δεκέμβριο του 2009 πληροφορηθήκαμε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ότι στις αποθήκες του φορέα CLΒ-SΑΝGUΙΝ Ολλανδίας, με τον οποίο η χώρα μας έχει από το 2001 συμβόλαιο για την κλασματοποίηση του πλάσματος από το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες και την παραγωγή λευκωματίνης, παραμένουν χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία πάνω από 25 τόνοι πλάσματος που έχει αποσταλεί σταδιακά από το 2004 έως το 2008!».

Όμως, σύμφωνα με την υφυπουργό, «το πλάσμα αυτό δεν μπορεί να κλασματοποιηθεί σε καμία χώρα της Ευρώπης γιατί δεν έχει ελεγχθεί για τους ιούς που απαιτούνται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας». Το ίδιο ισχύει και για τους 15 τόνους πλάσματος που παραμένουν αποθηκευμένοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), με αποτέλεσμα τα ψυγεία να έχουν γεμίσει.
Η υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «ενώ υπάρχει σύμβαση από το 2001 και στέλνουμε πλάσμα στην Ολλανδία για κλασματοποίηση, καταβάλλοντος μεταφορικά, τέλη αποθήκευσης, κλασματοποίησης, παραλάβαμε λευκωματίνη μόνον τρεις φορές- το 2003, το 2005 και το 2008- και όχι για όλη την ποσότητα πλάσματος που αποστείλαμε».

ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: