Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2010

ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΦΘΗΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

Μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας- εάν αυτό καταστεί αναγκαίο - βρίσκεται στα σκαριά, διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με μέλη της ευρωζώνης για αυτόν τον σκοπό.
Διευκρίνισε επίσης πως αυτός ο μηχανισμός θα είναι σύμφωνος με τη Συνθήκη της Λισαβώνας- και ιδιαίτερα με την πρόβλεψη πως απαγορεύεται η διάσωση από χρεοκοπία- και θα προβλέπει «αυστηρούς όρους».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαχώρισε τον προοριζόμενο για την Ελλάδα μηχανισμό από την ευρύτερη ιδέα ενός «ευρωπαϊκού πλαισίου συντονισμένης βοήθειας»- το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Για αυτόν τον ευρύτερο σχεδιασμό είπε πως η Επιτροπή έχει προτάσεις και θα απαιτήσει την υποστήριξη των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο μηχανισμός για την Ελλάδα στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μπαρόζο συνίσταται στην αγορά ελληνικών ομολόγων από κρατικές τράπεζες ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, εφόσον μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο που θα βγει στις αγορές η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν αποκλιμακωθεί τα spreads. Επί του παρόντος τα spreads κινούνται περίπου στις 285-300 μονάδες βάσης, δεν δείχνουν δηλαδή να επηρεάζονται ιδιαίτερα ούτε από τη στήριξη των Ευρωπαίων (και της Ουάσιγκτον) προς τον κ. Παπανδρέου, ούτε από τη συζήτηση για πόλεμο κατά των κερδοσκόπων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες των «προθύμων» χωρών εμφανίζονται έτοιμες να δανείσουν την Ελλάδα με επιτόκιο 4,9%- το οποίο είναι μεν υψηλό, αλλά είναι σαφώς κατώτερο του 6,3% με το οποίο δανείστηκε πρόσφατα τα 5 δισ.

Όσον αφορά τους αυστηρούς όρους στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Μπαρόζο, εγείρεται ερώτημα κατά πόσον πρόκειται για πρόσθετους όρους- πέραν αυτών που υλοποίησε η Αθήνα πρόσφατα και έχει συστήσει η Κομισιόν, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν θα μπορούσαν οι όροι να κινούνται πέραν αυτών που προβλέπονται από τη διαδικασία της επιτήρησης, καθώς δεν προβλέπονται από κανένα θεσμικό πλαίσιο- και τυπικά θα πρόκειται για μια απλή αγορά ομολόγων από κάποιες τράπεζες και όχι για κοινοτική διαδικασία, αλλά για διακυβερνητική συνεργασία.
Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που υπάρχει για το ενδεχόμενο να χρειαστεί συνδρομή η Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οικονομικής παρέμβασης, λέγοντας πως δεν αντιτίθεται στην ανάληψη δράσης εφόσον η Αθήνα εισέλθει σε «επείγουσα κατάσταση». Τόνισε όμως πως αυτή δεν είναι η περίπτωση επί του παρόντος. «Καμπάνα»
Εν τω μεταξύ, επιφυλάξεις για το αν θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη από την κυβέρνηση αύξηση των φορολογικών εσόδων διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέδιο έκθεσής της για την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Το σχέδιο της έκθεσης επικαλείται την ύφεση, αλλά και την πιθανή αύξηση της φοροδιαφυγής, για να στοιχειοθετήσει την επιφύλαξη της Κομισιόν. «Δεν πρέπει να υποτιμάται η επίπτωση στα φορολογικά έσοδα από μια υποχώρηση της ζήτησης», σημειώνεται στην έκθεση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Βloomberg, αν και η Κομισιόν στην έκθεσή της δέχεται ότι τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας «δείχνουν επαρκή για να διασφαλίσουν τους στόχους του 2010», προσθέτει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι ότι οι αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ και στη φορολογία καυσίμων δεν θα αποδώσουν τα προβλεπόμενα έσοδα.

ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: