Τρίτη, Μαΐου 18, 2010

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ SIEMENS...ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ...

Ερωτήματα και κενά προκάλεσε στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens η εξέταση τριών χρηματιστών, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο "διευκόλυναν" πελάτες τους διακινώντας τεράστια ποσά την περίοδο 2003-4, μέσα από δαιδαλώδεις χρηματικές οδούς και σταθμούς.
Ο Νίκος Δεβλέτογλου, που δραστηριοποιείται στο χρηματιστηριακό χώρο από το 1950, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή του σε τυχόν τελεσθείσες παράνομες πράξεις, αλλά οποιαδήποτε ανάμειξη του στην διερευνώμενη υπόθεση.
Το στοιχείο που τον συνδέει με την υπόθεση Siemens είναι ένα χρηματικό ποσό 350.000 ευρώ το οποίο εμβάστηκε σε λογαριασμό του στην BNP Paribas στη Γενεύη το Μάρτιο 2004 από την άγνωστη στον ίδιο εταιρεία Placid Blue.
Όπως είπε ο μάρτυρας, αιτία της έμβασης αποτελεί επιστροφή χρημάτων από τον εκλιπόντα πλέον επιχειρηματία Κυριάκο Καπάτσο. Παρουσίασε τον επιχειρηματία ως τον καλύτερο σχεδόν πελάτη της χρηματιστηριακής του εταιρείας με κινήσεις άνω των 10 εκ. ευρώ.
Το ποσό και τη σχέση αυτή επικαλέσθηκε πολλές φορές εξεταζόμενος ο μάρτυρας και για να δικαιολογήσει, γιατί δεν παραξενεύτηκε που το ποσό του ήλθε από την άγνωστη εταιρεία, θεωρώντας δεδομένο, ότι ούτε και ο Καπάτσος θα το γνώριζε.
Στην επίκληση άγνοιας, ή ασθενούς μνήμης για το πώς επενδύθηκαν τα χρήματα την ημέρα εκείνη, οδήγησε τους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες να ζητήσουν αφενός να επανεξετασθεί ο μάρτυρας προσκομίζοντας τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, ενώ αφετέρου έκαναν λόγο για στοιχεία ψευδορκίας στην κατάθεσή του.

Συμφωνήθηκε επίσης διακομματικώς να ζητηθεί από την Τράπεζα Ελλάδος, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τους κωδικούς τη ημέρας εισροής του ποσού και τα υπόλοιπα στοιχεία για τα χρήματα αυτά.
Το όνομα του δικηγόρου και πρώην επικεφαλής χρηματιστηριακής εταιρείας Γρηγόρη Κυριτσάκα εμπλέκεται στη διαμεσολάβηση για την αποστολή χρηματικού ποσού φίλου του από τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Ελβετό υπάλληλο της Dresdner Bank, διαχειριστή των μαύρων ταμείων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη, ιδιότητα που κατά δήλωσή του δεν γνώριζε τότε ο μάρτυρας.
Ο κ. Κυριτσάκας μεσολάβησε ώστε να εμβάσει ο φίλος του, επιχειρηματίας Χρήστος Σιαφάκας, το ποσό των 75.000 ευρώ που χρωστούσε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Γιώργο Κορωνιά. Πράγματι το ποσό του επεστράφη από τον λογαριασμό του Μαυρίδη μέσω της Dresdner Bank τον Ιανουάριο του 2004.
Ο μάρτυρας είπε εξεταζόμενος ότι απλώς θέλησε να μεσολαβήσει για να εξυπηρετήσει τον φίλο του, ότι με τον Όσβαλντ γνωρίζονταν γιατί είχαν κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και ενδιαφερόταν να βρει μέσω αυτού αγοραστή της χρηματιστηριακής εταιρείας που διατηρούσε ως το 2004.

Τέλος, ο τρίτος μάρτυρας Αθανάσιος Ράμμος, δήλωσε ότι δεν γνώρισε ποτέ τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Αλέξανδρο Λέτσα και Γιώργο Καλδή, ούτε την εταιρεία Placid Blue. Παρ' όλα αυτά είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση.
Είπε ότι δραστηριοποιείται στο χρηματιστηριακό χώρο από το 1972 και διατηρούσε φιλική σχέση με τον χρηματιστή Σάββα Γιαννακάκη.
Στα μέσα του 2003 ο Γιαννακάκης θέλοντας να εξυπηρετήσει τον φίλο Αλέξανδρο Λέτσα, ζήτησε από τον Ράμμο να του δώσει στην Ελλάδα χρήματα τα οποία ο ίδιος θα του κατέβαλλε στην Ελβετία σε λογαριασμό του στην BNP Paribas.

Κατά τη δικογραφία τα χρήματα εμβάζονταν στο εξωτερικό μέσω των off shore που είχαν στήσει οι επιχειρηματίες Λέτσας και Καλδής και επέστρεφαν στην Ελλάδα για μίζες. Ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια για το πώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα.
Τα συνολικά ποσά που "βγήκαν" από την Ελλάδα και "ξαναμπήκαν" με τη μέθοδο αυτή ήταν από τον Ιούλιο του 2003 ως το Μάρτιο του 2004 περί το 1 εκ. ευρώ κι όπως είπε εξεταζόμενος ο μάρτυρας, δόθηκαν από τον προσωπικό του λογαριασμό και όχι μέσω της χρηματιστηριακής.
Πάντως τα ποσά αυτά, αλλά και άλλα περίπου 3 εκ. ευρώ με τη "βοήθεια" και άλλων χρηματιστών δόθηκαν ως "ζεστό" χρήμα στον Λέτσα κι εκείνος με τη σειρά του στον Χριστοφοράκο που τα διέθεσε για να δωροδοκήσει υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικούς.
Αυτό πάντως που αποκόμισαν οι βουλευτές, ήταν ότι οι χρηματιστές έπαιξαν ρόλο στο "ξέπλυμα" του μαύρου χρήματος, ώστε να μη φαίνεται ότι περνούν μέσα από τράπεζες, κατά σύμπτωση σε μία περίοδο που δεν είχε ψηφιστεί ακόμη από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη η διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για αμνηστία στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Εξάλλου με επιστολή του ο χρηματιστής Βασίλειος Τυρογαλάς, γνωστοποιεί ότι επειδή του έχει επαγγελθεί κατηγορία, δεν επιθυμεί, όπως άλλωστε δικαιούται, να προσέλθει και καταθέσει και εξετασθεί από την επιτροπή.
Αύριο η εξεταστική επιτροπή θα εξετάσει τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την επίμαχη περίοδο. Πρόκειται για τους Κώστα Γείτονα και Κώστα Σημαιοφορίδη (που διαδέχθηκε τον Γιάννη Βαρθολομαίο).

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: