Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ...

Για τις 10 Μαΐου ρίχτηκε τελικά οριστικά ο κύβος για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης με θέμα την ενεργοποίηση της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι επιβεβαίωσε χθες από το Τόκιο την πληροφορία, που κυκλοφορούσε ήδη από προχθές, για έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «γύρω στις 10 Μαΐου». «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, βρίσκονται σε καλό δρόμο» δήλωσε από το Τόκιο όπου βρίσκεται για τετραήμερη επίσκεψη ο Ρομπάι. «Δεν υπάρχει θέμα επαναδιάρθρωσης του χρέους», πρόσθεσε ο Ρομπάι, λέγοντας παράλληλα ότι θα συγκληθεί μία σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης ή του Eurogroup περί τις 10 Μαΐου.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, απέκλεισε κατηγορηματικά και αυτός το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σενάριο που έχουν θέσει πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας, αλλά και τράπεζες, όπως η Goldman Sachs.

«Η αναδιάρθρωση χρέους σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή και δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις που γίνονται στην Αθήνα. Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Η αναδιάρθρωση χρέους είναι εκτός συζήτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλταφάζ.
Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα», είπε από το Τόκιο ο Μπαρόζο.
Στον χορό των πιέσεων για ταχεία επίλυση της ελληνικής κρίσης, προστέθηκε χθες και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ. Σε ομιλία του στο Εδιμβούργο ο Ντάρλινγκ προειδοποίησε ότι η βρετανική και παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν είναι εξασφαλισμένη. «Γι' αυτό» είπε «υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος λόγος να αντιμετωπίσουμε επειγόντως και αποφασιστικά τα προβλήματα της Ελλάδας. Να γιατί είναι τόσο σημαντικό για το ΔΝΤ και το Eurogroup να λύσουν αυτά τα προβλήματα τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Η Βρετανία ήδη βλέπει τον εαυτό της στην επόμενη φωτιά που ενδέχεται να ανάψει η κρίση χρέους που σαρώνει πλέον τον αναπτυγμένο βορρά. Οι υποψήφιοι των βρετανικών εκλογών διασταυρώνουν κατ' επανάληψη τα ξίφη τους για το ποιος δεν θα φέρει τη Βρετανία στην κατάσταση της... Ελλάδας.
Δριμύτατη κριτική στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης άσκησε και ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης, Πάολο Μποναγιούτι. «Αν καίγεται το σπίτι του γείτονα είναι προς το συμφέρον όλων να φέρουν νερό. Οχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να σταματήσει την εξάπλωση της φωτιάς στα γύρω σπίτια», δήλωσε ο Ιταλός κυβερνητικός εκπρόσωπος στο κρατικό κανάλι RAI UNO.

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: