Σάββατο, Μαΐου 01, 2010

ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΟΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ...

«Ποιος λάδωσε; Εγώ ο ακτήμων, ο οποίος θυσιάζομαι για το έθνος, επήγα να λαδώσω;» Σε αυτή τη φράση του μοναχού Εφραίμ, που επί ώρες κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, συνοψίζεται η υπερασπιστική του γραμμή, όπως θα εκφρασθεί και στην επερχόμενη απολογία του στην ανακρίτρια Ειρ. Καλού.
Ενώ όμως κατ' αρχήν εμφανιζόταν ως μοναχός με πολύ υψηλές διασυνδέσεις -είπε ότι συνομιλεί επί ώρες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Μεντβέντεφ- η δικογραφία του σκανδάλου «έριξε» τη συζήτηση στη συνέχεια σε πολύ πιο πεζά θέματα, όπως οι εταιρείες και οι ανταλλαγές. Σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο και με τον πρόεδρο της επιτροπής, Μαν. Μπετενιώτη, «μίλησε» και για το ηθικό και το νόμιμο:

Μπετενιώτης: Το νόμιμο μπορεί να είναι και ηθικό γέροντα; Εχει σημασία η άποψή σας...
Εφραίμ: Δεν βλέπω σε αυτή την περίπτωση να παραβιάζεται το ήθος... Δηλαδή να έχει τα χρήματά του ένας στην Κύπρο και όταν δεν τα έχει στην Ελλάδα αμαρτάνει;
Δημ. Τσιρώνης (βουλευτής Αρτας, ΠΑΣΟΚ): Το ίδιο ακριβώς είχε πει και ο κ. Βουλγαράκης, το ίδιο που είπατε εσείς τώρα...

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος εμφανίσθηκε ο Εφραίμ όταν ρωτήθηκε για τις τριάντα εταιρείες του Βατοπεδίου , που δημοσίευσε η «Κ.Ε.»: «Αυτά», είπε, «είναι έπεα πτερόεντα...» Οταν μάλιστα πιέσθηκε από την βουλευτή Αικ. Περλεπέ «πώς εξηγεί το γεγονός ότι η μονή δεν ασχολιόταν με τίποτε άλλο εκτός από το πώς θα αυξήσει κατά εκατομμύρια τα έσοδά της», απάντησε: «Η μονή δεν είναι σπήλαιο- ησυχαστήριο ή σκήτη, είναι ένα μεγάλο μοναστήρι με πάρα πολλές ανάγκες...»
Κατά τα άλλα ο μοναχός δήλωσε ότι «σύρθηκε στις ανταλλαγές», ότι «ήταν κεντρική κυβερνητική επιλογή», αρνήθηκε τον όρο «υπεράκτιες» για τις εταιρείες Rassadel και Mateus, που διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δήλωσε «άγνοια» και για το δάνειο της υπεράκτιας εταιρείας από την Marfin, μέρος του οποίου διατέθηκε στη συνέχεια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Για το μέγαρο Μαξίμου και τις ευθύνες των υπουργών υποστήριξε ότι οι ανταλλαγές τού ανακοινώθηκαν από τον πρώην υπουργό Ευαγ. Μπασιάκο, ενώ υποστήριξε ότι το ολυμπιακό ακίνητο δόθηκε στη μονή, λόγω της αντίδρασης φορέων από την Βόρεια Ελλάδα για τα ακίνητα της περιοχής, οπότε επελέγη ένα ακίνητο από την Αττική!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της επιτροπής εκτίμησαν ότι το «μοίρασμα» αρμοδιοτήτων, από τον Εφραίμ στους μοναχούς Αρσένιο, Γερμανό, Ευδόκιμο κ.λπ., αλλά και στον επιχειρηματία Αθ. Κοιρανίδη, επιτείνει την σύγχυση για τις προσωπικές ευθύνες του καθενός στο σκάνδαλο.
Με ενδιαφέρον αναμένουν από τη Βουλή και την απολογία στην ανακρίτρια Καλού της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Γεωργίας, Αν. Μαντέλη, η οποία φέρεται να έχει άμεση γνώση τόσο για τις συναντήσεις των μοναχών με πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου όσο και για τις επικοινωνίες τους με την τότε ηγεσία του μεγάρου Μαξίμου.

ΠΡΕΖΑ TV
1-5-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εφραιμ...τον βλέπεις και είναι ίδιος ο Διάολος