Πέμπτη, Απριλίου 08, 2010

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΤΑΝΕ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ...ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΠΟΥ ΧΥΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;;;!!!

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στο δήμο Αγριάς και από 3.000 ευρώ σε δύο δημότες της περιοχής επιβλήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας για τη διάθεση αστικών λυμάτων μέσω του δικτύου ομβρίων στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την πρόκληση ρύπανσης.
Οι καταγγελίες για ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής στο Σουτραλί και την Αγριά ήταν επαναλαμβανόμενες. Κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με τη συνδρομή λιμενικών, ύστερα από επαναλαμβανόμενους ελέγχους διαπίστωσαν τη διοχέτευση από άγνωστη πηγή αστικών λυμάτων.
Η εκβολή των λυμάτων μέσω των αγωγών ομβρίων υδάτων γινόταν στη θέση «Λιμανάκι», επιβαρύνοντας τη θάλασσα σε ολικά και κοπρώδη κολοβακτηριοειδή (βοθρολύματα), όπως κατέδειξαν εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων που λήφθηκαν από την περιοχή.
Από δύο κατοικίες στην οδό Αποστόλου Λάμπη και Δημάρχου Παραθύρη εξέρχονταν πλαστικοί σωλήνες από τους οποίους διοχετεύονταν ποσότητες υγρών στο οδόστρωμα, με τελική κατάληξη από τη μία κατοικία στο ρείθρο του πεζοδρομίου και από την άλλη στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Αγριάς μέσω του φρεατίου ομβρίων.

Η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την επιβολή προστίμου, τόνισε την υποχρέωση του δήμου Αγριάς για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου. Κοινή Υπουργική Απόφαση έδινε ως καταληκτική ημερομηνία έως το τέλος του 2005 για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε οικισμούς με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους.
Χωρίς δίκτυο ο δήμος οφείλει να μεριμνά για την τήρηση των όρων διάθεσης αστικών λυμάτων και να μην επιτρέπει την παροχέτευση λυμάτων στο οδόστρωμα ή στο δίκτυο ομβρίων υδάτων και μέσω αυτού στη θάλασσα.
Η κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι ο έλεγχος του δικτύου ομβρίων, καθώς και η αποξήλωση τυχόν παράνομων συνδέσεων με αυτό, αποτελεί υποχρέωση του δήμου. Το Κλιμάκιο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, άλλωστε είχε ζητήσει από το δήμο Αγριάς από τον περασμένο Οκτώβριο να ενημερώνει τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες σε περίπτωση παράνομων συνδέσεων.

Καταλληλότητα κολύμβησης...
Η τελευταία αυτοψία διενεργήθηκε στις 19 Μαρτίου. Τα νέα δείγματα που λήφθηκαν έδωσαν τα ίδια αποτελέσματα περί ρύπανσης. Τα έγγραφα των ελέγχων θα διαβιβαστούν στη Διεύθυνση Υγείας, προκειμένου να εξεταστεί η καταλληλότητα των νερών για κολύμβηση.
«Η πολύχρονη καθυστέρηση και οι παλινωδίες από πλευράς του δήμου Αγριάς αναφορικά με την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει επανειλημμένως σοβαρά προβλήματα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον», ανέφερε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος.
Για το λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε, οφείλει ο δήμος επιτέλους να ασκήσει τις αρμοδιότητές του σχετικά με τον έλεγχο του δικτύου ομβρίων και την αποξήλωση τυχόν παράνομων συνδέσεων σε αυτό.
Εφόσον η Αγριά δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης, τα λύματα των οικιών πρέπει να διατίθενται υπεδάφια σε σύστημα σηπτικού-απορροφητικού βόθρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας Υγειονομικής Διάταξης.
Πάντως τα συνεχή από το περασμένο καλοκαίρι περιστατικά ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Αγριάς «καταδεικνύουν πόσο επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, τουλάχιστον στο παραλιακό μέτωπο της Αγριάς, και τη σύνδεσή του με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ», ανέφερε η κ. Οικονόμου.

ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2010

taxydromos

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

re eisai blammenos? ta lhmmata stamathsan na ta rixnoun ston 8ermaiko apo to 2000.

ka8ysterhmene gamw to spiti sou..