Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

ΈΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, ΕΝΩ 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Σχεδόν ένας στους δύο (52,76%) Έλληνες συμφωνεί με το νόμο για την απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, ενώ ποσοστό 73,82%, δεν είναι ικανοποιημένο από την εφαρμογή του, γεγονός που εγείρει το ερώτημα «κατά πόσο αυτοί που συμφωνούν το εφαρμόζουν;». Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησαν σπουδαστές του Ι.Ε.Κ Ξυνή Μακεδονίας με αφορμή την 31η Μαΐου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, από τους 741 ερωτηθέντες , το 34,41% δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με το νέο νόμο, το 18,35% ότι συμφωνεί, ενώ το 14,98% ότι διαφωνεί.
Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιητική η εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα το 48,04% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 25,78% «μάλλον όχι» ενώ μόνο το 6,75% πιστεύουν πως είναι ικανοποιητική η εφαρμογή του.
Η εφαρμογή του νόμου άφησε αδιάφορο ποσοστό 70,32% των καπνιστών. Το γεγονός αυτό πιθανόν να οφείλεται στην ατιμωρησία και μη σωστή εφαρμογή των ποινών και των κυρώσεων για τους καπνιστές που αδιαφορούν για την απαγόρευση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο οι καπνιστές όσο και οι «εν δυνάμει» καπνιστές δεν επηρεάζονται σημαντικά (61,13% και 56,55% αντίστοιχα) από τις ετικέτες πάνω στις συσκευασίες για τα βλαβερά αποτελέσματα του καπνίσματος.
Τέλος, όπως προκύπτει από την έρευνα, καταλύτη αποτελεί το γεγονός ότι στο στενό οικογενειακό περιβάλλον των ερωτηθέντων καπνίζει το 86,10%, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την οικογένεια και κατ’ επέκταση την οικογενειακή κουλτούρα ως το σημαντικότερο παράγοντα προτροπής ή αποτροπής για το κάπνισμα της εκάστοτε γενιάς, καθιστώντας τους όποιους νόμους ανήμπορους να επιβληθούν στο «θεριακλίκι» και στην «μαγκιά» των Ελλήνων.

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: