Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ...ΕΑΝ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΡΩΤΑ!!!

Με τις καταθέσεις των αρχαιολόγων Ι. Ταβλάκη και Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εξετάσεων προσώπων από την Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Τα μέλη της Επιτροπής, αποφάσισαν να αιτηθούν παράταση των εργασιών τους μέχρι την 25η Μαΐου, προκειμένου να καταθέσουν πόρισμα, ενώ σήμερα είχαμε και την πρώτη προειδοποίηση για κατάθεση ξεχωριστού πορίσματος εκ μέρους του ΚΚΕ, σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι θέσεις του για την νομική αντιμετώπιση των χρυσόβουλων.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο προϊστάμενος της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρμόδιας για το Άγιο Όρος, Ι. Ταβλάκης, επέμεινε στην κατάθεση που είχε δώσει ενώπιον της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι, πως ολόκληρη η χερσόνησος του Αγίου Όρους, από την "διώρυγα του Ξέρξη" μέχρι την άκρη, έχει αναγνωριστεί ως αρχαιολογική περιοχή από το 1965. Ως εκ τούτου, ακόμα και αν ένα τμήμα της παραχωρηθεί σε ιδιώτες (περίπτωση αποκατάστασης ακτημόνων), ή σε ΝΠΔΔ (έναν τοπικό δήμο), βάσει του νόμου θα πρέπει να ενημερώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεσή της.

Στην περίπτωση των συμβολαίων του δάσους της Ουρανούπολης που παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου, παρότι τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής δεν συμπεριλαμβάνονταν σ' αυτά, κατά τον κο Ταβλάκη, η υπηρεσία του θα έπρεπε να ενημερωθεί, τουλάχιστον προτού συμπεριληφθεί σ' αυτά η διαβεβαίωση πως "δεν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο". Δεν προέκυψε πάντως ευθύνη της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη-Βουλγαράκη για τη μη διερεύνηση της αλήθειας της δήλωσης, η οποία βαραίνει τους δηλούντες - επί προκειμένω την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Τι γίνεται ωστόσο, όταν μια τέτοια έκταση περνά από το Δημόσιο σε ένα ΝΠΔΔ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, όπως είναι μια Μονή; Στην ερώτηση αυτή, του Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), ο κος Ταβλάκης, απάντησε: "Από τη στιγμή που το κράτος, δηλαδή το υπουργείο Πολιτισμού, λέει ότι "εγώ την ιδιοκτησία μου την αποποιούμαι, την παίρνει ένας άλλος φορέας", ο άλλος φορέας παίρνει και τα χρήματα. Σε έναν τέτοιο χώρο μπορούν να γίνουν επενδύσεις Πολιτισμού. Αν αυτό δεν μείνει στην κυριότητα του Δημοσίου και περάσει σ' έναν ιδιώτη, σ' ένα νομικό πρόσωπο, είναι σα να στέλνω τα χρήματα στον ιδιώτη ή στο νομικό πρόσωπο. Εδώ γίνονται επενδύσεις. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το 1999 για τον αρχαιολογικό περίπατο. Αρχαιολογικός περίπατος, εγκεκριμένη μελέτη, έχει χρηματοδοτηθεί, ξαναχρηματοδοτείται τώρα. Είναι επικίνδυνο αυτό".

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην κατάθεσή της, πάντως, υπήρξε κατηγορηματική, ότι "δεν υπάρχει διάταξη στον αρχαιολογικό νόμο που να απαγορεύει τη μεταβίβαση δημόσιας γης αρχαιολογικού χαρακτήρα χωρίς την επισύναψη βεβαιώσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας στα συμβόλαια". Βεβαίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, επιβάλλεται σε περίπτωση αλλαγής χρήσης γης - και εδώ υπεισέρχεται, (αν υπεισέρχεται), το γεγονός της περιγραφής έκτασης της Ουρανούπολης ως "αγροκτήματος άρτιου και οικοδομήσιμου": "Καταλαβαίνετε ότι εδώ, αλλάξαμε χρήση, αλλάξαμε τα πάντα" σχολίασε από πλευράς του ο Ι. Ταβλάκης.

Τελευταίοι μάρτυρες της Εξεταστικής Επιτροπής, υπήρξαν δύο εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος, στους οποίους ανατέθηκε το καθήκον της διερεύνησης των συναλλαγών της Μονής, προς ανίχνευση κυρίως, μαύρου πολιτικού χρήματος. Σχετικά, οι δύο μάρτυρες, κατέθεσαν σήμερα μια "ενδιάμεση έκθεση".

Σύμφωνα με ενημέρωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη (καθώς η πλήρης κατάθεση των εμπειρογνωμόνων κρατήθηκε μυστική για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων ανθρώπων που δεν είχαν ύποπτες συναλλαγές με τη Μονή), η ΤτΕ, απομόνωσε 7100 εγγραφές κίνησης ποσών άνω των 100.000 ευρώ για να ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία από τις Τράπεζες. Οι τελευταίες, απάντησαν μονάχα για 1500 εγγραφές. Άλλο τόσο, αδύνατος θεωρήθηκε ο έλεγχος των συναλλαγών μετρητών, καθώς η ΤτΕ δεν έχει ανακριτικές αρμοδιότητες. Τα στελέχη της ΤτΕ, ζήτησαν τουλάχιστον να τους επιτραπεί ο έλεγχος στις εταιρείες που έχουν διπλογραφικό σύστημα, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα μετρητά που παραλαμβάνονται από τις τράπεζες, εμφανίζονται ως εισροές στο ταμείο των επιχειρήσεων αυτών, για να δούμε εν συνεχεία πού τελικά πάνε τα ποσά.

Κατά τα άλλα, δεν διαπιστώθηκε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο ελεγχθέν υλικό. Υπήρξαν βεβαίως "δύο, τρεις καταθέσεις από κάποιον "Κάμα" με το επώνυμο "Καραμανλή" σε παρένθεση που υποδηλοί την αιτιολογία της κατάθεσης και οι οποίες συνολικά, αφορούν ποσό ύψους 12.000 ευρώ, σε ένα λογαριασμό του πρώην νομικού συμβούλου της Μονής Π. Κατσαδούρη πριν το 2000". Πρόκειται για ένα δεδομένο, που τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αντιμετώπισαν με τη δέουσα ψυχραιμία ενόψει της κατάθεσης μιας πλήρους έκθεσης εκ μέρους της ΤτΕ.

ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: