Σάββατο, Μαΐου 01, 2010

Ο ΑΝΘΙΜΟΣ,ΤΟ ΜΕΤΡΟ,ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ...ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ...

«Αγίων παρεμβάσεων» συνέχεια στη Θεσσαλονίκη! Αυτή τη φορά πλήττεται το πολύπαθο έργο του μετρό. Ενας σταθμός, στο Παπάφη, που, κατά τις μελέτες, θα εξυπηρετούσε 35.000 κόσμο, παρακάμπτεται.
Η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, με υπογραφή του μητροπολίτη Ανθίμου, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Παπάφειου Ιδρύματος, τον ακυρώνει. Θέλει να σταματήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας, έκτασης 907 τ.μ. στον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος, παρ' ότι η έκταση ανήκει πλέον στο Δημόσιο. Σ' αυτόν το χώρο έχει επιλεγεί να γίνει ο ένας από τους 13 σταθμούς του μετρό.
Η υπόθεση είναι ξεκάθαρη, όπως οι νομικοί εκτιμούν, αν και αναδίδεται σε ορισμένες περιπτώσεις «άρωμα» επιρροής που το ράσο μπορεί και ασκεί, όπως προκύπτει και από προηγούμενες υποθέσεις που «εκτροχιάζονται». Στέκονται, από τη μια πλευρά:

Στους νόμους που μετέτρεψαν το Παπάφειο αρχικά σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και στη συνέχεια σε υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας του συστήματος υγείας, που σημαίνει ότι τα περιουσιακά του στοιχεία περιήλθαν στο Δημόσιο.
Στον ιδρυτικό νόμο της Αττικό Μετρό που λέει ότι μπορεί να παρεμβαίνει σε ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δίχως την καταβολή αποζημίωσης.
Επικουρικά, στο άρθρο 109 του συντάγματος που λέει ότι στα κληροδοτήματα, όπως είναι το Παπάφειο, «επιτρέπεται επωφελέστερη αξιοποίηση ή διάθεση για τον ίδιο ή άλλο κοινωφελή σκοπό, εκείνου που καταλείφθηκε ή δωρήθηκε» και θεωρούν ότι ο σταθμός του μετρό εμπίπτει σ' αυτή την εξαίρεση.
Η άλλη πλευρά αναφέρεται σε συγκεκριμένη «παράλειψη» ή «αγνόηση» στοιχείων εντεταλμένων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας για να στηρίξει τη θέση ότι όσα στα περί κληροδοτημάτων αναφέρονται ισχύουν και στην περίπτωση του Παπάφειου:

- Η παράλειψη είναι η μη εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο, μέσα σε 6 μήνες, των κινητών και ακινήτων του ιδρύματος το 2003 όταν έγινε μονάδα κοινωνικής φροντίδας, όπως ο νόμος προέβλεπε.
- Η «αγνόηση» είναι η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας του 2009, οι οποίοι αγνόησαν τη μετατροπή του Παπάφειου σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αν και είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα σε ό,τι έχει να κάνει με τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος, και το αντιμετώπισαν ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που διατηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία.
Η προηγούμενη παρέμβαση Ανθίμου στην πόλη ήταν πριν από 14 μήνες, όταν αποπειράθηκε να ανεγείρει εκκλησιαστική επιχείρηση στο Πανόραμα σε περιοχή αξίας, τουλάχιστον, 30 εκατ. ευρώ που είναι χαρακτηρισμένη δασική. Και τότε υπήρξαν παράγοντες της δημόσιας ζωής που αποφάνθηκαν διαφορετικά απ' ό,τι οι κείμενες διατάξεις όριζαν και που αποπειράθηκαν να του χαρίσουν αποχαρακτηρισμένη τη δασική έκταση. Προσφυγές στη Δασική Υπηρεσία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εκδικάζεται τον Μάιο, απέτρεψαν τη μετατροπή περιοχής υψηλού κάλλους σε όγκο μπετόν.
«Προέχει το δημόσιο συμφέρον και το έργο. Ο σταθμός δεν προλαβαίνει να κατασκευασθεί κι αν ακόμη υπάρξει ανάκληση της προσφυγής. Θα επιβαρυνθούμε κόστος τής εκ των υστέρων κατασκευής του σταθμού εφ' όσον όλα κυλήσουν κανονικά. Δεν έχουμε να πούμε τίποτε με τον σεβασμιότατο και μάλιστα για κάτι που δεν έχει και μάλιστα υπό το καθεστώς των αιφνίδιων προσφυγών στην πιο κρίσιμη καμπή του έργου», λέει στην «Κ.Ε.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Οικονομίδης. Τονίζει ακόμη: «Πάμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Πάμε να αντιμετωπίσουμε υστερήσεις χρόνων, ώστε να υπάρξει συνέχεια στο έργο που τόσο πολύ έχει συζητηθεί και χρειάζεται η πόλη».
Οι δύο μετροπόντικες, που είναι σταματημένοι στο πανεπιστήμιο, ξεκινούν τις προσεχείς εβδομάδες. Ο επόμενος «σταθμός» είναι το Παπάφη, που θα παρακαμφθεί. Θα σταματήσουν στην Ανάληψη, όπου προβλέπεται σταθμός, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η κατασκευή του. Θα λυθούν και θα μεταφερθούν στον τερματικό σταθμό της Ελβετίας. Θα ξεκινήσουν να δουλεύουν με αντίθετη φορά, από το τέρμα προς το κέντρο, για να δοθεί ο χρόνος να κατασκευασθούν οι σταθμοί που μεσολαβούν. Πόσο χρόνο θα πάρει η διαδικασία αυτή και πότε το έργο θα ολοκληρωθεί είναι ένα ερώτημα στο οποίο απάντηση δεν αποτολμά κανείς να δώσει.
Οι εκκρεμότητες είναι πολλές και τα χρονοδιαγράμματα έχουν παραβιασθεί κατά πολύ. Κανείς δεν ξέρει πότε θα πάρουν ουσιαστική μορφή οι κεντρικοί σταθμοί, από τους οποίους πέρασαν οι μετροπόντικες. Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ακόμη εκεί και δεν επιτρέπεται όσο αυτοί αναζητούν ευρήματα οποιαδήποτε άλλη εργασία. Είναι ακόμη και η ανάδοχος εταιρεία, οι σχέσεις με την οποία τώρα παίρνουν την κανονική τους πορεία. Υπάρχουν 52 ζητήματα περαιτέρω χρηματοδότησης που δεν έχουν απαντηθεί από την προηγούμενη ηγεσία της Αττικό Μετρό και θα λυθούν στα δικαστήρια. Σίγουρα το 2012, που συμπίπτει με τα 100χρονα ελεύθερης ζωής της πόλης, δεν θα είναι η χρονολογία αυτή. Οι πιο απαισιόδοξοι μιλάνε για το 2016!

ΠΡΕΖΑ TV
1-5-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΝΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΙΜΟΣ- παοκ- Ψωμιαδης !!!

Ανώνυμος είπε...

από μηχανικό προς ενημέρωση, τα ίδια θέματα με τους τραγόπαπες είχαν προκύψει και κατά την κατασκευή του σταθμού στο σύνταγμα γαιτί επηρέαζε η κατασκευή την μητρόπολη (στην μητροπόλεως).τελικά την γλύτωσαν από το μετρό αλλά τον έφαγαν από τον σεισμό του 99 ο οποίος και προκάλεσε προβλήματα στον οίκο των τράγων.ακόμα και ο θεος δεν τους θέλει!