Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010

ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ενταση προκάλεσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Μακεδονίας και της Θράκης η εντολή του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Αρ. Μπουσουλέγκα.
Σε έγγραφό του, με την ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον», προς τους διοικητές των νοσοκομείων της περιφέρειάς του αναφέρει «...σας εντέλλουμε για την έκδοση προγραμμάτων (σ.σ.: εφημεριών) που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου για ασφαλή εφημερία με ευθύνη της Διοίκησης, του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, του Επιστημονικού Συμβουλίου και των διευθυντών των Τμημάτων και Εργαστηρίων και εντός των ορίων των εγκεκριμένων πιστώσεων».
«Δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών με περικοπές των κονδυλίων για τις εφημερίες από 15% ώς 20%», υπογραμμίζει η γενική γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτελούν τα εντελλόμενα προγράμματα εφημεριών που εκδίδουν οι διοικητές, επειδή τα θεωρούν ασφαλή και όχι με περικομμένα. Παρ' όλα αυτά, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τις αμοιβές τους, αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Θα συνεχίσουν να τα εκτελούν ώς το τέλος Μαρτίου και τον Απρίλιο θα επανεξετάσουν την κατάσταση.

Στον εισαγγελέα, όμως, προσέφυγαν οι γιατροί της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», στον οποίο κατήγγειλαν ότι υπό τις παρούσες ελλείψεις η κλινική δεν παρέχει ασφάλεια στο κοινό.
Η κλινική ιδρύθηκε το 2005, για να εφημερεύει επικουρικά στην καρδιολογική του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς επαρκή στελέχωση, όπως κατήγγειλαν από τότε οι γιατροί. Διαθέτει 4 ειδικούς γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας υπό συνταξιοδότηση, και 2 ειδικευόμενους. Εχει, όμως, 26 κλίνες και στεφανιαία μονάδα και είναι νοσοκομείο πρώτης γραμμής. Δέχεται, δηλαδή, περιστατικά από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Εξαιτίας της υποστελέχωσης μειώθηκαν από 8 σε 4 οι εφημερίες της κλινικής. Με την επαναφορά, όμως, του συστήματος 24ωρων εφημεριών και το καινούργιο πρόγραμμα που καταρτίστηκε αιφνιδίως από το ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, οι εφημερίες αυξήθηκαν και πάλι σε οκτώ, γεγονός που, σύμφωνα με την καταγγελία των γιατρών της κλινικής στον εισαγγελέα, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Αντίστοιχα, η ΜΕΘ του «Γεννηματάς» διαθέτει τρεις ειδικούς γιατρούς -ο ένας εκ των οποίων πρόσφατα υποβλήθηκε σε επέμβαση μπάι-πας- με 8 κλίνες και εφημερεύει καθημερινά, υπογραμμίζει η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.

ΠΡΕΖΑ TV
24-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

δεν γαμιουνται οι κωλογιατροι ρε.

τοσες αρπαχτες κανουν απο φακελακια και φαρμακευτικες.

ετσι στην πεινα τωρα.