Τετάρτη, Μαΐου 05, 2010

Ο ΒΗΜΑ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ...ΣΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ...ΕΛΑ ΜΟΥΝΙ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΣΟΥ...

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΤΕ,ΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΆΛΛΟΘΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΙΛΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ,ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΠΑΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΕΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.

Η χαμηλή βλάστηση που «θέριεψε» από τις βροχές του χειμώνα απειλεί να... ανάψει φωτιές το καλοκαίρι. Εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, οι βροχοπτώσεις ήταν περισσότερες κατά 50% από τον ετήσιο μέσον όρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας με συνέπεια τα χόρτα να έχουν πληθύνει και μεγαλώσει. «Ηδη με τις πρώτες ζέστες έχουν αρχίσει να ξεραίνονται και κινδυνεύουν να αποτελέσουν μια εύφλεκτη ύλη για το ξεκίνημα και την εξάπλωση πυρκαϊών το καλοκαίρι» λέει ο δασολόγος κ. Κ.Λιαρίκος. Την ίδια στιγμή, η χώρα παραμένει απροετοίμαστη μπροστά στον κίνδυνο δασικών πυρκαϊών παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργών, όπως καταγγέλλουν δασολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Οι πόροι για την πρόληψη, αν και μειωμένοι εφέτος- περίπου 25 εκατ. ευρώ αντί 33 εκατ. πέρυσι-, δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Ετσι δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν κανένα σχετικό έργο. «Προσπάθησαν ωστόσο να εντάξουν κριτήρια ώστε να κατανείμουν δικαιότερα τα χρήματα, όταν κατανεμηθούν... » επισημαίνει ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων του WWF κ. Λιαρίκος.

Παραμένουν όμως οι ελλείψεις στο επίπεδο της δασικής διαχείρισης και προστασίας. «Καμία σοβαρή αναδιάρθρωση δεν έχει προχωρήσει στη Δασική Υπηρεσία με μόνη ουσιαστική αλλαγή τη μετάβασή της στο υπουργείο Περιβάλλοντος,όπου όμως ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί ικανοποιητικά. Παραμένει επίσης σε εκκρεμότητα το θέμα της υπαγωγής των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος» , λέει ο δασολόγος κ. Ν. Μπόκαρης. Εκκρεμεί ακόμη η υλοποίηση της δέσμευσης για ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με το προσωπικό της Αγροφυλακής.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο έχουν γίνει ορισμένα βήματα προς τη θετική κατεύθυνση: βελτιώθηκε ο εξοπλισμός του Πυροσβεστικού Σώματος και προχώρησε η νομοθετική ρύθμιση για τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν στη ΒΑ Αττική το καλοκαίρι του 2009. «Είναι γεγονός ότι η Πολιτεία έχει κάνει κάποιες προσπάθειες. Παρ΄ όλα αυτά, βρισκόμαστε στην ίδια απελπιστική κατάσταση όσο και κάθε προηγούμενο χρόνο» λέει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δ.Καραβέλλας. Το κονδύλι για τη δασοπροστασία από το υπουργείο Περιβάλλοντος θα κινηθεί εφέτος στα ίδια επίπεδα με την περυσινή περίοδο. Δηλαδή το καθαρό ποσό, μετά την περικοπή ποσοστού 10% για τη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι περίπου 14,5 εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για τη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών τις απογευματινές ώρες και τις μη εργάσιμες ημέρες, την πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων τριμήνου απασχόλησης, για τον απαραίτητο καθαρισμό των δασών κ.ά. Από τα 8 εκατ. που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα 5,9 αφορούν υποχρεώσεις της προηγούμενης περιόδου, οπότε απομένει ένα μικρό υπόλοιπο για τη συντήρηση του οδικού δασικού δικτύου. Επίσης, δεν έχει συσταθεί ακόμη το περίφημο «πράσινο ταμείο» ώστε να μπορούν να αντληθούν πόροι για τη δασική προστασία από το κομμάτι των εσόδων που προέρχεται από τις δασικές δραστηριότητες. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από υλοτομίες, διάφορα πρόστιμα, έσοδα από τη θήρα και άλλες δασικές δραστηριότητες ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ακόμη, δεν έχουν ξεκινήσει τα δασικά μέτρα που έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: