Σάββατο, Μαρτίου 13, 2010

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΟΒΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ...ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ...

Εκατονταδες κρατουμενοι που επί χρόνια έπαιρναν άδεια από τις φυλακές και επέστρεφαν κανονικά είδαν -ξαφνικά- τη γέφυρα επικοινωνίας τους με τον έξω κόσμο να κόβεται, μετά την ψήφιση του νόμου Δένδια. Ενώ, μέχρι πρότινος, για το δικαίωμα άδειας αποφάσιζαν κατά πλειοψηφία ο διευθυντής των φυλακών, η κοινωνική λειτουργός και ο εισαγγελέας, ο νόμος πλέον δίνει δικαίωμα βέτο στον τελευταίο.
Ετσι, παρότι το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο εγκρίνει τις άδειες, οι εισαγγελείς -σχεδόν στο σύνολό τους- τις παραπέμπουν στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο και τις απορρίπτει.
Συχνά, μάλιστα, η απόρριψη στηρίζεται στη βαρύτητα των εγκλημάτων για τα οποία έχει καταδικαστεί ο κρατούμενος, με συνέπεια -ουσιαστικά- οι φυλακισμένοι να δικάζονται ξανά και ξανά με τις ίδιες κατηγορίες...
Το ζήτημα προκύπτει από το άρθρο 20 παρ. 3 του νόμου 3772/2009 -γνωστού και ως «κουκουλονόμου»- το οποίο καταργεί στην πράξη την αρμοδιότητα του Τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου της φυλακής, αφού για να χορηγηθεί πλέον άδεια σε κρατούμενο απαιτείται όχι η κατά πλειοψηφία έγκρισή της, αλλά η συμφωνία και του εισαγγελέα που προεδρεύει σε αυτό.
Η νέα ρύθμιση αμφισβητεί, ουσιαστικά, την επάρκεια και την ευθυκρισία των δύο διοικητικών μελών του συμβουλίου και παρέχει αυξημένη εξουσία στον εισαγγελέα, ο οποίος σε περίπτωση διαφωνίας του προσφεύγει στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και αποφασίζει αμετάκλητα. Μάλιστα, μέχρι την έκδοση της τελικής αυτής απόφασης, η χορήγηση της άδειας αναστέλλεται.
Κατά συνέπεια, και παρότι είναι εξαιρετικά μικρός ο αριθμός των κρατουμένων που είτε δεν τηρούν τους όρους χορήγησης άδειας, είτε δεν επιστρέφουν στις φυλακές, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για τον θεσμό των αδειών που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επικοινωνίας των κρατουμένων με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Με αυτό τον τρόπο δυσχεραίνεται η ήδη δύσκαμπτη διαδικασία χορήγησης αδειών, σε σημείο που έγκριτοι νομικοί και εγκληματολόγοι να μιλούν για ουσιαστική κατάργηση του ίδιου του θεσμού.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ;;;ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ,ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ;;;
ΑΝΤΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΚΟΥΜΑΣΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ 10 ΜΟΝΑΔΩΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2010


Καλη Δεσποτακου-Πρωτο Θεμα

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη αν ενας εχει καταδικαστει για βιασμο θα πρεπει να του δινουμε πενθημερη αδεια για να ξαναπηδηξει...
Αλλωστε τοσοι και τοσοι κρατουμενοι εχουν αποδρασει κατα την πενθημερη αδεια και την εχουν κοπανησει
Δυστυχως στο site αυτο εχουν κυριευτει απο "αριστερη" ιδεοληψια. Εχουν χασει επαφη με το περιβαλλον και επιμενουν σε θεσεις που νομιζουν οτι ειναι αριστερες και προοδευτικες στην ουσια ειναι τυχαρπαστες και τυχοδιωκτικες.

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέμε φυλακή να εννοούμε φυλακή και όχι να μπαινοβγαίνουν όλοι οι παραβατικοί. Όταν εγκληματούσαν γιατί δε σκεφτόντουσαν την ψυχολογία τους;

kazanias είπε...

Ειναι αληθεια οτι θελει πολλα "φιλτρα". Δεν μπορει με τοσο απλες διαδικασιες να διδονται αδειες.
Γινεται για το καλο μας αυτο ομως;
Δεν με εχει συνηθισει αυτο το κρατος μς τα κομματα που κυβερνουν οτι ενδιαφερονται για το καλο μου.Κατι αλλο παιζει στο βαθος.

Μαγνολίτης είπε...

απλά θα αρχίσουν λαδώματα και στους εισαγγελείς πλέον.. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ..