Τρίτη, Μαΐου 18, 2010

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...

Σημεία έντονης τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των νομικών επαγγελμάτων αποτελούν το φορολογικό με την επιβάρυνση του ΦΠΑ και τον τρόπο απόδοσής του, το ασφαλιστικό, η δημόσια διαπόμπευση επαγγελματιών ατομικά και των συλλογικών φορέων τους, το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» κλπ.Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αποφάσισε να απόσχουν οι δικηγόροι μεθαύριο από τα καθήκοντά τους διαμαρτυρόμενοι για την επιχειρούμενη απαξίωση του δικηγορικού λειτουργήματος και του θεσμικού τους ρόλου, για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, για την πλήρη εγκατάλειψη της Δικαιοσύνης.

Στις 28 Μαΐου ή και νωρίτερα -εφόσον χρειαστεί λόγω των εξελίξεων- θα συγκληθεί η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, ώστε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της δικηγορίας.
Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι διαφόρων επιστημονικών φορέων (δικηγόρων, μηχανικών, ιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών κλπ.) διαμαρτύρονται έντονα για την επιλεκτική στοχοποίηση μελών της επιστημονικής κοινότητας διά των ελεγκτικών μηχανισμών και των ΜΜΕ, δηλώνουν ότι θα αναλάβουν κοινή δράση για αντιμετώπιση της ζοφερής πραγματικότητας, ενώ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να προβληματίζεται έντονα για τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλει από τον Ιούλιο τον ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, για τον προσδιορισμό των νέων κατώτατων ορίων αμοιβών όπου αναμένεται να ενσωματωθεί ο ΦΠΑ, καθώς και για το άνοιγμα επαγγελμάτων.
Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να κυριαρχούν απόψεις που θέλουν την κατάργηση των κατώτατων ορίων αμοιβών, που προσδιορίζονται διά της διοικητικής οδού (με υπουργικές αποφάσεις) για δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Αντίθετα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, με επιστολή που απηύθυνε προς τους δικηγορικούς συλλόγους, διαβεβαιώνει ότι στη διερεύνηση των μέτρων που θα γίνουν από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, θα υποστηρίξει τη διασφάλιση των ελάχιστων αμοιβών, την αύξησή τους, αλλά και την επέκτασή τους σε όλες τις προσφερόμενες νομικές υπηρεσίες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: