Δευτέρα, Μαρτίου 29, 2010

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

«Θερίζει» η ηπατίτιδα C στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω», το ποσοστό μολυσμένων από αυτό τον ιό ανέρχεται έως και 55,5%.Εφιαλτικό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο σημαντικό ποσοστό χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών δεν χρησιμοποιούν ποτέ προφυλακτικό (!), ούτε όταν έχουν σταθερό σύντροφο (56,1%) ούτε όταν πρόκειται για περιστασιακό τους σύντροφο (21,3%).
1 στους 2 χρήστες με ηπατίτιδα C
Επίσης, παράγοντας υψηλού κινδύνου για τη μόλυνση από αυτό τον ιό αποτελεί το γεγονός ότι ένας στους δύο -δηλαδή ποσοστό 54,4%- δηλώνει ότι έχει κάνει κοινή χρήση, έστω και μία φορά στη ζωή του, κάποιου ενέσιμου ή και μη ενέσιμου «εξοπλισμού» (σύριγγα, βαμβάκι, κουτάλι, νερό, καλαμάκι κ.λπ.). Το 60,3% των ΧΕΝ που έχουν κάνει κοινή χρήση ενός τουλάχιστον από τα σύνεργα έχει μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C.
Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά για τις υπόλοιπες μολυσματικές ασθένειες που μαστίζουν τους τοξικομανείς, όπως η ηπατίτιδα Α (7,7%), η ηπατίτιδα Β (έως 2,7%), το AIDS (έως 3,4%) καθώς και η φυματίωση (έως 7,3%).
Οι μολυσματικές ασθένειες στους τοξικομανείς κάνουν θραύση στις ηλικίες μεταξύ 25-34 ετών, ενώ έχουν ως θλιβερούς «πρωταγωνιστές» κυρίως τους άνδρες.
Σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλαν το ΚΕΘΕΑ και το «18 Ανω» στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) -το οποίο επίσης συμμετείχε ως πηγή σχετικών πληροφοριών-, κατά το 2008 εξετάστηκαν 1.578 περιπτώσεις χρηστών ενέσιμων ουσιών (ΧΕΝ) σχετικά με τις προαναφερόμενες μολυσματικές ασθένειες.

Το 2008 στην Ελλάδα τα ποσοστά μόλυνσης από ηπατίτιδα Β των ενέσιμων χρηστών κυμαίνεται από 2,3% έως 2,7%. Η μετάδοση του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρεντερική χρήση ναρκωτικών. Σε μεγαλύτερο ποσοστό μολύνονται οι άνδρες (2,9%) έναντι 1,3% των γυναικών. Οι ΧΕΝ που μολύνονται με ηπατίτιδα Β είναι κυρίως άτομα ηλικίας 25 ετών και άνω.
Οι «παλιοί» χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ιστορικού μόλυνσης σε σύγκριση με τους «νέους» ΧΕΝ (27,2% και 13,3%, αντίστοιχα). Οπως προκύπτει, μόνο ένας στους 6 (ποσοστό 16,6%) εξεταζόμενους χρήστες έχει εμβολιαστεί για τον ιό της ηπατίτιδας Β. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων δεν διαφέρει μεταξύ ανδρών (16,6%) και γυναικών (16%). Ωστόσο, ο εμβολιασμός είναι πιο συχνός στους χρήστες που δεν έχουν κάνει ποτέ ενέσιμη χρήση ναρκωτικών (22,2%).

Ανησυχητικά δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά για τον ιό της ηπατίτιδας C, καθώς είναι εξαιρετικά υψηλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008, η μόλυνση από αυτόν τον ιό στους ΧΕΝ (Χρήστες Ενέσιμων Ναρκωτικών) στην Ελλάδα καταγράφηκε μεταξύ 44,2% έως και 55,5%. Η μόλυνση από τον εν λόγω ιό ήταν παρόμοια και στα δύο φύλα (55,8% και 52,5% για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα).

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

einai sto kentro omws kai de mas endiaferei. na pane na pethanoune. emeis mia xara eimaste sta spitia mas.

na pas kai na mazepseis ta prezakia apo to kentro. akougetai toso aplo, einai omws toso makrino...

oi politikoi einai ithikoi dolofonoi, euthinontai gia pollous thanatous. tris isovia ton kathena tous.