Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

ΓΙΑΤΙ Η Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ;;;;

Στο δεύτερο καθοριστικό βήμα για την οικονομική διακυβέρνηση, ενδεχομένως όμως και την πολιτική ενοποίηση, προχωρά σήμερα η Ενωση, μετά την έγκριση- τη Δευτέρα τα ξημερώματα- του πακέτουμαμούθ για την περίπτωση που κι άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας χρειασθούν διάσωση.
Το κολέγιο των επιτρόπων αναμένεται να εγκρίνει την εισήγηση του Ολι Ρεν - την οποία έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ»- για τον «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών», που αποτελεί και προάγγελο της ενιαίας «οικονομικής διακυβέρνησης». Η τελευταία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, με εισήγηση από την ειδική ομάδα που έχει συγκροτήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρόμπαϊ.

Ομως, και η εισήγηση του κ. Ρεν φέρνει καταιγιστικές αλλαγές στην έως τώρα λειτουργία της Ενωσης και κυρίως της ευρωζώνης, με στόχο να αποφευχθούν αφενός κρίσεις στο μέλλον, αφετέρου να προληφθούν ανισορροπίες και να τεθούν οι βάσεις για ισόρροπη ανάπτυξη. Ετσι, προχωρά σε μια σειρά μέτρων και αλλαγών, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής:
Στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός πριν διαπιστωθεί πρόβλημα- ενώ το Σύμφωνο Σταθερότητας προέβλεπε μόνον την εκ των υστέρων δράση. Επίσης, οι πολιτικές των χωρών- μελών θα αντικατοπτρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις προτεραιότητες που τίθενται σε κοινοτικό επίπεδο.
Το ζήτημα του δημόσιου χρέους θα λάβει τη διάσταση που του αρμόζει, ενώ έως τώρα το έλλειμμα ήταν το καθοριστικό στοιχείο κι επισκίαζε το χρέος. Συμπληρωματικά, θα λαμβάνεται υπόψη η διασύνδεση ελλείμματος και χρέους.

Στο πλαίσιο των κινήτρων για συμμόρφωση με το Σύμφωνο, θα υπάρχει παρακράτηση κονδυλίων- με τόκο, μάλιστα- στην περίπτωση ακατάλληλων δημοσιονομικών πολιτικών.
Ειδικά για τα μέλη της ευρωζώνης θα υπάρχει ακόμη στενότερη παρακολούθηση και με ευρύτερα αντικείμενα. Θα θεσμοθετηθούν, για παράδειγμα, δείκτες οι οποίοι θα είναι ενδεικτικοί σοβαρών ανισορροπιών. Θα μπορούν να απευθύνονται συστάσεις σε μια χώρα- μέλος, ασχέτως εάν παραβιάζει τα όρια του Συμφώνου ή όχι.
Θα θεσμοθετηθεί το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρχει προκαταβολική εξέταση του σχεδιασμού των Προγραμμάτων Σταθερότητας και θα απευθύνονται συστάσεις, όπως αντιστοίχως θα γίνεται επιτήρηση.
Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως ασφαλώς ο οικονομικός συντονισμός, όπως και η οικονομική διακυβέρνηση που θα αποτελέσει τη συνέχειά του, είναι απαραίτητοι στην Ενωση. Κι ασφαλώς αποτελούν τη «μαγιά» για μια πολιτική ενοποίηση, που θα αποτελέσει την απόλυτη προστασία της Ευρώπης από κρίσεις σαν κι αυτήν του δημόσιου χρέους ή του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο- όπως έλεγαν- από την εισήγηση απουσιάζει πλήρως η κοινωνική διάσταση, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο τόσο της οικονομικής πολιτικής όσο και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε αίφνης σημασία στην ανταγωνιστικότητα ή στη λειτουργία των αγορών και να ξεχνούμε την ανεργία», έλεγαν χαρακτηριστικά.

ΠΡΕΖΑ TV
12-5-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΥΤΟΙ ΣΚΛΑΒΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ