Σάββατο, Απριλίου 24, 2010

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ...ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ...

Η απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ουσιαστικά ελήφθη σε μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το απόγευμα της Πέμπτης, μετά το τέλος του δραματικού, όπως αποδεικνύεται, άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει στήριξη από τους υπουργούς στην απόφαση- μονόδρομο.

Oι λίγες πληροφορίες που υπάρχουν για τη συνάντηση Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου μιλούν για στιγμές που ανήκουν στον ιστορικό του μέλλοντος, με τον Πρωθυπουργό να διερωτάται αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και τον υπουργό Οικονομικών να παρουσιάζει ζοφερή την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα. Η συνάντηση διήρκεσε μόνο 10 λεπτά. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να εξετάσει το ενδεχόμενο να «πάμε στον μηχανισμό τώρα». Στον προθάλαμο του γραφείου ήταν ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Δ. Στεφάνου, ο Ν. Αθανασάκης και άλλοιπροκειμένου να γίνει σύσκεψη για τον “Καλλικράτη”. Ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Οικονομικών είπαν κάτι για το πού πάει το πράγμα, όλοι είχαν μείνει με την εντύπωση που αποκόμισαν από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου».

Η σύσκεψη. Στις 9.30 το βράδυ ακολούθησε νέα έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χθες, στην οποία έλαβαν μέρος οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Γ. Ελενόπουλος, ενώ τηλεφωνικά μετείχε και ο Γ. Πεταλωτής, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι τού τι σημαίνει για την οικονομία της χώρας προσφυγή τώρα στον μηχανισμό και τι μετά τις γερμανικές εκλογές στις 9 Μαΐου. Τηλεφωνικά ενημερωνόταν κάθε τόσο και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε αποχωρήσει γύρω στις 10 το βράδυ για το σπίτι του. Κάθε τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου τηλεφωνούσε σε παράγοντες της Κομισιόν και λίγο μετά τις 11 σε έναν παράγοντα που φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση: στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι μια ακόμη χαμένη μέρα θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική, και πως η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να περιμένει. Αντίθετα θα έπρεπε να προλάβει το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Γ. Παπανδρέου για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος, δίνοντάς του τη διάσταση ότι το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών (στις 4 ώρα Ελλάδος χθες το απόγευμα) θα συνοδευόταν από έκρηξη των spreads.

Μια ώρα μετά, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη σύσκεψη την απόφασή του: προσφυγή αμέσως, με δική του δήλωση το μεσημέρι.

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου μετέβαλε και τον χαρακτήρα της σύσκεψης, η οποία ασχολήθηκε πλέον με την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης. Επειδή τέθηκε σχετικό θέμα, εκτιμήθηκε ότι ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν θα έπρεπε να αναβάλει την επίσκεψη στα Δωδεκάνησα, αλλά ότι θα έπρεπε ίσως να χρησιμοποιήσει ως φυσικό ντεκόρ για τη δήλωση- πάτημα του κουμπιού το λιμανάκι του Καστελλόριζου. Οπως κι έγινε. «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.» τόνισε, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε πίσω της «ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί». Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε “μαραθώνιο” την προσπάθεια που έκανε ο ίδιος και η κυβέρνησή του για αναστρέψουν την κατάσταση, αναφέρθηκε στην απόφαση για τη συγκρότηση του μηχανισμού στήριξη: «Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική».

Απέδωσε την απόφασή του στο γεγονός ότι «οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε. είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία», και σημείωσε ότι έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του λαού. «Αυτό», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, «δεν θα το επιτρέψουμε. Ηρθε η στιγμή, τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα».

Ο στόχος. Ο Πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, υποστήριξε ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης «είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Ελληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες. Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους».

ΡΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΊΑ ΚΕΙΜΕΝΑ...
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΛΟΙΠΟΝ...

ΠΡΕΖΑ TV
24-4-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ωραίο μυθιστόρημα..