Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ SIEMENS...

Έντονες αντιδράσεις και ομόφωνη διάψευση, προκάλεσαν χθεσινά δημοσιεύματα και πληροφορίες για οριστική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση Siemens να παραπεμφθούν συνολικά οκτώ πρώην κυβερνητικά στελέχη, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, σε προανακριτικές επιτροπές.
Τα 19 μέλη της εξεταστικής μετά από διεξοδική συζήτηση διέψευσαν τις "δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες που διοχετεύθηκαν σε μερίδα των μέσων ενημέρωσης για το έργο και τα επικείμενα συμπεράσματά της". Και ομοφώνως σημειώνουν:
"Όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες ώρες, σχετικά με τα δήθεν συμπεράσματα της εξεταστικής για ποινικές ευθύνες ενός συγκεκριμένου αριθμού πολιτικών προσώπων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η εξεταστική επιτροπή εργάζεται με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και ευθύνη, αναζητώντας την αλήθεια και τους υπευθύνους. Έχει γι' αυτό την ομόφωνη εντολή του ελληνικού κοινοβουλίου και την ομόθυμη απαίτηση και στήριξη του ελληνικού λαού".

Ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος ακόμη και προχθές μετά από δημοσιογραφική ερώτηση αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία, λέγοντας απλώς ότι η Δικαιοσύνη είχε επανειλημμένως τα ερείσματα να αποστείλει δικογραφίες στη Βουλή ερχόμενη αντιμέτωπη με υπουργικά ονόματα επανέλαβε και σήμερα τη θέση του:
"Η εξέταση είναι σε ανώριμο σημείο, γιατί υπάρχουν πτυχές, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ που δεν έχουν αγγιχτεί, ενώ υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη κληθεί να καταθέσουν. Στο κλίμα των ημερών η επιτροπή λειτουργεί κατά τρόπο σοβαρό και δεν μπορεί να παραδώσει χωρίς στοιχεία κανέναν σε προανακριτική, όπως και δεν μπορεί να αθωώσει, όταν έχουν προκύψει ουσιαστικές ενδείξεις".

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας απέδωσε το θόρυβο που προκλήθηκε, στην προχθεσινή διακομματική πρόταση της εξεταστικής να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα πόθεν έσχες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπουργών της τελευταίας εικοσαετίας που συμβλήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη Siemens:
"Έτσι, διαδίδουν υπερβολές και ανυπόστατες πληροφορίες προσπαθώντας να μας εμφανίσουν ως γραφικούς, αφού δεν συμβιβάζεται να ζητάμε χθες νέα παράταση γιατί δεν προλαβαίνουμε να εξετάσουμε και ήδη να "έχουμε καδράρει υπόπτους", όταν ακόμη δεν έχουμε καταλήξει".
"Επικοινωνιακά θέλουν να εμφανίσουν αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να διασώσουν το πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και να εστιασθεί η όλη έρευνα στη μίζα και στο "λάδωμα" αφήνοντας έξω τα πλούτη που αποκομίζει το κεφάλαιο", σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι "παίζονται πολιτικά και εσωκομματικά παιχνίδια στην πλάτη της επιτροπής για να υποκαταστήσουν το έργο της με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και πιθανόν τη συγκάλυψη και το ναυάγιο.

Την εμπλοκή του ονόματός του σε χρήματα από την off shore του διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη, Martha Ltd κλήθηκε να εξηγήσει ενώπιον τη εξεταστικής ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, επιχειρηματίας Γιώργος Κορωνιάς.
Τα 2006 ειδοποιήθηκε από τις ελβετικές αρχές για ένα έμβασμα 75.000 ευρώ από το "μαύρο" λογαριασμό του Μαυρίδη, αλλά δεν είχε να δώσει καμία εξήγηση, όπως επίσης το ίδιο έκπληκτος δήλωσε και στην εξεταστική.
Δηλώνοντας ότι με τον Χριστοφοράκο, αλλά και παλαιότερα με τον Μαυρίδη είχε συναντηθεί μόνον μία φορά στο πλαίσιο επαγγελματικής εκδήλωσης, είπε στην επιτροπή ότι το 2002 δάνεισε 100.000 ευρώ στον Χρήστο Σιαφάκα, φίλο του επιχειρηματία δραστηριοποιούμενο σε τηλεπικοινωνιακά έργα στα Βαλκάνια.
Τα χρήματα, όπως είπε στην επιτροπή ο μάρτυρας, του επιστράφηκαν από το Σιαφάκα τμηματικά και συγκεκριμένα τα 25.000 μετρητοίς στην Ελλάδα, ενώ για τα υπόλοιπα μετά από δήλωση του εμβάστηκαν τον Ιανουάριο 2004 στο κοινό με τη γυναίκα του λογαριασμό στην ΒΝΡ- PARIBAS στην Ελβετία μέσω της DRESDNER BANK.
Κι ενώ στο διαβιβαστικό αναφερόταν απλώς ότι τα χρήματα εμβάστηκαν "από πελάτη μας" το 2006 έμαθε "έκπληκτος" από τον Ελβετό εισαγγελέα της Ζυρίχης ότι ήταν από τον λογαριασμό Μαυρίδη.
"Είστε έξυπνος άνθρωπος και θέλετε τώρα να σας πιστέψουμε; ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Τζαβάρας, όταν τις ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει νωρίτερα και η Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ.
- Δεν θέλω να πω ότι είμαι έξυπνος, γιατί αν ήμουν αρκετά έξυπνος, δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Και δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ προσωπικό μου λογαριασμό, απάντησε ο μάρτυρας.
Ο κ. Κορωνιάς μακριά πλέον από τη Vodafone κλήθηκε να σχολιάσει τις υποκλοπές και είπε ότι το συγκλονιστικό είναι ότι και σήμερα υπάρχουν κέντρα ανά τον κόσμο που μπορούν να διεισδύσουν και να παρεισφρήσουν σε συστήματα υποκλέπτοντας e-mail και κωδικούς πιστωτικών καρτών, κάτι που συνέβη πρόσφατα με τη γυναίκα του.
Ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης που εξετάσθηκε στη συνέχεια, δεν προσέφερε καμία πληροφορία στο έργο της εξεταστικής, αφού ο πατέρας του Χρήστος Θεοδωρίδης παλαιός χρηματιστής και διαχειριστής του λογαριασμού της USB Λωζάνης με την κωδική ονομασία ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ που τροφοδοτήθηκε κατά τη δικογραφία από τα μαύρα ταμεία της Siemens με 880.000 δολάρια, έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον.
Τελευταία μάρτυρας η Ζίλκε Μπεττίνα Κανελλοπούλου, γραμματέας του οικονομικού διευθυντή της Siemens Α.Ε. Ρούντολφ Φίσερ, και προσωρινού αντικαταστάτη του Χριστοφοράκου, όταν έφυγε στο εξωτερικό, δεσμεύτηκε να αποστείλει στην εξεταστική το δικό της ημερολόγιο με τα ραντεβού του γερμανού αξιωματούχου.

ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: