Σάββατο, Απριλίου 17, 2010

ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΓΑΜΗΣΕΙ ΟΛΑ...ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΟΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΝΥΦΗ...

Οι σκληροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ φτάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα για να «υποδείξουν» τα επόμενα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση όταν θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας.
Τα τρία νέα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν έχουν καμία σχέση με τα δύο κλιμάκια του ΔΝΤ που αποχώρησαν. Οι πρώτοι έρχονται για να καθορίσουν επακριβώς τα μέτρα που θα απαιτηθούν προκειμένου να δανείσουν την Ελλάδα 40-45 δισ. ευρώ φέτος και με επιτόκιο λίγο κάτω από 3% και μέχρι 5%.
Το εύρος και το είδος των μέτρων «θα είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης», σημειώνει στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι για να πάμε στον μηχανισμό πρέπει να υπάρξει διαβεβαίωση για το τι ακριβώς θα θέλουν παραπάνω από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συνυπολογιζομένων και των μέτρων της 3ης Μαρτίου.

Το προμήνυμα, πάντως, το έχουν δώσει τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ, με τις περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Τα τυχόν πρόσθετα μέτρα θα κινούνται κατά πρώτο λόγο στον τομέα των δαπανών με πρόσθετες περικοπές, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και στον τομέα των εσόδων με αύξηση φόρων. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι ο περιορισμός του ελλείμματος και η τιθάσευση του δημόσιου χρέους.
Και η έως τώρα πορεία του προϋπολογισμού δεν φαίνεται να συνηγορεί υπέρ μιας «αναίμακτης» εξέλιξης. Για «αναδιάρθρωση» του όλου συστήματος αναμένεται να κάνουν λόγο τα δύο κλιμάκια του ΔΝΤ που αναχωρούν από την Αθήνα στην έκθεση που θα συντάξουν κατόπιν. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι προϋπολογισμοί προγραμμάτων, ο ελεγκτικός μηχανισμός και η δομή του υπουργείου.

Μέσα στον «γενικό χαμό» ανακαλύφθηκαν και 4,5 δισ. ευρώ δάνεια που λήφθηκαν για λογαριασμό του ΕΛΓΑ, που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση και κράτησε «κρυφό». Αγνωστο παρέμενε και για την τωρινή κυβέρνηση, παρ' όλο που ξεσκόνισε τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Η ανακάλυψη έγινε τον προηγούμενο μήνα όταν το κλιμάκιο της Eurostat επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βγάζοντας στην επιφάνεια μυστικό χρέος 4,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη νέα βόμβα που κρατάει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τώρα θα υποχρεωθεί να το εντάξει στο δημόσιο χρέος και να το επιβαρύνει ισόποσα. Ετσι, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από τα 298,5 δισ. που έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα ανεβεί στα 303,24 δισ. ευρώ επιδεινώνοντας περαιτέρω τον προϋπολογισμό από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.
Από την άλλη, παράγοντες του ΓΛΚ δεν βλέπουν να παίρνει ανάσα το χρέος, καθώς δεν προχωράει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο αναμένουν μειωμένα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ, στο 1,5 δισ. από 2,5 δισ. που έχουν εγγραφεί στο ΠΣΑ για φέτος. *
» Στο εδώλιο κινδυνεύει να βρεθεί η περιβόητη πλέον αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, κατηγορούμενη για απάτη από την Επιτροπή Αξιών και Συναλλάγματος (SEC) της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την κατηγορία, η τράπεζα αναμείχθηκε σε αγοραπωλησία πακέτου ενυπόθηκων τίτλων αποκρύβοντας το γεγονός ότι μεγάλο ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) είχε σορτάρει στο συγκεκριμένο πακέτο. Αμέσως μετά την είδηση για την αγωγή (εναντίον της τράπεζας και ενός από τους αντιπροέδρους της) η μετοχή της Goldman Sachs έπεσε 10%

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχει ένα γιο (να της ζήσει) που πηγαίνει στη Δευτέρα Λυκείου. Ο γιός της, όμως πηγαίνει σε ιδιωτικό Σχολείο (στου Γείτονα στη Βάρη) και μάλιστα ΔΕΝ παρακολουθεί το Ελληνικό πρόγραμμα αλλά το IB(Διεθνές Μπακαλορεά).
Όλα αυτά σημαίνουν δύο πράγματα:
1. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο.... Δημόσιο Σχολείο.
2. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αφού είναι γνωστό ότι όποιος παρακολουθεί το ΙΒ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές στο εξωτερικό.
Ποια είναι αυτή η μητέρα;
Μα...
η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, που το απόγευμα υπεραμύνθηκε στη Βουλή του Δημόσιου Σχολείου και Πανεπιστημίου! ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΡΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ