Τρίτη, Μαΐου 18, 2010

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ» ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΑΡ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ

Η μεγάλη απουσία του φεστιβάλ των Κανών, είναι αναμφισβήτητα ο Ζάν Λικ Γκοντάρ. Με επιστολή του χθες το απόγευμα, ο Γάλλος σκηνοθέτης ανακοίνωσε στον καλλιτεχνικό διεθυντή, Τιερί Φρεμό, ότι δε θα εμφανιστεί στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας, «Σοσιαλισμός», που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα».
Η είδηση μαθεύτηκε σήμερα. Θα έδινε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι, κι έτσι τον περίμεναν όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Γιατί μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του σε γαλλικό περιοδικό, όπου έλεγε ότι "πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση γιατί της χρωστάμε ακόμα και το οξυγόνο που αναπνέουμε", πολλοί περίμεναν να βγάλουν κι άλλα φιλελληνικά ...λαυράκια.

Και να που στο λακωνικό γράμμα του προς την διεύθυνση του φεστιβάλ, μας ανέφερε. Έλεγε συγκεκριμένα ότι δε θα παραστεί στο φεστιβάλ εξαιτίας προβλημάτων ελληνικού τύπου. Η ακριβής έκφραση ήταν "problemes de type grec". Συνοδεύει μάλιστα το γράμμα με φωτογραφία του Ιάπωνα σκηνοθέτη, Γιασοχίρου Όζου αλλά και του δίδυμου Χοντρός-Λιγνός, που έχει λεζάντα τη φράση «Ω, παιδικοί εγκέφαλοι!"
Πολύ κουβέντα έχει γίνει από το πρωί για το τι εννοεί ο....ποιητής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για γαλλική έκφραση που χρησιμοποιείται για δυσεπίλυτα προβλήματα. Αυτή είναι η απλοϊκή ερμηνεία.
Γιατί άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει τέτοια έκφραση και ότι ο Γκοντάρ έχει στο μυαλό του κάτι πολύ πιο σύνθετο, και φυσικά πιο κοινωνικο-πολιτικό. Η ερμηνεία που δίνει, για παράδειγμα, η Liberation είναι ότι ο Γκοντάρ δεν έρχεται για να αποφύγει την φιέστα του φεστιβάλ, με τις αμέτρητες Φεράρι, τις ηλιοκαμένες γυναίκες από τον εκτυφλωτικό ήλιο της τρέλας, και να μην δει τον εαυτό του σε βιτρίνα την ώρα που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης. Πολιτική η απουσία του, λοιπόν.

Με λίγα λίγα λόγια, ο κόσμος χάνεται και η Κρουαζέτ ζει σε έκλυτους ρυθμούς χλιδής. Κάτι τέτοιο, αλλά πιο γενικευμένο, είχε μάλλον στο μυαλό του όταν έβαζε υπέρτιτλο σε μια από της ενότητες της ταινίας του-που περιλαμβάνει αρχαία Ελλάδα, Χόλιγουντ, Εβραίους, Παλαιστίνιους, Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, φοροδιαφυγές, ελληνικό εμφύλιο-..."quo vadis Europa?"
Η απογοήτευση πάντως των σινεφίλ είναι διάχυτη. Και τα γραφεία τύπου του φεστιβάλ...πελαγωμένα. Φανταστείτε μόνο πόσοι έτρεξαν να ρωτήσουν την πραγματική αιτία της απουσίας του Γκοντάρ. Οι υπεύθυνοι, που δεν είχαν έτοιμη δικαιολογία, έφτασαν στο σημείο να μας πούνε "δεν ξέρουμε τι εννοεί. Το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσετε τον ίδιο!", λες και μπορούμε να τον πάρουμε τηλέφωνο!
'Οπως και να χει, η παρουσία του θα ήταν το μεγάλο γεγονός στο φετινό φεστιβάλ, που είναι κατώτερο σε σχέση με άλλες χρονιές, και σε επίπεδο ταινιών αλλά και καλεσμένων. Οι Κάνες είχαν διαφημίσει πολύ την άφιξη του μεγάλου auteur. Αυτός όμως, έκανε κίνηση μάτ. Και σίγουρα, κάποιο καλό λόγο είχε για να το κάνει.

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2010


Χρυσούλα Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: