Τρίτη, Μαΐου 18, 2010

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ...ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΤΥΠΗ ΑΣΥΛΙΑ ΣΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΟΥΣ;;;;

«Ομάδες κρούσης» για την πραγματοποίηση εκτεταμένων φορολογικών ελέγχων σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγός του Αικατερίνη Πελέκη δημιούργησε το υπουργείο Οικονομικών. πίσης οι ελεγκτές θα κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία της Μονής Βατοπεδίου, του κ. Αθανάσιου Πάπιστα και του πλήθους των εταιρειών που βρίσκονται στην κατοχή του και οι οποίες κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων.
Ελεγχοι - φωτιά για Βουλγαράκη

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μεταξύ των εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου είναι και η γνωστή «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή Εταιρεία Ακινήτων», στην οποία πέρασαν ακίνητα της Μονής η Πάπιστας Διαχείριση Ακινήτων και η Πάπιστας Συμμετοχική Ακινήτων.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνει και ο κ. Αθως Κοιρανίδης ιδρυτικό στέλεχος της Ανθεμιάς και σύμβουλος της Noliden στην οποία κατέληξαν τα ακίνητα που απέκτησε η Μονή στο Ολυμπιακό Χωριό.
Ειδικότερα με κατεπείγον σήμα του υπουργείου Οικονομικών ξεκινούν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα (σε αυτά περιλαμβάνεται το όνομα του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του) και εταιρείες που έχουν εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση και τις? αμαρτωλές ανταλλαγές ακινήτων.
Μάλιστα επειδή ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος, καθώς θα ελεγχθούν τα φορολογικά δεδομένα πάνω από 45 προσώπων και εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησε ειδικές «ομάδες κρούσης».

Πιο αναλυτικά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου συστήθηκαν 14 ειδικά συνεργεία ελέγχου σε καθένα από τα οποία προΐσταται οικονομικός επιθεωρητής.
Η εντολή που δόθηκε είναι έρευνα σε βάθος και κατάθεση των σχετικών εκθέσεων ελέγχου το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου.
Ειδικότερα στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται πως είναι ανάγκη να υπάρξει «ένας συνολικός και ενιαίος έλεγχος των φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για όλα τα φορολογικά αντικείμενα».

Οι έλεγχοι γίνονται σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο αφορά στη «διενέργεια τακτικού, οριστικού, φορολογικού ελέγχου για όλα τα ανέλεγκτα οικονομικά έτη και για όλα τα φορολογικά αντικείμενα πλην φορολογίας κεφαλαίου καθώς και επανελέγχου όπου αυτό απαιτείται», για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Το δεύτερο σχετίζεται με «τον έλεγχο ή επανέλεγχο κατά περίπτωση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν για την ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου καθώς και των δηλώσεων που υποβλήθηκαν σε περαιτέρω μεταβιβάσεις των ακινήτων αυτών σε τρίτους». Το ελεγκτικό αυτό κομμάτι έχει σπάσει στα δύο και ένα συνεργείο ασχολείται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν γίνει στις εφορίες Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας και ένα δεύτερο με τις μεταβιβάσεις στις υπόλοιπες εφορίες της επικράτειας.
Το τρίτο σχετίζεται «με τον έλεγχο των τυχόν δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και δωρεών που παρελήφθησαν από τις εφορίες από την 1η Ιανουαρίου 2005 και μετά, στις οποίες εμφανίζονται ως συμβαλλόμενοι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα» που αναγράφονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Μετά το πέρας των ελέγχων από τα ειδικά συνεργεία, όλες οι εκθέσεις θα αποσταλούν στις αρμόδιες εφορίες για τον προσδιορισμό εφόσον συντρέχει λόγος βεβαίωσης των καταλογιζόμενων διαφορών φόρων, πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων εισφορών και προστίμων.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, θα πρέπει ο «έλεγχος να περαιωθεί το ταχύτερο δυνατό». Κατά πληροφορίες έχει ζητηθεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κώστας Τσαχάκης

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: