Σάββατο, Απριλίου 17, 2010

ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...ΕΝΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ...

Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, με περικοπή των δαπανών του Δημοσίου και όχι με νέα φορολογικά βάρη, συνιστά στην κυβέρνηση κεντρικό όργανο της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο νέος ακόμη πιο «φιλόδοξος» στόχος προτείνεται ως απάντηση - έκπληξη της ελληνικής κυβέρνησης, πρωτίστως προς τις διεθνείς αγορές αλλά και τους δυσπιστούντες εταίρους της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κατά την πρόταση, η πρόσθετη εξοικονόμηση φέτος 1% του ΑΕΠ ή 2,35 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθει κυρίως από μεγαλύτερη περιστολή δαπανών έναντι της προβλεπόμενης στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότερη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ενώ έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για επιβολή νέων φορολογικών βαρών.
Η υιοθέτηση της πρότασης μπορεί να αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, μια ύστατη ευκαιρία εξευμενισμού των αγορών, που χθες ύψωσαν και πάλι το ανάστημά τους σε επίπεδα σπρεντ άνω των 400 μονάδων, διαμορφώνοντας επιτόκιο δανεισμού για την Ελλάδα ανώτερο του 7%. Και βεβαίως, οι αναλυτές θεωρούν ότι η πρόταση κινείται στη λογική ότι οι αγορές συγκινούνται με σκληρά μέτρα, ενώ η πρόσφατη ελληνική εμπειρία έδειξε το αντίθετο.

Ηδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ή θα δανειστεί με επιτόκια που εξανεμίζουν ένα μεγάλο τμήμα των θυσιών που σε δημοσιονομικό επίπεδο επέβαλε στους πολίτες (περικοπές και φόροι) και φτάνουν, σύμφωνα με ομολογία του ιδίου του υπουργού Οικονομικών, στο 6,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου - δέσμευσης 4% του ΑΕΠ. Ή θα καταφύγει κυριολεκτικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού ο δανεισμός από τις χώρες της ευρωζώνης πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα, θέτοντας τους εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού στη θέση, τουλάχιστον, συνδιαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που υπό την πίεση των γνωστών συνταγών της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, όπως ονομάζονται, θα χειροτερεύσει την ήδη κακή κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.
Η κυβερνητική ταλάντευση περί τη διέξοδο (αγορές ή ΔΝΤ) αρχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να σχηματοποιεί, για πρώτη φορά από τις εκλογές, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ «ενώσεις» στελεχών, με προεξάρχουσα εκείνη που ομνύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αντιτίθεται στην προσφυγή στο ΔΝΤ (και λόγω ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ) και προτιμά, αντ' αυτού, την προσφυγή στις αγορές με όλο το «μάτωμα» που συνεπάγεται.
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, με δηλώσεις του όλο το τελευταίο διάστημα, τονίζει την ανάγκη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.
Στον αντίποδα υπάρχουν όλα τα νέα στελέχη που προώθησε στην κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου, τα οποία, μολονότι δεν έχουν λάβει ανοιχτά θέση υπέρ του ΔΝΤ (ουδείς, κατά βάθος θα το ήθελε), εντούτοις συγκατανεύουν με σχετική ευκολία στο ενδεχόμενο της προσφυγής.

Το μείζον ζήτημα που ανακύπτει τις δυο τελευταίες μέρες -με αφορμή την επιστολή Παπακωνσταντίνου- είναι ότι η κοινή γνώμη καταφέρεται πλέον ανοιχτά κατά του πολιτικού συστήματος. Σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, στις οποίες συμμετέχει το κοινό, γίνονται έντονες αναφορές στο πολιτικό σύστημα που «μας οδήγησε στο ΔΝΤ». Δημοσιολόγοι επισημαίνουν ότι πιθανότατα από εδώ και στο εξής κάθε σκληρό μέτρο θα χρεώνεται στο ΔΝΤ και στο πολιτικό σύστημα, «που σε λίγο θα αποκτήσει όνομα και πρόσωπο».

Στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται έντονη δυσφορία για τους χειρισμούς των οικονομικών επιτελείων. Καταλογίζονται μάλιστα ευθύνες -βεβαίως κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- στους κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη, διότι δεν προέβλεψαν καν την άνοδο των σπρεντ και την κορύφωση της ανόδου τις μέρες αυτές. Τώρα, λένε υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δανειζόμαστε με σπρεντ 400 μονάδων και δεν γνωρίζουμε αν θα βρούμε χρήματα από τις αγορές. Τον Ιανουάριο, όταν είχε ανακοινωθεί ήδη το έλλειμμα 12,7% και είχαμε «φάει» τουλάχιστον δυο υποβαθμίσεις, το σπρεντ είχε φθάσει στις 300 μονάδες. Αλλά, οι αγορές μάς είχαν προσφέρει 20 δισ. ευρώ, θα είχαμε τώρα καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες μας, καταλήγουν.
Ευθύνες καταλογίζονται στο οικονομικό επιτελείο και για τις μεγάλες αποκλίσεις που συμειώνονται στον Προϋπολογισμό και στο σκέλος των εσόδων από το πρώτο κιόλας δίμηνο, κατά το οποίο το οικονομικό επιτελείο κατανάλωσε σημαντική φαιά ουσία για να δημιουργηθεί το λεγόμενο «κίνημα των αποδείξων».

Στο πρώτο δίμηνο, με βάση τα στοιχεία των 65 μεγάλων ΔΟΥ της χώρας, τα έσοδα μειώθηκαν (έναντι του διμήνου του 2009) κατά 6,4%, έναντι στόχου για αύξηση 10,5%. Η απόκλιση από τον στόχο έφτασε στο 15,3%. Η δραματικότερη εξέλιξη (που αντανακλά την ύφεση και την απροθυμία έκδοσης αποδείξεων και απόδοσης των φόρων από τις επιχειρήσεις) σημειώνεται στον ΦΠΑ. Τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 9,8% έναντι στόχου για αύξηση κατά 6,5%. Η απόκλιση έφτασε στο 15,3%. Ενδεικτικότερα στοιχεία για την πορεία του ΦΠΑ θα υπάρξουν, πάντως, μετά τον Απρίλιο, οπότε θα υποβληθούν οι τριμηνιαίες δηλώσεις.

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: