Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΕΙ Η ΒΙΟΣΩΛ

Αποδεκατίζεται η ΒΙΟΣΩΛ… Μείωση του προσωπικού κατά 50% με απολύσεις προανήγγειλε η διεύθυνση του εργοστασίου στο σωματείο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
«Εάν προχωρήσετε, θα μας βρείτε απέναντι» διαμηνύει το σωματείο, που σε δύο αλλεπάλληλες συνελεύσεις έχει την εξουσιοδότηση των εργαζομένων να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Από το συγκεκριμένο εργοστάσιο με τη χρήση του διευθυντικού δικαιώματος μέχρι σήμερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν χάσει τη δουλειά τους 25 εργαζόμενοι
Το προσωπικό έχει βγει δύο φορές σε διαθεσιμότητα, ενώ έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό οι υποχρεωτικές άδειες.
Στο έμψυχο δυναμικό του εργοστασίου πλέον έχουν απομείνει «τρεις και ο κούκος» στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δηλώνουν απογοητευμένοι και την ίδια στιγμή σίγουροι ότι οι απολύσεις δεν τελειώνουν εδώ.
Η εταιρία μόλις προχθές τους ανακοίνωσε ότι η μείωση της παραγωγής την υποχρεώνει να προχωρήσει σε εφαρμογή του σχεδίου που είχε επιχειρήσει να υλοποιήσει πριν από λίγους μήνες, αλλά τελικά υπαναχώρησε. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την απόλυση τουλάχιστον επιπλέον 16 εργαζομένων -σε τέσσερις τετράδες όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- σε σύνολο 32 που είναι όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μία ακόμη γενική συνέλευση στο εργοστάσιο, για να ενημερωθούν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, που πλέον εκτός από μουδιασμένοι αισθάνονται και εν δυνάμει απολυμένοι. Το προσωπικό εξουσιοδότησε το σωματείο να προβεί σε όποιες μορφές δράσης κρίνει επιβεβλημένες, εάν και εφόσον επιχειρηθεί νέα συρρίκνωση προσωπικού τις επόμενες μέρες με τη λήξη του μήνα, αφού η εταιρία απέρριψε και την αντιπρόταση των εργαζομένων να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να παγώσουν οι απολύσεις μέχρι το Σεπτέμβριο.
«Η κατάσταση πλέον είναι τραγική» παραδέχεται ο πρόεδρος του σωματείου Αν. Στεργίου.
Την ίδια ώρα φουντώνουν και οι πληροφορίες που τρέχουν δεξιά και αριστερά ότι πρόθεση της εταιρίας είναι να περιοριστεί πλέον στην εμπορία, καταργώντας το τμήμα παραγωγής που εδώ και αρκετό διάστημα βρίσκεται ουσιαστικά σε «αγρανάπαυση».

Οι προθέσεις της ΒΙΟΣΩΛ άλλωστε, έστω και εμμέσως, διαφάνηκαν και στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Αθήνα παρουσία όλων των ενδιαφερομένων πλευρών στο γραφείο του Υφυπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.
Ο κ. Σβερώνος παρά τις πιέσεις που είχε δεχθεί δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Απέρριψε μάλιστα όλες τις προτάσεις που έγιναν από την πολιτική ηγεσία.
Παρά τα επιχειρήματα που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης με τον κ. Γ. Κουτρουμάνη , ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΣΩΛ επέμεινε μέχρι τέλους να μη δεσμεύεται ούτε πότε θα επανέλθει το εργοστάσιο σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται -παρά τις δικαιωτικές αποφάσεις να επαναπροσλάβει απολυμένους.
Η ΒΙΟΣΩΛ δεν αποδέχθηκε επίσης να παγώσουν οι απολύσεις για έξι μήνες, με τον κ. Σβορώνο να ξεκαθαρίζει ότι αν η εταιρία δεν έχει αντικείμενο απασχόλησης θα προχωρήσει και σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού.

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2010


taxydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια: