Τετάρτη, Μαΐου 05, 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ...

Την έντονη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών στη Βουλή, υπέρ της υλοποίησης της εκτροπής του Αχελώου και η αποκάλυψη ότι εξασφαλίστηκαν για τον σκοπό αυτό επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν τον κ. Δημήτρη Ρέππα για επικίνδυνο λαϊκισμό και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε περίοδο κρίσης, για ένα έργο που όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις.
Απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή σε επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την ύπαρξη δύο γραμμών στην κυβέρνηση για την εκτροπή του Αχελώου. «Η κυβέρνηση έχει σαφή θέση. Είμαστε υπέρ της συνέχισης του έργου», ανέφερε. Μάλιστα ο ο υπουργός θεώρησε δεδομένο ότι το Ευρωδικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας και φυσικά η επιστημονική μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία (που προκηρύχθηκε αλλά δεν έχει ακόμα ανατεθεί) θα συμφωνήσουν με την εκτροπή: «Αν τελικώς κριθεί ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να μεταφερθεί από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία, πρέπει να έχουμε προλάβει ώστε οι υποδομές για την εκτροπή να είναι εκεί και να μην έχουν εν τω μεταξύ απαξιωθεί», ανέφερε, εκτιμώντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν επιπρόσθετες δαπάνες για να αποκατασταθούν οι ζημιές που τυχόν θα έχουν προκληθεί στα ημιτελή έργα.

Ο υπουργός Υποδομών προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω, αποκαλύπτοντας ότι έχει προβλεφθεί κονδύλιο 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την επισκευή και ολοκλήρωση των έργων της εκτροπής. Την τοποθέτηση του κ. Ρέππα χαιρέτισε ο υπεύθυνος τομέα Δημοσίων Εργων στη Ν.Δ. κ. Μιχάλης Χαλκίδης, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση για την αντίθετη στάση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη.
Οπως ήταν επόμενο, η τοποθέτηση του κ. Ρέππα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Με χθεσινή τους ανακοίνωση, πέντε οργανώσεις (WWF, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Μεσόγειος SOS) εκφράζουν την απογοήτευσή τους «από τον κ. Ρέππα, που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις πολλαπλά καταστροφικές διαστάσεις της εκτροπής και από τους Ελληνες βουλευτές, που ενώ η χώρα βυθίζεται σε μια απύθμενη κρίση αναβιώνουν τον αναπτυξιακό μύθο ενός τεράστιου, πανάκριβου και παντοιοτρόπως καταστροφικού έργου».

Οι πέντε οργανώσεις κατηγορούν τον υπουργό Υποδομών και τους ερωτώντες βουλευτές για «παρωχημένο πολιτικό λαϊκισμό και πελατειακή λογική». Σε καιρό οικονομικής κρίσης, σημειώνουν, «ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει άδηλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ολοκλήρωση των έργων, χωρίς να έχει καν προηγηθεί σχεδιασμός για τη χρήση του νερού όταν και αν φθάσει στον θεσσαλικό κάμπο». Υπενθυμίζουν ότι η εκτροπή ενέχει σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις και καταλήγουν: «Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αδρευτεί. Η εκτροπή είναι απλά στάχτη στα μάτια των αγροτών που απεγνωσμένα ψάχνουν για λύσεις στα προβλήματα που επί δεκαετίες προκαλούν η σπατάλη και η κακοδιαχείριση των νερών του θεσσαλικού κάμπου».

ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: