Κυριακή, Μαΐου 09, 2010

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ...

Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Ή ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ...ΗΔΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ...

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τους τελευταίους τέσσερις μήνες η ζήτηση για ψυχιατρικές υπηρεσίες στο Δρομοκαΐτειο έχει αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περυσινού έτους. Αύξηση της τάξεως του 20% σημειώνεται και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για την αρχή μιας νοσηρής κατάστασης που θα διαρκέσει επί μακρόν και η πραγματική αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης (και) στην ψυχική υγεία στη χώρα μας θα γίνει ουσιαστικά από το ερχόμενο φθινόπωρο.
«Η οικονομική κρίση δεν είναι ακόμη γενικευμένη στη χώρα μας. Συνεπώς, δεν έχουν αρχίσει ακόμη να γίνονται έντονες οι επιπτώσεις της στον πληθυσμό.
Εκτιμώ ότι η έκρηξη στον τομέα της ψυχικής υγείας θα σημειωθεί έπειτα από τέσσερις με πέντε μήνες. Τότε θα αποτυπωθεί πιο καθαρά το πρόβλημα με τις επισκέψεις και τις εισαγωγές ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία», λέει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Στη συγκεκριμένη κλινική το τελευταίο τετράμηνο οι εφημερίες «κλείνουν» πάντοτε με περίπου 15 ράντζα στον διάδρομο του 9ου ορόφου, ωστόσο πρόκειται για μία πάγια «ασθένεια» που ταλαιπωρεί εργαζομένους και ασθενείς της κλινικής.
Σε αντίθεση με τη σταθερή κίνηση που καταγράφεται στις εφημερίες του «Ευαγγελισμού», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και το όμορο Δρομοκαΐτειο τα περιστατικά αυξάνονται. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2010 οι επισκέψεις στην εφημερία του Δρομοκαΐτειου αυξήθηκαν κατά 50% και οι εισαγωγές ασθενών κατά 30%.
Το 2009 καταγράφηκαν 3.005 περιστατικά στα Επείγοντα του νοσοκομείου, εκ των οποίων τα 780 εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους.
Ο αντίστοιχος αριθμός περιστατικών από την αρχή του 2010 μέχρι και τον Απρίλιο είναι 1.200, δηλαδή πρόκειται για αύξηση πάνω από 50%.
Στο ΨΝΑ το περασμένο έτος προσήλθαν στα Επείγοντα 4.726 περιστατικά.
Από αυτά τα 1.400 καταγράφονται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2009.
Τα στοιχεία του αντίστοιχου εφετινού τετραμήνου μαρτυρούν δυσοίωνη εξέλιξη για την ψυχική υγεία των Ελλήνων: το νοσοκομείο έχουν ήδη επισκεφτεί 1.642 άνθρωποι ζητώντας ιατρική βοήθεια.
Ανοδική τάση προκύπτει βάσει των στοιχείων και σε ό,τι αφορά τις συναισθηματικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή. Συνολικά, το 2009 αναφέρθηκαν 522 περιστατικά συναισθηματικών διαταραχών, εκ των οποίων τα 174 τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους.
Από τον περασμένο Ιανουάριο έως και το τέλος Απριλίου, έχουν ήδη προσέλθει για αντίστοιχες διαταραχές στο ΨΝΑ 199 άνθρωποι.

ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2010


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: